Hrozba pre mierový projekt EÚ

Dnešný svet smeruje k mimoriadne nebezpečnej konfrontácii a Ukrajina je len jedným z mnohých ohnísk napätia, ktoré v sebe skrývajú potenciál prerásť do globálneho konfliktu.

24.09.2014 22:00
debata (11)

Medzi najriskan­tnejšie plány v tomto smere patrí pripravovaná obchodná zmluva medzi USA a EÚ, známa pod skratkou TTIP (Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo).

Je zarážajúce, že hoci rokovania o nej prebiehajú už vyše roka, o jej podstate nemajú potuchy ani špičkoví manažéri slovenských podnikov či viacerí analytici. Dôvod je prostý: nemajú o tom odkiaľ vedieť, pretože rokovania sú prísne utajované a netransparentné, zasvätili do nich len niekoľko technokratov z Európskej komisie, pričom z vyjednávacieho procesu vynechali Európsku radu aj Európsky parlament. Pôvodnú pozíciu EÚ pozná iba Európska rada a niekoľko predsedov výborov Európskeho parlamentu. Pôvodnú pozíciu Spojených štátov nepozná nikto. Je preto prirodzené, že informácie, ktoré prenikli na verejnosť, vyvolali najväčšie vzopätie medzinárodného občianskeho aktivizmu od prepuknutia prvých protestov proti globalizácii pred dvoma desaťročiami.

Špičkoví svetoví ekonómovia precízne vyargumentovali, prečo je táto zmluva nevýhodná a prečo by zničila európske sociálne a environmentálne štandardy. Chcem však upozorniť na hlavné nebezpečenstvo a riziko TTIP, ktoré má geopolitické dôsledky.

Už na začiatku tohto procesu označila vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová pripravovanú zmluvu za „ekonomické NATO“, čím upozornila na hlavný dôvod záujmu mocenských špičiek o túto dohodu. TTIP mení filozofiu svetového obchodu. Kým Svetová obchodná organizácia pomáhala vytvoriť spoločné pravidlá, zmluva TTIP rezignovala na konvergenciu a namiesto toho stavila na konkurenciu. Rozširuje politickú priepasť medzi Západom a Východom a smeruje ku globálnej obchodnej vojne. Tak ako USA tlačia na EÚ, aby prijala TTIP, rokujú aj s 11 štátmi pacifického regiónu (Austrália, Brunej, Čile, Japonsko, Kanada, Malajzia, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam), aby prijali Transpacifické partnerstvo (TTP).

Kým geopolitickým cieľom TTIP je odrezať EÚ ekonomicky od Ruska a dostať ju pod vplyv Washingtonu viac ako kedykoľvek predtým, geopolitickým cieľom TPP je odrezať spomínané štáty od Číny a obnoviť ekonomickú dominanciu USA v oblasti. V Moskve veľmi rýchlo pochopili, o čo tu ide, a urýchlili vytvorenie Eurázijskej únie, ktorá by mala tvoriť nielen hospodársky, ale aj mocenský protipól amerického neoimperializmu. Presne do tohto obdobia spadá kontext krízy a geopolitického zápasu na Ukrajine. Riziká politiky týchto blokov, ktoré bezprostredne zasahujú do sféry záujmov Číny, vyhodnotil aj Peking. Na summite Spoločenstva krajín Juhovýchodnej Ázie (ASEAN) presadil projekt obnovenia Hodvábnej cesty, ktorého cieľom je kontrolovať energetické trasy od Pekingu až po Berlín.

Sme teda svedkami zápasu o nové mocenské prerozdelenie sveta, ktorý už raz vyústil do svetovej vojny. Západné štáty sa na Ukrajine správajú, akoby im zabili Ferdinanda, a nechápu, že v čase, keď svetový poriadok založený na výsledkoch druhej svetovej vojny je rozbitý na prach, v čase, keď účeloví apologéti medzinárodného práva pri amerických útokoch na Sýriu opäť mlčia, v čase, keď už neexistujú pravidlá – nie je dôležité vytvárať si z nich ideologický obušok, ale zabrániť novej globálnej vojne.

Už francúzsky mysliteľ Émerico Crucé v 17. storočí vedel, že najsilnejšou zárukou mieru je obchod a dnes sa jeho tézu učia všetci študenti európskych a integračných štúdií. Kým sa obchoduje, nebojuje sa. No keď sa vytvárajú bloky, bariéry a sankčné režimy, je to prvý stupeň k strate záujmu o mierové spolužitie.

Preto TTIP najviac ohrozuje európsky mierový projekt. Dostáva EÚ do ešte väčšej závislosti od USA. Ničí identitu Európy a jej desaťročia vybojovávané sociálne a environmentálne výdobytky. Je zárodkom úplne novej civilizácie – podobne ako v antike geopolitické centrum nebolo v Európe, ale v Stredomorí, pričom more bolo akési vnútorné jazero ríše, tak aj Atlantický oceán plní podobnú úlohu civilizácie, ktorá svojou neempatickou agresivitou a imperiálnou konfrontačnosťou ničí zmysel Európskej únie.

Ak sa EÚ dá vmanévrovať do tohto civilizačného konfliktu, jej budúcnosť nebude založená na európskom duchovnom dedičstve Erasma Rotterdamského, Jana Amosa Komenského a Immanuela Kanta, ale na šialených predstavách amerického neokonzervatívneho proroka konfliktu civilizácií Samuela Huntingtona a ruského rasputinovského vizionára militantného eurazianizmu Alexandra Dugina.

TTIP nie je primárne o obchode. TTIP je o nadvláde, konfrontácii a militarizme. Preto by ju mala Európa z princípu odmietnuť a mala by aktívnejšie presadzovať vlastné predstavy o usporiadaní sveta založenom na spravodlivosti, solidarite a mieri.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #TTIP