Obrana hodnôt niečo stojí

Ruský zákaz dovozu niektorých potravín z Európskej únie vyvolal širokú polemiku o tom, či sankcie voči Rusku majú svoje opodstatnenie, keďže ich dôsledky pocítia aj občania EÚ. V tejto diskusii by sme však nemali zabúdať na viaceré súvislosti.

25.08.2014 22:00
debata (26)

Sankcie sú núdzové opatrenie a ich vlastnosťou je, že ich pocítia obe strany. Otázkou je, do akej miery a prečo. Členské štáty EÚ siahli po tomto opatrení voči Rusku vzhľadom na dramatickú situáciu, aby zdôraznili, že podkopávanie územnej celistvosti susednej krajiny, ilegálna anexia časti jej územia a cielená destabilizácia zvyšku sa nemôžu v Európe tolerovať.

Rozhodnutie o sankciách prijali štáty EÚ postupne a jednotne. Najskôr zákazom cestovania a zmrazením účtov pre osoby a subjekty zodpovedné za anexiu Krymu a destabilizáciu Ukrajiny, alebo podporujúce tieto kroky Moskvy. V júli ich únia rozšírila aj na časti ekonomického a finančného sektora. Vždy na základe rozsiahlej spoločnej diskusie a zhode na takomto postupe.

Sankcie nie sú jediný ani trvalý nástroj. Všetky opatrenia sa pravidelne prehodnocujú z hľadiska dôsledkov na Rusko aj na EÚ. Únia je pripravená zmeniť ich a obnoviť spoluprácu s Moskvou, keď začne aktívne a nespochybniteľne prispievať k hľadaniu pokojného vyriešenia ukrajinskej krízy. Netreba zabúdať, že destabilizácia Ukrajiny je veľkou hrozbou pre celú Európu.

EÚ prijala sankcie ako legitímnu reakciu na ruské kroky a sú v súlade s medzinárodným právom a pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. Naopak, ruské protiopatrenia boli prijaté v rámci odvety a sú motivované politicky bez reálneho opodstatnenia. Tieto protiopatrenia pocítia výrobcovia v EÚ, preto Európska komisia od prvej chvíle hľadá možnosti, ako im pomôcť. Zatiaľ vyčlenila 125 miliónov eur na ich podporu. Ale v prvom rade ich už teraz cíti ruský spotrebiteľ.

Keďže luxusné tovary medzi zakázanými dovozmi nie sú, tak si môže kúpiť európsky alkohol alebo cestoviny, na pultoch však už nenájde európske ovocie, zeleninu, mliečne výrobky. A hoci ich Moskva chce postupne nahradiť dovozom z iných krajín, istý čas to potrvá a zákazník nedostane výrobky takej kvality a podľa takých vysokých zdravotných a hygienických štandardov, ako je to v prípade európskych výrobkov.

Politicky motivované reštrikcie zo strany Ruska nie sú ničím novým. Moskva takéto kroky realizuje často. Príkladom boli aj dovozné obmedzenia, ktoré uvalila vlani v lete na ukrajinské výrobky a tovary. Ich cieľom bolo prinútiť Kyjev, aby sa vzdal zámeru uzavrieť s úniou Asociačnú dohodu, ktorá Ukrajinu približuje k EÚ politicky a postupne ju integruje ekonomicky. Tieto neoprávnené reštrikcie tiež zohrali negatívnu úlohu pri vývoji na Ukrajine.

Z hľadiska EÚ je strata jedného trhu aj príležitosťou hľadať trhy nové, spoľahlivejšie a predvídateľnejšie. Navyše nedávny príklad s ruským zákazom dovozu bravčového mäsa zo štátov únie ukazuje, že dramatické prognózy o stratách pre EÚ sa nemusia vždy naplniť. Ich čistý dopad na európsky sektor chovu ošípaných bol len veľmi obmedzený.

Európska únia je spoločenstvo hodnôt a princípov, ktoré v prípade potreby musí vedieť brániť. Jedným z nich je medzinárodné právo, rešpekt voči územnej celistvosti a suverenite krajín a jednoznačné odmietanie agresie a destabilizácie kontinentu.

Obrana hodnôt niečo stojí a občas aj bolí – v momentálnej situácii v podobe ruských protiopatrení a ich možných následkov na niektoré sektory ekonomiky EÚ. Nedávna história nášho kontinentu nám však ukázala, že táto cena je oveľa nižšia ako tá, ktorú dosiaľ Európa platila vždy, keď tolerovala anexie, agresie, okupácie. A to je dobré si pripomenúť aj v čase výročí pripadajúcich na 21. a 29. augusta.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie