Budúci prezident Kiska sa zafarbil

Andrej Kiska sa konečne zafarbil. To, s čím mal vyjsť už dávno pred voľbami a obhajovať v predvolebnom boji, vehementne tajil a zverejnil až teraz.

03.06.2014 22:00
debata (168)

Vo volebnej kampani získaval body tvrdením, že je nadstranícky, nestranícky, že nevyznáva pravú ani ľavú ideológiu a ako verklík opakoval, že bude vždy stáť za ľuďmi a robiť pre ľudí.

Zverejnením spolupracovníkov, ktorých si berie do Prezidentského paláca, odhalil, za ktorými ľuďmi bude stáť a pre ktorých bude zastávať funkciu hlavy štátu. Ak sa bývalá premiérka Iveta Radičová hneď po voľbách tak otvorene potešila, že ich, tých rozumných a slušných neprevalcovali ficovoliči a triumfalisticky oslavovala víťazstvo nad nimi, tak výber najbližších Kiskových spolupracovníkov hovorí sám za seba.

Kto teda prevalcuje sympatizantov Smeru a ľavicovo orientovaných voličov? Nie sú to nijaké nepopísané listy, nikoho z nich nemožno podozrievať zo sympatií s ľavicovým videním sveta, nieto so Smerom. Naopak, všetci sú spojení s pravicovými stranami, najmä s SDKÚ, s ktorými nielen sympatizovali, ale v ktorých sa angažovali v rôznych etapách a obdobiach, ba patrili k tvorcom ich politiky. Alebo boli jej propagátormi v hlasnej trúbe pravice, v denníku Sme.

Najpríznačnejším je Kiskov najbližší spolupracovník vo volebnej kampani, nastupujúci ako poradca pre vnútornú politiku, Rado Baťo. Kiska si ho vybral už po tom, čo zverejnil svoj blog pod titulkom ""Milí voliči Smeru, dajte sa vypchať .{target:_blan­k}„:[http://blog.etrend.sk/…vypchat.html]“. Baťa v ňom totiž do nepríčetnosti vykrútilo, že by mal platiť rovnaké percento zdravotných a sociálnych odvodov ako jeho spoluobčania s nižšími príjmami. To bolo po tom, čo Ficova prvá vláda zdvihla strop na platenie odvodov.

Pritom strop zdravotných odvodov nemá nijaké racionálne jadro. Je to nezmysel a jeho hranica nemá zdôvodnenie. Ak musia ostatní občania platiť odvody na zdravotné poistenie solidárne zo všetkých príjmov, prečo by nemali rovnaké percento platiť aj tí bohatší? Prečo tí, čo sú pod subjektívne stanoveným stropom, majú platiť viac ako tí, čo sa dostanú na strop? Rovnako aj oni v prípade potreby budú solidárne poberať zdravotné výkony a zdravotnú starostlivosť i v niekoľkonásobne vyššej sume, akú kedy zaplatili.

Keby boli rovnako solidárni ako chudobnejší občania, nemusel by ani Andrej Kiska zo svojho bohatstva sem-tam dávať ako almužnu niektorým vybraným potrebným to, na čo štátne zdravotníctvo už nemá a v čom vidí jeho diery. Podľa Kiskovho poradcu Baťa nemal by byť strop iba na odvody, ale páčilo by sa mu, keby bol strop aj na všetky dane, aby zlý štát neochudobňoval úspešných. Baťo voličom Smeru odkazuje, že dostáva plat, o „ktorom sa vám, vodcovým ovečkám, môže väčšinou len snívať“ a aj tak „budem naďalej zarábať oveľa viac ako väčšina z vás“.

Ako hovorcovi premiérky Radičovej aj ako poradcovi prezidenta Kisku sa mu na plat skladali a budú skladať aj nenávidení ficovoliči, ktorých viní z toho, že platí rovnaké percento odvodov ako oni a považuje ich za nesvojprávnych.

On chce viac vziať iným, nie seberovným. Napríklad dôchodcom, lebo je kritikom zásluhovosti v prvom dôchodcovskom pilieri, podľa neho je príliš veľkorysý. Chce teda okradnúť tých spoluobčanov, ktorí už v minulosti odviedli do Sociálnej i zdravotnej poisťovne vyššie percento, ako odvádza on, a to nehovoriac o dani z príjmu: dnešní dôchodcovia totiž neodvádzali ako Baťo 19 či 20 percent, ale 25 až 33 percent. Boli totiž solidárni aj s ním, keď zadarmo študoval. V najúspešnejších demokratických krajinách vyspelej Európy je normálne platiť progresívne dane, no náš daňový systém čoraz viac generuje zväčšovanie priepasti medzi boháčmi a chudobou.

Žiaľ, voliči Smeru, najmä tí, ktorí túto stranu volili z obáv, aby sa neuskutočnili niektoré zámery pravicovej vlády, sa musia pýtať, či sa skutočne majú dať vypchať. To, čo neprešlo v Radičovej vláde z obáv pred opozičným Smerom, niektorí súčasní ministri, napríklad Ján Richter, teraz vytiahli z jej šuplíkov a poľahky presadili. Musia silno rozmýšľať, či ešte voliť Roberta Fica, keď si na svojej rodine prepočítajú – ako si to prepočítal Baťo na svojej – o koľko napríklad dostanú menej pri zmenenom systéme valorizácie penzií, ako by dostali po starom za Radičovej vlády. Alebo po tom, čo v súlade s Baťovými názormi súčasná vláda tiež zrazu považuje prvý dôchodcovský pilier za nadmerne rozšafný. Dôchodcovia majú byť solidárni s dôchodcami, jedným zoberie viac, druhým pridá menej.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zdravotníctvo #Andrej Kiska #sociálne odvody