Čo potrebuje Európa?

Na úplné prekonanie krízy, vyšší hospodársky rast a zníženie nezamestnanosti potrebuje Európska únia zvýšenie investícií a tvorbu nových pracovných miest. V súčasnosti je dostatok úspor a lacné úvery, ale apetít na investície do reálnej ekonomiky výrazne klesol.

18.12.2014 22:00
debata (4)

Európe chýba dôvera investorov a chuť pustiť sa do rizika a do nových projektov. Preto chce Európska komisia razantnejšie podporovať investície aj pomocou dodatočných finančných záruk a pokračovať v tlaku na reformy a ozdravovanie verejných financií.

Podpora investícií

Už v prvom mesiaci svojho pôsobenia tím nového predsedu komisie predstavil investičný plán v hodnote 315 miliárd eur, ktorý bude základným nástrojom boja EÚ za väčší hospodársky rast a viac pracovných miest.

Balík opatrení pozostáva z troch základných prvkov. Nový Európsky fond pre strategické investície bude miestom, kde finančné záruky z verejných zdrojov zmobilizujú nové súkromné investície. Databáza projektov nasmeruje investície tam, kde najviac chýbajú a kde zásadnejšie prispejú k ekonomickému rozvoju.

Súčasťou ambiciózneho plánu je zároveň zvýšenie atraktívnosti Európy pre investície a odstránenie regulačných nedostatkov. Dôležitou výhodou investičného balíčka je, že nevytvorí ďalší verejný dlh a tým neohrozí ozdravovanie verejných financií.

Najväčšie investičné príležitosti z nového fondu vidí komisia najmä v rozvoji dopravnej a energetickej infraštruktúry. Okrem toho investície potečú i do malých a stredných podnikov, vzdelávania, odbornej prípravy a inovácií.

Pre Slovensko je dôležité, aby v prvom rade využilo existujúce európske fondy na investície do infraštruktúry, výskumu a inovácií, životného prostredia, zlepšenie verejnej správy a zamestnanosti.

Ďalšou dobrou príležitosťou je Nástroj na prepájanie Európy, z ktorého môže Slovensko financovať dopravné a energetické projekty. A pomocou Európskeho fondu pre strategické investície môže iniciovať projekty so zapojením súkromných investorov. Príkladom môže byť diaľničný obchvat Bratislavy alebo súkromné energetické projekty.

Nevyhnutné reformy

Po období krízy a najmä núdzových stabilizačných opatrení sa potrebujeme dostať do stavu, keď verejné financie vieme dlhodobo udržať pod kontrolou. Viaceré oblasti potrebujú reformy. Je to najmä trh práce, oblasť daní, podnikateľské prostredie a verejná správa.

Efektívne zmeny pomôžu tvorbe pracovných miest, hospodárskemu rastu a prilákajú zahraničné investície. Zároveň zvýšia možnosti európskych krajín ešte viac sa presadiť na globálnom trhu. Európska únia je ešte stále obchodnou veľmocou, viac vyváža, ako dováža, ale v niektorých oblastiach už stráca dych. Týka sa to aj energetiky a digitálnych technológií, kde je urgentné dobudovanie skutočného európskeho trhu.

Tam, kde reformy prebehli, už možno vidieť pozitívne výsledky. Dobrým príkladom sú štáty, ktoré potrebovali pomoc EÚ alebo krajín eurozóny. Či už to bolo Írsko, ktoré dostávalo pomoc z tzv. eurovalu, alebo Lotyšsko, ktoré získalo pomoc z finančného nástroja únie. Aj ďalšie štáty, ktoré dostali podporu pod podmienkou realizácie reforiem, napredujú v mnohých ohľadoch rýchlejšie ako iné európske krajiny.

Hoci každá krajina v EÚ má svoje špecifiká a oblasti, ktoré treba prednostne reformovať, európski partneri majú aj mnoho spoločné. Výmena skúseností a osvedčených postupov medzi členskými štátmi, ale aj jasnejšie a jednoduchšie pravidlá v únii, by mohli v nastávajúcej dekáde priniesť dodatočný hospodársky rast v rozmedzí 2,5 až 6,5 percenta.

Zdravé verejné financie

Investície do rastu a zamestnanosti majú vysokú prioritu, netreba však pritom zabúdať na udržiavanie rozpočtovej zodpovednosti. Za posledné tri roky členské štáty znížili rozpočtové deficity a väčšina z nich sa dnes už opäť nachádza pod hranicou schodku troch percent hrubého domáceho produktu. Dôležité bude udržať túto nastolenú disciplínu aj v budúcnosti.

Expanzívna fiškálna politika, ktorá prináša nekontrolovateľný rast rozpočtových schodkov a následne aj štátnych dlhov, spôsobuje značné problémy. To nám posledné roky jasne ukázali.

V nadchádzajúcom období bude pre EÚ podstatné nájsť správnu rovnováhu medzi rozpočtovou zodpovednosťou a nevyhnutnými investíciami do rastu a zamestnanosti. Opatrenia, ktoré za týmto účelom komisia pripravila, našli veľmi dobrý ohlas medzi členskými štátmi aj investormi. To je dobrý signál pre úspešné využitie investičného balíka, zvýšenie hospodárskeho rastu a zamestnanosti v Európskej únii.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #nezamestnanosť #investície #reformy #pracovné miesta #hospodársky rast