Čo prinesie dohoda s USA?

Obchod má zásadný podiel na prosperite Európy.

14.01.2015 15:00
debata (83)

Únia je najväčšou svetovou ekonomikou, najväčším obchodným blokom a najväčším globálnym investorom. Európa vždy bola obchodnou veľmocou a dokázala z toho profitovať. Aj v súčasnosti viac vyváža, ako dováža, čo prináša prospech európskym občanom. Z ekonomickej otvorenosti má výhody i Slovensko, ktorého hospodárstvo sa zakladá najmä na exporte do EÚ, ale aj do iných krajín.

Únia je pre viac ako sto štátov sveta najdôležitejším obchodným partnerom. Je len prirodzené, že sa usiluje o zjednodušenie obchodných vzťahov aj so svojím najväčším partnerom – USA. Obchodná výmena medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami predstavuje dve miliardy eur denne.

Obchodná a investičná dohoda so Spojenými štátmi, známa pod skratkou TTIP, môže priniesť viacero pozitív. Okrem zrušenia väčšiny ciel a kvót predovšetkým rozšíri vývozné príležitosti pre európske podniky, čo podporí vznik nových pracovných príležitostí. Už dnes sa vývoz podpisuje pod 30 miliónov pracovných miest v EÚ, z toho 250-tisíc na Slovensku. Export spravidla vytvára pracovné miesta s vyššou kvalifikáciou a vyššími mzdami.

Dohoda bude výhodná aj pre slovenský automobilový priemysel. Odbúranie prekážok by malo zvýšiť export európskych áut o 40 percent, z čoho budú mať prospech nielen automobilky na Slovensku, ale aj stovky podnikov, ktoré im dodávajú technológie, súčiastky či náhradné dielce. Zníženie nákladov na obchod pomôže znížiť ceny a rozšíriť výber pre spotrebiteľov. Európska komisia bude v rokovaniach presadzovať, aby sa všade, kde to bude možné, odstránila duplicita právnych predpisov.

Naším cieľom je dosiahnuť vyváženú dohodu, ktorá umožní zachovať vysoké európske štandardy v oblastiach, akými sú ochrana životného prostredia, sociálna ochrana zamestnancov, ochrana spotrebiteľov či bezpečnosť a kvalita potravín. Nie náhodou ide o oblasti, o ktoré majú občania najväčšie obavy. Zároveň sú najčastejšie predmetom rôznych mýtov, legiend a poloprávd. Mantinely pre rokovania sú však jasne dané.

Komisia nikdy nebude súhlasiť s dohodou, ktorá by zľavila z prísnych európskych noriem v oblasti bezpečnosti potravín, zdravia alebo ochrany životného prostredia. Neodsúhlasí dohodu, ktorá by obmedzila slobodu vlád poskytovať verejné služby v zdravotníctve či vzdelávaní. A v žiadnom prípade neuzavrie dohodu, ktorá by otvorila dvere geneticky modifikovaným potravinám, hormonálne upravenému mäsu či oslabeniu prísnych európskych noriem na ochranu životného prostredia. Žiadne takéto zmeny TTIP neprinesie.

Obchodná dohoda sa nerodí poza chrbát občanov. Komisia hrá s otvorenými kartami smerom k verejnosti i k Európskemu parlamentu, ktorý bude mať pri uzavretí dohody posledné slovo. Dohodu nemožno presadiť bez podpory verejnosti a jej volených zástupcov.

Komisia v uplynulom týždni zverejnila rokovacie texty, ktoré odzrkadľujú to, čo chce v rokovaniach so Spojenými štátmi dosiahnuť. Verejnosť má k dispozícii aj rokovací mandát a množstvo ďalších podrobných informácií o rokovaniach.

Cecilia Malmströmová, nová komisárka pre obchod, bude naďalej vytrvalo hľadať priestor nielen na zvýšenie transparentnosti rokovaní, ale aj na aktívnejšie zapojenie verejnosti a národných parlamentov. Iba tak môžeme získať konkrétnu predstavu o tom, čo občania od TTIP očakávajú, a čo si, naopak, neželajú.

Od chvíle, keď komisia získala mandát na rokovania, sa uskutočňuje množstvo verejných konzultácií so všetkými zainteresovanými skupinami od firiem, cez odbory až po mimovládne organizácie. Veď kto lepšie pozná prekážky vstupu na americký trh s autami ako európski výrobcovia, ktorí musia pre rôzne technické normy prispôsobovať svoje výrobky?

Kto iný ako malé a stredné podniky čelí v prvej línii obchodným a technickým prekážkam pri vstupe na americký trh? Kto sa viac zaujíma o možný dosah otvorenia trhov na európsky pracovný trh ako odbory? Kto má pod väčším drobnohľadom ochranu životného prostredia ako environmentálne mimovládky?

Možno len privítať, že sa všetky tieto organizácie aktívne podieľajú na formovaní obsahu dohody. Od začiatku rokovaní veľmi dobre chápu, že je to účinný spôsob, ako ovplyvniť jej obsah tak, aby sledovala naše základné záujmy. A to je odbúranie prekážok obchodu, podpora malých a stredných podnikov v ich expanzii na americký trh, ochrana spotrebiteľa i životného prostredia. Dobrá znalosť názorov, stanovísk a argumentov rôznych organizácií, podnikov a občanov prispeje k tomu, aby výsledná dohoda priniesla Európanom čo najväčší prospech.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA