Preruší Ukrajina tranzit plynu?

Zákon, ktorý umožňuje vláde v Kyjeve prijať proti Rusku sankcie, má slúžiť skôr ako výstraha. Tým by si totiž Ukrajina viac uškodila, než pomohla, hoci ani to sa nedá vylúčiť.

21.08.2014 22:00
debata

Na zákon umožňujúci aj zastavenie tranzitu plynu môžeme nazerať z dvoch uhlov pohľadu. Pravdepodobnejšie je, že má za úlohu zlepšiť vyjednávaciu pozíciu Kyjeva voči Moskve. Rusko totiž svojmu západnému susedovi prestalo dodávať začiatkom leta plyn. V súčasnosti je Ukrajina vo veľmi ťažkej pozícii, a tak postupne vyťahuje zbrane väčšieho kalibru.

Druhým variantom je, že ukrajinskí predstavitelia naozaj využijú možnosti, ktoré im nový zákon ponúka, a zastavia tranzit okrem iného aj plynu a ropy cez svoje územie do Európy. Takéto rozhodnutie by bolo nešťastné a Ukrajine by veľmi ublížilo.

Môžeme identifikovať prinajmenšom tri dôvody, prečo je málo pravdepodobné, že k zastaveniu tranzitu plynu príde, resp. prečo by takýto krok výrazne uškodil Ukrajine. Treba však dodať, že zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé činy, a tak sa nedá vylúčiť ani negatívny scenár.

Po prvé, v horizonte niekoľkých mesiacov by si Ukrajina prerušením tranzitu energetických surovín zásadne skomplikovala možnosti získania plynu potrebného na najbližšie vykurovacie obdobie, ako aj na chod priemyselných podnikov. Prerušením prepravy by síce mohla využívať plyn v zásobníkoch určený na fungovanie tranzitného systému, ale to by jej nestačilo na pokrytie celkovej spotreby.

Ukrajina by v takomto prípade určite nemohla počítať s plynom z Ruska a plyn zo západu (teda aj z reverzného chodu zo Slovenska) by prichádzal so svojou politickou cenou. Štáty, ktorým by prerušenie spôsobilo vážne problémy, by nešetrili kritikou na adresu Kyjeva, ak by Ukrajincom zároveň posielali plyn cez reverz. Slovenskí politici sú veľmi kritickí už dnes, hoci k nám plyn prúdi bez komplikácií a reverzný chod na východ je výsledkom úspešného dohodnutia prepravných kapacít medzi energetickými firmami na päť rokov dopredu.

Po druhé, takýto krok by výrazne skomplikoval vzťahy Ukrajiny s Európskou úniou, ktorá je v súčasnosti závislá od ruského plynu a prerušenie dodávok cez Ukrajinu by jej spôsobilo citeľný výpadok. Ten by síce nebol nebezpečný z technického hľadiska, v únii je teraz dostatok, hádam až prebytok plynu, no politicky by to vzájomným vzťahom neprospelo.

Ukrajina sa začala dôsledne orientovať na EÚ a prípadné prerušenie tranzitu energetických surovín by asi len ťažko vedela vysvetliť vrcholným predstaviteľom únie. Tí by možno vedeli preukázať istú úroveň pochopenia, ale viaceré členské štáty by to asi nedokázali. Sledujúc situáciu cez prizmu nie úplne úspešného projektu Východného partnerstva a podpísaných asociačných dohôd by členské krajiny zrejme hovorili o porušovaní týchto dohôd Kyjevom, čo by mu nepomohlo v snahe priblížiť sa ešte viac k EÚ, a tým sa vzdialiť od Ruska.

Po tretie, v dlhodobom horizonte by takéto opatrenie dalo Kremľu do rúk nebezpečné argumenty. Už dlhší čas tvrdí, že tranzit cez Ukrajinu je problematický, a preto sa usiluje jej územie obísť novými plynovodmi. V súčasnosti ešte nevie úplne nahradiť prepravné kapacity cez túto krajinu, no po dokončení plynovodu Južný prúd to bude môcť urobiť. Keď to dokáže, zastavenie prepravy cez plynovod Bratstvo podporí argumentom o nespoľahlivosti Ukrajiny ako tranzitnej krajiny. A už to nebude bitka o to, čia to vlastne bola chyba, ako v roku 2009, ale Moskva by jasne ukázala prstom na Kyjev.

najbližších rokoch k zastaveniu tranzitu plynu do Európy cez Bratstvo zrejme príde. Plynovod je v zlom technickom stave na ukrajinskej i ruskej strane a Moskva buduje nové plynovody, rozširuje Severný prúd a stavia Južný prúd. Preto sa dá predpokladať, že plyn do EÚ bude onedlho prúdiť týmito plynovodmi a Slovensko sa potrebuje na takúto situáciu pripraviť.

Napriek tomu, že by si Ukrajinci prerušením tranzitu uškodili, nemôžeme vylúčiť ani tento variant. V súčasnosti používajú túto hrozbu ako páku na Rusko, udalosti však nenasvedčujú tomu, že by to dajako zaberalo. Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom o obnovení dodávok plynu sa totiž odsunuli dostratena.

Navyše blíži sa začiatok zimnej sezóny, keď už nepôjde o nedostatok plynu pre priemysel alebo pre tranzit z dôvodu poloprázdnych zásobníkov, no o problémy s vykurovaním domácností. A tu nastane výrazný domáci politický problém. Čo sa bude diať potom, dnes nevieme, ale potrebujeme byť pripravení aj na ten najhorší scenár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina #protiruské sankcie