Bojuje sa aj o prírodné zdroje

Konflikt medzi Izraelom a Palestínou siaha hlboko do minulosti. V posledných dňoch sa však boje znovu zintenzívnili a počet obetí v pásme Gazy od začiatku izraelskej vojenskej ofenzívy presiahol pol tisíca.

23.07.2014 22:00
debata

V súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou Organizácia Spojených národov neúspešne vyzýva na zastavenie násilia. Zohrávajú nejakú rolu v tomto konflikte aj zdroje prírodného bohatstva? Určite.

Priemerný Izraelčan je o niečo bohatší ako priemerný obyvateľ Európskej únie. Židovský štát však musí dovážať väčšinu zdrojov energie, zemný plyn dokonca z Egypta. V roku 2000 pri pobreží pásma Gazy v Stredozemnom mori objavili ložiská práve zemného plynu s odhadovanou hodnotou štyroch miliárd amerických dolárov.

Veľké polia zemného plynu v posledných rokoch našli aj na území samotného Izraela. Plány do budúcnosti hovoria o tom, že pri plnom komerčnom využití odhadovaných zásob by sa Izrael mohol stať v nadchádzajúcom desaťročí čistým vývozcom. Zemný plyn by tiež umožnil znížiť dovoz uhlia, ktoré v súčasnosti zabezpečuje väčšinu výroby elektriny v štáte. Jej ceny sa navyše v súčasnosti pohybujú na rekordne vysokých úrovniach.

Ak by Izrael ťažil plyn na svojom území a Palestína by rozvíjala jeho ťažbu zase na svojom, bolo by to v poriadku. Problém však spočíva v tom, že Izrael sa snaží získať kontrolu aj nad zemným plynom pri pobreží Gazy.

Jeden z rešpektovaných vedeckých časopisov v anglickom jazyku Journal of Palestine Studies publikoval štúdiu, podľa ktorej je izraelská stratégia nasledujúca: „…oddelenie Palestínčanov od ich pôdy a prírodných zdrojov pre možnosť ich vlastného využitia a v dôsledku toho zabrániť ekonomickému rozvoju Palestíny“.

Hlavnou prekážkou v prenechaní zásob plynu Palestíne je podľa Izraela radikálne islamské hnutie Hamas, ktoré by vďaka nerastným surovinám získalo na vplyve a sile. Jedinou možnosťou teda údajne zostáva „vojenská operácia s cieľom Hamas vykoreniť“. To by mohlo čiastočne vysvetľovať agresívnu odpoveď Izraela na rakety vypálené z palestínskeho územia.

Zničiť Hamas a sprístupniť energetické zdroje Izraelu a neskôr možno aj Palestíne… S týmto agresívnym prístupom, ako aj postojom vedúcich zložiek Hamasu, ktoré militantný postoj Izraela vítajú, je situácia neriešiteľná. Aby bola ešte zložitejšia, do hry vstúpil aj ruský prezident Vladimir Putin. Začiatkom tohto roku sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, aby rokovali o investíciách do ťažby zemného plynu pri pobreží Gazy vo výške jednej miliardy dolárov. Rusko by tak v oblasti mohlo získať vplyv aj bez toho, aby na to potrebovalo súhlas Izraela.

Odhliadnuc od nálezísk plynu a meniacej sa geopolitickej situácie, ešte háklivejšia situácia panuje okolo zdrojov pitnej vody. Izrael kontroluje väčšiu časť rieky Jordán, z ktorej čerpá aj susedné Jordánsko. Izraelské vojsko však výrazne obmedzuje spotrebu vody Palestínčanom. Práve tento životne dôležitý prírodný zdroj pri navrhovaných riešeniach konfliktu obe zúčastnené strany zanedbávajú.

Je nevyhnutné, aby Izrael uznal práva Palestínčanov na vodu a zvýšil jej prísun do Palestíny. Obe strany by mali tiež prijať záväzné dohody o používaní, ochrane a zvyšovaní kvality vodných zdrojov v oblasti. Vody nie je málo, ale možnosť jej použitia je veľmi nerovnomerne rozložená.

Ľudia nemajú potrebu sa navzájom zabíjať, ak nemusia bojovať o svoje základné potreby. Dokonca aj náboženstvo je tu pre nich druhoradé. Toto východisko by sa stalo dobrým základom pre zlepšenie palestínsko-izraelských vzťahov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #zemný plyn #Pásmo Gazy