Zatvoria pred EÚ dvere?

Pribúdajúci imigranti vo Veľkej Británii vrátane slovenských trápia tamojšiu vládu už niekoľko rokov. Premiér David Cameron už roku 2010 prisľúbil, že počet cudzincov prúdiacich do krajiny zníži na desiatky tisíc. Aktuálne však evidujú ročný prírastok takmer 300-tisíc prisťahovalcov.

31.03.2015 16:00
debata

Nesplnený prísľub Cameron nahradil záväzkom, že zreformuje vzťahy s Európskou úniou. V súčasnej predvolebnej kampani sa tak čoraz častejšie hovorí o možnom vystúpení Británie z EÚ. Britom sa totiž nepáči, že rozhodnutia za nich robí Brusel a že musia každý rok do únie toľko finančne prispievať. Parlamentné voľby naplánované na 7. mája preto ostro sleduje aj EÚ a finančné trhy.

Nesplnenie sľubu o znížení imigrácie rezonovalo aj na posledných predvolebných parlamentných otázkach pre premiéra. Sprevádzala ich búrlivá výmena názorov medzi dvoma prednými lavicami Dolnej snemovne, ktoré podľa legendy delí dĺžka dvoch vytasených mečov, typické bučanie a emotívne výkriky poslancov.

Trend rastúcej imigrácie zdvíha popularitu nacionalistickej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorá tak uberá voličov vládnym konzervatívcom. Práve neschopnosť znížiť imigráciu Cameronovým kabinetom spolu s inými „nedodržanými sľubmi“ využívajú opoziční labouristi na svoje útoky. Vedenie tejto ľavicovej strany sa rozhodlo pre zaujímavú stratégiu, ktorá sa im však nemusí vyplatiť. Namiesto propagovania vlastných riešení jej líder Edward Miliband nahráva excentrickému Nigelovi Farageovi, ktorý vedie UKIP. Labouristi sa tak nesnažia voľby vyhrať, ich cieľom je neprehrať.

Voliči si v 650 volebných obvodoch volia zástupcov v systéme založenom na relatívnej väčšine. Kandidát, ktorý v obvode získa najviac hlasov, sa automaticky dostáva do parlamentu, čím jeho strana získava mandát. Teda v priemere aj 35-percentná podpora môže stačiť na získanie absolútnej väčšiny poslaneckých kresiel.

Na druhej strane, popularita UKIP naprieč Britániou môže byť aj 20-percentná, ale to na získanie mandátov v jednotlivých volebných oblastiach nestačí. To si uvedomujú aj voliči, ktorí v konečnom dôsledku dajú svoje hlas jednej z dvoch hlavných strán, o ktorých majú istotu, že sa do parlamentu dostanú. Na rozdiel od volebného systému proporčnej reprezentácie to má výhodu, že daný zástupca regiónu sa o svojich voličov musí náležite starať po celé funkčné obdobie, inak by v tom nasledujúcom o mandát prišiel.

Väčší strach ako UKIP však konzervatívcom naháňajú škótski nacionalisti (SNP). Neúspešné referendum o nezávislosti tejto časti krajiny spôsobilo enormný nárast popularity SNP, ktorá by mala v Škótsku získať až 40 z celkového počtu 59 volebných obvodov.

Keďže konzervatívci a labouristi dosahujú v posledných prieskumoch zhodne len niečo vyše tretiny hlasov, ani jednej strane sa nepodarí získať nadpolovičnú väčšinu mandátov. Tým nastane tzv. visiaci parlament. Na vládnutie bude potrebná koalícia. Cameronova obava z koalície medzi labouristami a SNP je preto reálna, nazval ju spojením, „tých, čo ekonomicky zruinovali našu krajinu, a tých, čo ju chcú rozdeliť“.

Predvolebné prieskumy sú pritesné na to, aby sa teraz dal odhadnúť víťaz. Najpravdepodobnejší je však scenár Labour/SNP, keď si súčasný partner konzervatívcov – liberálni demokrati – značne pohoršil a šanca na ďalšiu stredo-pravú koalíciu je minimálna. Miliband síce vyvrátil spojenie so Škótmi, ale ako správny politik nevylúčil spoluprácu vo forme „hlas-za-hlas“.

V prípade, že niektorá strana získa viac ako 34 percent hlasov, je málo pravdepodobné, že dôjde k predčasným voľbám. Súčasná koalícia schválila zákon, ktorý na rozpustenie parlamentu vyžaduje súhlas dvoch tretín všetkých poslancov. Tento výsledok by bol síce koncom „dlhodobého ekonomického plánu“ konzervatívcov, ktorý prináša reálne výsledky, no potešil by trhy, ako aj EÚ. Tie sa obávajú vypísania referenda o Brexite (britskom exite z únie). Taká vyhliadka neimponuje ani finančnému centru Londýna, ktoré profituje z prístupu k jednotnému európskemu trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #imigračná politika