Náhradná téma: Migranti

Ukazuje sa, že problém okolo prílevu utečencov cez srbsko-maďarské hranice sa vynoril v najvhodnejšej chvíli. Na počudovanie, Orbánova vláda sa teší imigrantom. Péter S. Föld vo svojom blogu napísal, že „vláde problém utečencov prišiel vhod ako krajec chleba hladnému“, a dodáva, že keby neexistovali (ne)ekonomickí utečenci, dnes by sa diskutovalo o reálnych problémoch, ktoré Maďarsko naozaj ohrozujú.

23.07.2015 18:00
debata (6)

Napríklad o tom, kde sa podelo 150 miliárd forintov z majetku spoločnosti Questor. Suma, ktorú zrejme zaplatia daňoví poplatníci…

Keby maďarské utečenecké tábory nepraskali vo švíkoch, potom by masmédiá viac omieľali majetkové priznania prominentov Fideszu (napr. Lőrinca Mészárosa, primátora mesta Felcsút, odkiaľ pochádza aj Orbán, ktorý dal vybudovať komplex futbalových štadiónov, alebo Györgya Matolcsiho, prezidenta Národnej banky, ktorý bol predtým ministrom v Orbánovej vláde). Investigatívni žurnalisti by „vytiahli“ kauzu manželky generálneho prokurátora, ktorá zo svojho účtu v Národnej banke vyťahuje vyše 5 miliónov forintov ročne!

Keby neboli o azyl žiadajúci Afganci, Sýrčania, Líbyjčania, potom by v Maďarsku dominoval problém štyroch miliónov občanov žijúcich na pokraji chudoby alebo nedostatok lekárov v nemocniciach a ošetrovateliek. Maďarské vysťahovalectvo vykazuje hrozivé čísla a nie je tajomstvom, že Londýn je dnes už piatym najväčším maďarským mestom v Európe.

Ak by prílev utečencov nenútil Orbána žiadať o finančnú pomoc Európsku komisiu, potom by kritickí komentátori opäť otvorili miliardové dotácie manželovi Miss Hungary Timei Vajna, ktorého v Maďarsku pokladajú za kráľa herní a kasín. Čo všetko by ešte pripomínali platcom daní?

Problém prekvi- tajúceho klientelizmu a bujnejúcej korupcie v Maďarsku sa pomocou 70–tisíc utečencov darí moci z programu dňa odsúvať. Zatiaľ na neurčito.

Vďaka Bohu za utečencov, počuť dostatočne nahlas, lebo sú náhradnou témou. Médiá sa zhodujú, že problém prekvi­tajúceho klientelizmu a bujnejúcej korupcie sa pomocou 70-tisíc utečencov darí moci z programu dňa odsúvať – zatiaľ na neurčito. Navyše sa týmto darí Fideszu zapôsobiť aj na sympatizantov „zatúlaných“ k Jobbiku.

V poslednom čase najmä tvorcovia myšlienok protestovali proti novele zákona o slobode šírenia informácií. Transparency International v Budapešti listom požiadala prezidenta, aby zákon nepodpísal, ale obrátil sa na ústavný súd. Nadarmo. Kontroverzný zákon nariaďujúci zvýšené poplatky za informácie, ktoré sa k žiadateľom dostávajú pomalšie, János Áder podpísal.

Vláda vyrukovala s veľkolepou obranou a kampaňou pre „rozumné“ rozhodnutie parlamentu. Komentátor mienkotvorného periodika HVG poznamenáva, že Viktor Orbán po volebných víťazstvách neprestal používať výrazy ako spoločenská dohoda, princíp národnej spolupráce, revolúcia a vláda národných záujmov. To je obľúbený slovník, z ktorého Fidesz odvodzuje svoju suverenitu a mandát riadiť veci v štáte. Všetko sa zakotvuje v ústavnom zákone, takže akýkoľvek nesúhlas opozície je nepochopením vôle väčšiny.

V Maďarsku sa realizuje princíp „permanentnej revolúcie“. Je však súčasne aj svedectvom pokrytectva Fideszu. Deklaratívne hlása, že jeho politika vychádza z kresťanských tradícií, ktoré sú zakotvené v preambule Základného zákona. Minister zahraničných vecí Péter Sijjártó v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse vyhlásil, že Európa získa späť svoju konkurencieschop­nosť iba vtedy, keď sa vráti ku kresťanským hodnotám, a nebude úspešná dovtedy, kým nebude spolupracovať s východnými krajinami a nenaučí sa od nich úcte k práci. Podľa neho iba spoločnosť založená na práci má budúcnosť.

Je pozoruhodné, že prílev žiadateľov o azyl z nekresťanských krajín, navyše bez pracovných návykov, nevzbudzuje u našich južných susedov obavy. Alebo sa spoliehajú na svoje historické skúsenosti pokresťančovania inovercov?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #hranica