Putin v Budapešti

Podľa Viktora Orbána Maďarsko nutne potrebuje Ruskú federáciu. Preto také srdečné objatie s Vladimírom Putinom v bránach maďarského parlamentu.

20.02.2015 14:00
debata (3)

Maďarské výrobky treba umiestniť na ruskom trhu a ruská energia musí prúdiť za lacný groš do Maďarska. Putin zo svojich poznámok vyčítal, že maďarské spoločnosti viac investujú v Rusku ako ruské v Maďarsku. MOL dostal širokú licenciu pre dobývanie ropy v západnej Sibíri a ponúka obom stranám výhodné pracovné príležitosti. Podnikanie napomáha prekonávať starosti s embargom, ktoré proti Ruskej federácii uplatňuje Európska únia spolu s USA, a navyše zmierňuje straty aj na maďarskom trhu.

Rozšírenie jadrovej spolupráce v Paksi s ruskou pôžičkou v objeme 12 miliárd eur (návratnosťou do 30 rokov) je nevídaným obchodom pre našich južných susedov.

Najdôležitejšou časťou viac ako dvojhodinového rokovania bol však plyn. Putin obvinil EÚ, že odmietla podporiť projekt South Stream. Rusi európsku prekážku hravo prekonajú. Nový plán viesť plynovod cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko a Maďarsko a odtiaľ ďalej do krajín únie je reálny. Orbán to už so srbským premiérom v Subotici prerokoval. Zdá sa, že projekt nového Južného prúdu bude mať „zelenú“ a Maďarsko sa nemusí obávať o svoju energetickú bezpečnosť. Čo na tom, že tú závislosť zabezpečí jediný a silný ruský dodávateľ.

O problémoch Ukrajiny padlo málo slov aj keď sú horúcim bodom dňa. Putin konflikt, ktorý neutícha, iba parafrázoval vetou Lenina: „Rokovať, rokovať a rokovať!“ Tak odpovedal na otázku amerického novinára. Dodal však niečo, čo znepokojuje: „Američania možno už dodávajú zbrane na Ukrajinu, ale to nič nemení na situácii, lebo Ukrajinci aj tak nechcú občiansku vojnu.“ Maďarské média, okrem vypovedaných slov vrcholných politikov v Budapešti, porovnávajú aj symbolické gestá, ktoré zanechala predchádzajúca návšteva nemeckej kancelárky a terajšia návšteva ruského prezidenta.

Predovšetkým Angela Merkelová na Maďarov zapôsobila silným dojmom, keď navštívila predstaviteľov Židovskej obce a porozprávala sa s potomkami tých, ktorých nemecké okupačné sily vyhnali z krajiny. Vstúpila do dialógu s obeťami nacizmu. Putinovým gestom bolo kladenie vencov na hroby vojakov Červenej armády, ktorí zomreli pri oslobodzovaní Budapešti a tiež pri potlačení revolúcie v roku 1956.

Podľa portálu www.444.hu Merkelová oslovila potomkov obetí nemeckej okupácie, nie však ich okupantov. Putin poctil kvetinami hroby utlačovateľov slobody. Táto symbolika ukazuje na odlišnosť hodnôt a dvoch prístupov k realite.

Takýmto spôsobom dostal Viktor Orbán góly, ktorým nemohol zabrániť. Politológ Gábor Török napísal, že „…jeden gól strelila Merkelová poznámkou o maďarskom neliberálnom režime a druhý zavesil Putin rétorikou o osloboditeľoch od kontrarevolúcie". Prvý gól vo vlastnej bráne škodí medzinárodne, druhý zase domácej politike.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Angela Merkelová #Vladimir Putin #dodávky plynu