Sedemdesiatiny Charty

Organizácia Spojených národov mala osobitné miesto v mojom živote oveľa skôr, ako som sa stal jej generálnym tajomníkom. Mal som šesť rokov, keď sa začala kórejská vojna. Pamätám si, ako moja dedina horela, keď sme s rodinou hľadali útočisko v neďalekých horách.

02.07.2015 16:00
debata

Mám ešte oveľa trvalejší obraz vo svojich spomienkach – vlajka OSN. Pred hladom nás zachránila potravinová pomoc OSN, UNESCO nám zase poslalo učebnice. Rozmýšľali sme nad tým, či svet tam vonku vôbec zaujíma naše utrpenie. A potom sme sa dozvedeli o vojakoch z mnohých národov, ktorí obetovali svoje životy, aby nastolili mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove.

Spomínam si na ďalšie významné aktivity našej organizácie, a tak pri príležitosti 70. výročia zakladajúcej Charty OSN, prijatej 26.¤júna 1945 v San Franciscu, verím, že sa ľudská rodina spojí a s veľkým odhodlaním bude spoločne pôsobiť v prospech bezpečnejšej a udržateľnejšej budúcnosti pre „nás“, pre „ľud“, ako sa koncipuje v úvode tohto dôležitého medzinárodného dokumentu.

Spojené národy sa po siedmich desaťročiach svojej existencie môžu s hrdosťou ohliadnuť späť a pripomenúť si dlhý zoznam výsledkov svojej činnosti a spolupráce s partnermi, napríklad pri odstraňovaní kolonializmu, víťazstve nad apartheidom, udržovaní mieru v mnohých labilných regiónoch, pri formulovaní textov zmlúv a zákonov na ochranu ľudských práv.

Sme prvá generácia, ktorá môže odstrániť chudobu, a posledná, ktorá môže ešte urobiť niečo pre to, aby sme sa vyhli najhorším dôsledkom meniacej sa klímy.
Pan Ki-mun, generálny tajomník OSN

OSN každý deň kŕmi hladných, poskytuje prístrešok utečencom, očkuje deti proti obrne a ďalším smrteľným chorobám. Naši pracovníci odchádzajú do vzdialených miest a v nebezpečných podmienkach odovzdávajú humanitárnu pomoc. Naši mediátori robia všetko preto, aby namiesto sporov a bezprávia našli spoločnú reč a východiská medzi bojujúcimi stranami. OSN bola založená, aby sa zabránilo ďalšej svetovej vojne a v tomto kľúčovom poslaní uspela. Napriek vážnym prekážkam by posledných sedem desaťročí bolo bez tejto organizácie oveľa krvavejších.

Súčasná medzinárodná scéna je zjazvená konfliktami, zneužívaním radových obyvateľov a zúfalstvom. Zo svojich domovov utieklo 59,5 milióna ľudí, čo predstavuje najviac utečencov, presídlencov a žiadateľov o azyl od konca druhej svetovej vojny. Násilie na ženách postihuje všetky krajiny.

V tomto období, keď do popredia vystupujú naliehavé ľudské potreby, sa množstvom peňazí plytvá na jadrové zbrane a iný ničivý vojenský arzenál. Dôsledky klimatických zmien sú oveľa očividnejšie – a ešte sa len začali. A hoci po holokauste a po genocídach v Rwande a Srebrenici svet opakovane povedal: „Nikdy viac!“, naďalej sme svedkami otrasných zločinov, ktoré páchajú radikálni extrémisti.

Odvtedy, čo sa predstavitelia 50 krajín stretli v San Franciscu, aby navrhli Chartu OSN, objavili sa nové vlády a členstvo organizácie sa rozrástlo na 193 štátov. Sedemdesiate výročie OSN pripadá na rok, keď sa zásadne rozhoduje o našej budúcnosti. Členské štáty pracujú na niečom, čo, ako dúfam, bude nová, inšpirujúca, trvalo udržateľná rozvojová agenda a krok smerom k zmysluplnej dohode o klimatických zmenách. Naším cieľom je zmena: sme prvá generácia, ktorá môže odstrániť chudobu – a posledná, ktorá môže ešte urobiť niečo, aby sme sa vyhli najhorším dôsledkom otepľujúceho sa sveta.

S pozvoľným stieraním rozdielov medzi národným a medzinárodným sa výzvy jedného stávajú výzvami všetkých – niekedy postupne, často však náhle. Naše osudy sú čoraz prepletenejšie, a preto aj naša budúcnosť musí byť v znamení hlbšej spolupráce. Musíme byť národmi zjednotenými myšlienkou globálneho občianstva, ktoré naplní sľub v mene Organizácie Spojených národov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Pan Ki-mun