Noví svetoví hráči

Päť štátov skupiny BRICS sa na summite v brazílskom meste Fortaleza, ktorý sa skončil v stredu, dohodlo na vytvorení nových medzinárodných finančných inštitúcií: Novej rozvojovej banky a rezervného fondu s názvom Združenie devízových rezerv.

16.07.2014 22:00
debata (2)

Skratka BRICS pozostáva z prvých písmen anglických názvov Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky. Prvý raz toto označenie použila investičná banka Goldman Sachs ešte ako BRIC. Skratku vymyslel v novembri 2001 vo svojej analytickej správe Jim O'Neill. Poradie písmen sa určuje nielen dobrou výslovnosťou skratky, ale aj preto, že sa podobá na anglické slovo bricks, tehly. Je to symbolom krajín, vďaka ktorým bude pokračovať ekonomický rast sveta a jeho kapitálových trhov.

Obe ustanovizne sa konštruujú ako analógia Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu, v ktorých dominujú USA a Európska únia. Hlavný stan rozvojovej banky bude v Šanghaji a jej prvým prezidentom občan Indie. Predpokladaný kapitál by mal byť 55 miliárd amerických dolárov. Nemala by byť pokladnicou vzájomnej pomoci, ale finančnou inštitúciou, ktorá sa bude riadiť ekonomickými zákonmi. Jednoducho povedané, bude poskytovať komerčné úvery, ktoré budú výhodné pre ňu aj pre jej zákazníkov.

Svetová banka a MMF sú najstaršími medzinárodnými finančnými inštitúciami. Nie vždy sú však schopné obslúžiť všetky potenciálne potreby, ktoré vytvára súčasný svetový finančný systém. Založenie banky a fondu skupinou piatich krajín odráža aj to, že v súčasnom svete existuje niekoľko mocenských centier. Preto ide o významný jav na finančnom trhu, napriek tomu, že na ňom nechcú hrať globálnu úlohu. Dosiaľ fungujú len regionálne rozvojové banky.

Hoci sa krajiny s najväčšími novými trhmi nachádzajú v rozličných kútoch sveta, spolupracujú a uvedomujú si svoj globálny význam. Práve preto vytvárajú vlastné inštitúcie. Na rozdiel od Svetovej banky a MMF sa bude ich činnosť riadiť najmä záujmami štátov BRICS. Okrem vkladov zakladateľov budú získavať peniaze aj od súkromného sektora. Na úvod budú mať k dispozícii upísaný kapitál v hodnote 10 miliárd USD a zvyšných 40 miliárd budú krajiny vkladať na požiadanie riadiacich orgánov novej finančnej inštitúcie. Počas najbližších siedmich rokov zakladatelia vložia do banky postupne po dvoch miliardách USD ročne.

Členovia BRICS sa charakterizujú ako veľké krajiny, ktoré sa v porovnaní s inými štátmi rozvíjajú najrýchlejšie. Ich postavenie vo svetovej ekonomike sa zabezpečuje tým, že majú množstvo zdrojov, ktoré sú pre ne potrebné. Brazília je bohatá na poľnohospodársku produkciu, Rusko predstavuje najväčšieho exportéra surovín na svete, India má k dispozícii lacný intelektuálny kapitál, Čína zase lacnú pracovnú silu a Juhoafrická republika rôzne nerastné suroviny.

Okrem ekonomických faktorov je dôležité, že v týchto krajinách žije 46 percent obyvateľov našej planéty, čo je predpokladom lacnej pracovnej sily a vyšších temp hospodárskeho rastu. V konečnom dôsledku sa dá predvídať, že veľké rozmery týchto piatich štátov umožnia zmenu skladby ekonomík a ich rozvoja. Vďaka tomu sa môže zväčšiť ich politický vplyv, no bude to viesť aj k vytvoreniu ďalšej ekonomickej elity.

Štáty BRICS generujú najväčšie finančné toky na svete (dnes spolu 18 percent), požičiavajú iným, menším rozvojovým krajinám a majú veľké devízové rezervy. Treba poznamenať aj to, že osud oboch inštitúcií bude závisieť od toho, ako budú vzájomne spolupracovať Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. Majú veľký potenciál a dá sa predpokladať, že sa zmenia podobne ako Svetová banka a MMF na skupinu finančných inštitúcií.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BRICS