Čierna diera Mochovce

Vláda sa po mesiacoch rokovaní s vedením Slovenských elektrární (SE) a najmä s ich väčšinovým vlastníkom, talianskou firmou ENEL, dohodla, že odklepne ďalších 400 miliónov eur na dokončenie tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach.

15.04.2014 22:00
debata (1)

Dostavba tohto sovietskeho projektu sa tak dostane z plánovaných 1,9 miliardy (rok 2005) na vyše 3,8 miliardy eur, teda dvojnásobok. A to bez garancie, že bloky spustia v rokoch 2014 a 2015, respektíve podľa posledných požiadaviek SE v rokoch 2015 a 2016. Výstavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne tak dosiahne 30 rokov (od vydania prvého stavebného povolenia v roku 1986).

Aktuálna situácia okolo Mochoviec jasne ukazuje, že jadrová energia je najdrahší spôsob, ako uvariť vodu. Za posledných šesť rokov občania Slovenska prispeli na túto dostavbu sumou viac ako 600 miliónov eur, čo je podiel štátu na nevyplatených dividendách zo Slovenských elektrární, ktoré išli práve na dokončenie tohto projektu.

Po roku 2013 táto suma pravdepodobne stúpne o ďalších 150 miliónov eur. Vláda nemá problém takýmto spôsobom podporovať jadrový biznis na úkor riešenia iných problémov krajiny. Koľko potrebujeme na oddlženie nemocníc? Okolo 365 miliónov? A na zvýšenie platov zdravotných sestier? Vyše 70 miliónov? Na tieto účely sa peniaze nenájdu, ale pre firmy, ktoré zarábajú na jadre, áno.

Dokončenie Mochoviec ešte zvýši našu závislosť od dovozu energií z Ruska, a to je vzhľadom na aktuálny vývoj ukrajinsko-ruskej krízy rizikom pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Už v súčasnosti vyrábajú jadrové elektrárne okolo 54 percent našej spotreby elektriny. Po dobudovaní Mochoviec to bude viac ako 70 percent. Všetko palivo dovážame z Ruska, a to sa tak skoro nezmení, keďže sa žiadnej inej firme neoplatí upravovať svoje výrobné zariadenia pre 40-ročnú technológiu, ktorá sa už nikde inde ako na Slovensku nebuduje.

Rusko nemá najmenší problém vydierať iné krajiny energetikou, takže sa tým len zvyšuje naša neschopnosť reagovať na porušovanie medzinárodného práva Moskvou. Je nebodaj takáto podriadenosť Rusku to, čo chce a presadzuje súčasná vláda?

Jadrová energetika má z hľadiska nezávislej odbornej a verejnej kontroly na Slovensku výsostné postavenie. Pokiaľ sa Úrad jadrového dozoru (ÚJD) rozhodne, že niečo nezverejní, tak mu v tom nič nezabráni, ani v súčasnosti platné zákony. Vlani v auguste prehral ÚJD spor na Najvyššom súde pre zamedzenie účasti verejnosti v procese povoľovania dostavby elektrárne.

Povoľovací proces sa začal odznova, ale aj tak sa nezverejnili prakticky žiadne informácie o kvalite a bezpečnosti projektu ani o jeho možných vplyvoch na životné prostredie. To, čo ÚJD poskytol záujemcom, je výsmech verejnej participácii. Všetky dôležité informácie o bezpečnosti projektu, vplyve elektrárne na jej okolie, o produkcii rádioaktívnych odpadov a podobne začiernili alebo vybielili. Preto nik nedokáže takúto dokumentáciu posúdiť.

Počas povoľovacieho procesu zároveň prebieha aj výstavba elektrárne, čo dokazuje, že ide iba o divadlo pre verejnosť, ktoré nemá so zákonným postupom nič spoločné. V tejto súvislosti bola minulý rok podaná ďalšia žaloba proti opatreniam ÚJD. Súd sa zatiaľ neukončil. Je však veľmi otázne, či bude mať niekedy slovenská verejnosť možnosť zapájať sa do kontroly nukleárnych projektov. Štátu a jeho kontrolným orgánom verejná kontrola jadrovej energetiky veľmi nevonia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba