Skutočné istoty

Masívna reklama sľubujúca švajčiarske dôchodky prilákala do druhého piliera až 1,5 milióna ľudí. Prísľub lepších zajtrajškov sa však pomaly, ale iste začína rozplývať.

14.01.2015 22:00
debata (15)

Po desiatich rokoch, keď do penzie odchádzajú prví sporitelia z druhého piliera, dá sa skonštatovať, že jediný, kto sa môže tešiť zo skutočných istôt, sú poisťovne. Rozhodne však nie sporitelia.

Historky o dôchodcoch na Západe, ktorí prišli v dôsledku krachu penzijnej spoločnosti o svoje celoživotné úspory a napokon boli radi, keď im z garančného fondu vyplatili aspoň 80 percent z nasporenej sumy, zneli síce neuveriteľne, stále však išlo o bankrot.

Ukazuje sa, že naše poisťovne tie západné v istých aspektoch „predčia“. Na to, aby ľudí pripravili o slušnú sumu peňazí, nemusia ani skrachovať. Stačí, že si naúčtujú poriadnu maržu a pri prepočtoch rátajú s mierou dožitia, akoby na Slovensku žili iba obyvateľky japonskej Okinawy a nie muži, ktorí umierajú na srdcovo-cievne choroby v 73 rokoch…

Reforma dôchodkového systému sa robila s tým, že sa ľudom umožní sporiť si na dôchodok na svojom osobnom účte. Lenže od pôvodného tvrdenia, "to sú vaše peniaze, môžete s nimi nakladať, ako chcete“, cez konštatovanie, „sú to vaše peniaze, ale…“ sme sa dopracovali do štádia, keď sporiteľ zistí, že peniaze síce roky poctivo odvádzal, ale napokon dostane podstatne menšiu sumu, ako si nasporil. To je úplne choré.

Keďže hneď na začiatku sa nenastavili jasné pravidlá hry a súčasný stav poisťovniam vyhovuje, je nevyhnutné, aby došlo k zásadnej korekcii.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier