Dva hlasy za klímu

Dve významné svetové osobnosti, hlavu katolíckej cirkvi pápeža Františka a hlavu Spojených štátov Baracka Obamu odteraz spája jedna téma: klimatická zmena.

14.05.2015 14:00
debata (3)

Obaja ju označili za najvážnejšiu hrozbu a morálnu výzvu pre ľudstvo. Čímsi sa však obaja významní muži predsa len líšia. A to spôsobom, ako o ich vyhláseniach informovala svetová tlač. Zatiaľ čo o postojoch pápeža ku klíme sme sa mohli z médií aspoň dozvedieť, Obamovo vyhlásenie pri príležitosti Dňa Zeme zostalo celkom nepovšimnuté.

Kresťania sú stále najpočetnejšou náboženskou skupinou vo svete; ku kresťanstvu sa hlásia vyše dve miliardy ľudí. Pre mnohých z nich predstavuje pápež najvyššiu autoritu. Aj preto sú Františkove slová na margo klimatickej zmeny veľmi dôležité. Nedávno organizoval vo Vatikáne konferenciu, na ktorej nazval klimatickú zmenu naliehavou morálnou otázkou a svätou povinnosťou pre všetkých veriacich. František okrem iného povedal: „Boh odpustí vždy, človek odpustí niekedy, ale príroda neodpustí nikdy.“

Aj z týchto slov je jasné, že pápež vníma hrozbu klimatickej zmeny pre budúcnosť ľudstva naozaj veľmi zodpovedne. Jeho chystaná encyklika by sa mala stať prvou v histórii, venovanou tejto problematike. Situácia zašla dokonca tak ďaleko, že encyklika by sa dotkla aj otázky, ktorá bola doteraz pre veriacich kresťanov tabu, teda kontroly pôrodnosti. Rýchlo rastúci počet obyvateľov sveta sa totiž vníma ako jedna z kľúčových príčin väčšiny environmentálnych problémov. Podľa prieskumu verejnej mienky v Anglicku by až tretina veriacich zmenila svoj životný štýl na zelenší, ak by ich na to pápež vyzval.

Prečo však naše médiá ignorovali Obamovo vystúpenie pri príležitosti Dňa Zeme vo floridskom Národnom parku Everglades? Svoj príhovor si nezvolil náhodne. Pre zrýchľujúci sa rast hladín svetových oceánov budú unikátne močiare Floridy zaplavené ako jedna z prvých oblastí na svete. A svet ich navždy stratí.

Aj americký prezident považuje, podobne ako František, klimatickú zmenu za najvážnejšiu hrozbu, ktorej dnes ľudstvo čelí. Hoci ťažba ropy v USA rastie v posledných rokoch rekordným tempom a uhlie nahradzuje zemný plyn nie z ekologických, ale najmä z ekonomických dôvodov, treba prezidentovu rétoriku a niektoré legislatívne zmeny v USA oceniť. Je už typické, že pre naše médiá sa stala oveľa zaujímavejšou informácia o tom, že podľa prieskumu robeného medzi americkými republikánmi predstavuje Barack Obama pre svoju krajinu veľkú hrozbu, dokonca väčšiu ako Vladimir Putin. A to už je čo povedať!

Obamove a pápežove vyjadrenia sú významné ešte z iného hľadiska. Tento rok má svet poslednú príležitosť, aby sa aspoň pokúsil niečo robiť so zhoršovaním postupu klimatickej zmeny na globálnej úrovni. Rokovať o zastavení jej najhorších dôsledkov a zabrániť tak možnému rozpadu fungovania globálnej civilizácie v takej podobe, ako ju poznáme, budú svetoví lídri v Paríži.

Vedci upozorňujú, že okno tejto príležitosti sa rýchlo zatvára. Ak neprijmeme záväzné opatrenia teraz, bude už neskoro. Symbolicky sa už prihlásila atmosféra, keď globálna koncentrácia oxidu uhličitého vo vzduchu prekročila prvý raz v histórii magickú hranicu 400 milióntin. Verme, že ľudia a svet, aj s pomocou Obamu a pápeža Františka, a napriek mlčaniu médií, nájdu spoločnú reč a dokážu riešiť skutočné, nie fiktívne hrozby. Je to rozhodujúce pre našu budúcnosť. Zásadné problémy môžeme ignorovať, dokonca ich môžeme ignorovať dlho, ich dôsledkom sa však aj tak nevyhneme.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Barack Obama #klimatická zmena