Exkluzívne pre Rómov

Vstup len pre Rómov. Takéto pravidlo nechceme, lebo by bolo popretím reality, potrieb a úsilia znižovať napätie v spoločnosti. Nakoniec, heslo Nie segregácii!, čiže oddeľovaniu ľudí na základe farby pleti, je dobrým zaklínadlom pre všetky činnosti. Stojíme si za tým, že všetci, ktorí sa nachádzajú v rovnakej situácii, majú mať aj rovnaké príležitosti a povinnosti.

25.02.2015 13:00
debata (3)

Ani Európska komisia neodporúča exkluzívne cielenie fondov pre Rómov. Podľa jej princípov „pre tvorbu inkluzívnych politík je podstatné explicitné, ale nie exkluzívne cielenie na Rómov. Treba sa zamerať na Rómov ako na cieľovú skupinu, no nevylučovať ostatných ľudí, ktorí sa nachádzajú v podobnej sociálno-ekonomickej situácii. Tento prístup neoddeľuje intervencie zamerané na Rómov od všeobecnejších politík. Politiky a projekty by sa mali zamerať na takzvané zraniteľné skupiny, skupiny na okraji trhu práce, znevýhodnené skupiny alebo skupiny žijúce v deprivovaných oblastiach a podobne, s tým, že tieto skupiny zahŕňajú aj Rómov.“

Komisia ponúka aj rady ako dosiahnuť explicitnosť, ale nie exkluzívnosť politík: „Zamerajte politiky na zraniteľné skupiny, ľudí žijúcich v deprivovaných oblastiach, znevýhodnených ľudí atď., s explicitnou poznámkou, že tieto skupiny zahŕňajú aj Rómov. Pripravte politiky pre sociálne znevýhodnené štvrte (susedstvá) a nie pre odlišné (etnické) skupiny.“

Príklady tohto prístupu sú aj v najnovších odporúčaniach Európskej komisie, ktorá nám radí prijatie „systémových opatrení na zlepšenie prístupu k vysokokvalitnému a inkluzívnemu predškolskému a školskému vzdelávaniu pre marginalizované komunity vrátane Rómov a opatrenia na rozšírenie ich účasti na odbornej príprave a vyššom vzdelávaní“. Rovnako: „Cielenejšie opatrenia sú potrebné pre najviac znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie vrátane Rómov, ktorých zamestnanosť zostáva veľmi nízka.“

Realita sa však niekedy líši od princípov, ako charakterizujú názvy dvoch prioritných osí: prioritná os s rozpočtom 139 miliónov eur – Integrácia marginalizovaných rómskych komunít a prioritná os s rozpočtom 243 miliónov eur – Technická vybavenosť v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. Jednoducho, k týmto investíciám majú otvorený vstup iba Rómovia. Navyše len tí, ktorých veľmi netransparentne vybral Úrad splnomocnenca.

Dobre, povieme si, keď všetky ostatné fondy sú pre majoritu, prečo by sa nejaká časť nemala vyhradiť menšine. Alebo, keď v minulom období sa k Rómom veľa eur nedostalo, prečo by to teraz lepšie nezariadil ich splnomocnenec. Alebo, prečo nesústrediť financie do 150 obcí vybraných úradom, ktorý určite nebude okrádať svojich. Chyba.

Delenie peňazí na naše a ich je potvrdením segregácie – toto je naše, tamto je ich. Náš rozpočet je pre vzdelávanie našich ľudí, ich rozpočet je pre vzdelávanie ich ľudí. Naše vzdelávanie riadi náš minister, ich vzdelávanie riadi ich splnomocnenec. Za naše zdravotníctvo zodpovedá minister, za ich splnomocnenec. Našu infraštruktúru stavia naše ministerstvo, ich infraštruktúru stavia ich splnomocnenec atď.

Sme svedkami pokusu o budovanie dvoch paralelných centier moci s vlastnými politikami a rozpočtami na základe etnickej príslušnosti v jednom spoločnom malom štáte.

Netvrdím, že na začiatku bol zlý úmysel a že vylúčené komunity nepotrebujú špeciálnu pozornosť. Obávam sa však, že takéto delenie sa bude dobré iba na budovanie kapitálotvornej rómskej vrstvy, pritom ponecháe chudobných Rómov na bedrách spoločnosti a zvýši napätie medzi majoritou a menšinou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia