Ako ťažiť, dopraviť a predávať plyn

Ruský plynárenský priemysel je pod vplyvom sankcií, ktoré na niektoré firmy v sektore uvalili USA, Európska únia a ďalšie ekonomicky vyspelé krajiny. Od námestníka ministra energetiky Kirila Molotcova vypočul, že tento sektor ekonomiky je v súčasnosti závislý na 70 percent od zahraničných technológií.

21.07.2015 14:00
debata (3)

Kremeľ chce do vytvorenia vlastných technológií investovať 60 miliárd rubľov. V 47 programoch chce uplatniť ekonomiku štátnych objednávok.

Podľa Molotcova tým štát zabezpečí nielen financovanie výroby technológií, ale aj ich odber podnikmi, ktoré plne alebo čiastočne kontroluje štát. Pred európskymi firmami stojí otázka, ako vyriešiť tento problém. Môžu sankcie obchádzať. Technológie vyvezú do Ruska cez tretie krajiny.

To by sa nedotklo ekonomiky krajín, kde sa technológie vyrábajú. Ďalším riešením je výroba na území Ruskej federácie. To však znamená možné zvýšenie nezamestnanosti a pokles daňových príjmov v štátoch, kde sa technológie vyrábajú.

Európske politické pohľady na trhu so zemným plynom budú znamenať znižovanie konkurencieschop­nosti európskych podnikov.

Kadiaľ povedie preprava?

Úvahy o tom, že Gazprom je v Rusku všemocný monopol, dávno neplatia. V súčasnosti pomerne veľký podiel na ťažbe zemného plynu (36 %) patrí tzv. nezávislým producentom. Ide o firmy Novatek a Rosnefť.

Pre európskych odberateľov zemného plynu sú najzaujímavejšie informácie o tom, kadiaľ sa bude prepravovať zemný plyn do Európy. Európska komisia chce zachovať trasu cez Ukrajinu. Rusko zrušilo projekt Južný prúd a modifikovalo ho na Turecký prúd. Európska komisia chce zemný plyn z Azerbajdžanu a Turkménska. S tým počítal dnes už mŕtvy projekt Nabucco. Komisia ho hodlá nahradiť novým projektom.

Nemecká rozhlasová stanica Deutsche Welle na svojom portáli vyslovila predpoklad, že Turecký prúd sa bude robiť v „diétnejšej“ podobe a pomalšie. Podľa analytickej správy ruskej neštátnej agentúry Interfax, Gazprom vypovedal zmluvu talianskej firme Castoro Sei, ktorá mala položiť rúry plynovodu Turecký prúd na dno Čierneho mora. Chce to robiť vlastnými silami. Gazprom bude klásť menší dôraz na Turecký prúd a väčší na plynovod smerujúci z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora – Severný prúd.

Ruský podnik 18. júna 2015 podpísal s európskymi spoločnosťami memorandum o rozšírení kapacít tohto plynovodu. K súčasným rúram pribudnú ďalšie dve. Výstavbou sa budú zaoberať nemecká firma E.on, britsko-holandská spoločnosť Shell A rakúska OMV. Stručne povedané, politika mieni, ekonomika mení. Kapacita plynovodu bude 55 miliárd kubických metrov ročne.

Predseda predstavenstva Gazpromu Alexej Miller podľa ruského on-line denníka Gazeta povedal, že firma vychádza z predpokladu zníženia ťažby zemného plynu v Európe v roku 2030 približne o 80 miliárd kubických metrov. Manfred Leitner uviedol, že účasť rakúskej firmy na projekte zvýši energetickú bezpečnosť v strednej a východnej Európe a zvýrazní úlohu rakúskej firmy Central European Gas Hub AG.

V EÚ sa hovorí o tom, že dodávky zemného plynu treba diverzifikovať, a preto by sa mal kupovať skvapalnený plyn z USA. Terminály, ktoré ho umožnia „vyložiť“ v strednej a východnej Európe, sa stavajú v Chorvátsku a Poľsku.

Napokon rozhodne cena

Pozrime sa na dva systémy prepravy zemného plynu pohľadom jednoduchých počtov. Keď prepravujeme zemný plyn plynovodom, do ceny suroviny vstupujú náklady na stavbu plynovodu a jeho prevádzku. Ak chceme kupovať skvapalnený plyn, musíme do ceny započítať zariadenia, ktoré ho premieňajú na kvapalinu v mieste ťažby, cenu špeciálnej lode, ktorá ho prepravuje do prístavu, kde je ďalšie zariadenie meniace kvapalinu na plyn.

Cena plynu vedeného plynovodom pre Európsku úniu z Ruska sa pohybuje okolo 210 až 230 dolárov za 1 000 kubických metrov, cena skvapalneného plynu bude 240 až 250 USD. K nej treba prirátať maržu podnikov predávajúcich plyn na trhu. Cena plynovodného plynu môže klesnúť, lebo kopíruje svetové ceny ropy. Aký to bude mať dosah na európsku ekonomiku? Negatívny. Zvýšením nákladov klesne konkurencieschop­nosť európskych podnikov.

Z toho vyplýva, že európske politické pohľady na trhu so zemným plynom a ich naplnenie v budúcnosti budú znamenať znižovanie konkurencieschop­nosti európskych podnikov. Aký to bude mať dosah na iné krajiny? Pozitívny. Sankcie voči Moskve zvyšujú konkurencieschop­nosť čínskych podnikov.

Gazprom má vo vzťahu k niektorým krajinám dominantné, voči iným monopolné postavenie na trhu so zemným plynom. Snaha diktovať, ako sa bude zemný plyn prepravovať, môže mať len politické zdôvodnenie. Skúste prísť do potravín a vedať, že chcete dodávku mlieka priamo domov a že zaplatíte zaň menej ako v predajni. Kupujúci však nemôže diktovať všetko. Môže mať sen.

Vyjadrenia vychádzajúce z ideológie a úvah politikov sa nehodia do rozhodovania o medzinárodných ekonomických vzťahoch. Niekedy nemusia znamenať úžitok, ale škodu. V Číne si to napriek politickému monopolu komunistickej strany uvedomili dávno a obchodujú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #plyn #sankcie #Kremeľ #Gazprom