Blahoželanie primátorovi Rajca

Mesto Rajec, v ktorom na námestí tróni busta nacistického zločinca, popredného politika fašistického slovenského štátu Ferdinanda Ďurčanského, teraz zbúralo na tom istom námestí budovu 150-ročnej synagógy, ktorej bolo vlastníkom.

29.07.2015 17:00
debata (19)

Jej dezolátny stav, spôsobený vlastníkom počas 20-ročného pôsobenia primátora Jána Rybárika, si údajne vyžadoval asanáciu.

Ak od nás teraz čakáte pobúrenie, budete asi prekvapení. My by sme práveže chceli primátorovi mesta Rajec takto verejne a na peknom priestore zablahoželať.

Ten, kto mu vyčíta necitlivosť, je samozrejme na omyle. Urobil predsa jedinú správnu vec a prejavil pritom cit a ohľaduplnosť: zbúraním synagógy odstránil spred očí slávneho rajeckého rodáka JUDr. Ferdinanda Ďurčanského – alebo teda, buďme konkrétni, spred očí jeho busty – nepríjemný pozostatok čias minulých.

Bolo by predsa cynické, nútiť muža, ktorý zasvätil podstatnú časť svojej politickej a právnickej kariéry vytváraniu protižidovských zákonov, aby sa pozeral krížom cez námestie na torzo židovského života v meste!

Kritici sa ozvali, že zbúranie synagógy bolo v rozpore so zákonom a ak aj nie zákonom, tak aspoň so základnou slušnosťou a morálkou. Aj tu však chceme kritikov poopraviť. Zbúranie tej stavby určite nebolo v rozpore s morálkou neoľudákov a sympatizantov slovenského fašizmu, ku ktorým podľa môjho názoru primátor Rajca patrí.

Takže: dovoľte mi poblahoželať takto oficiálne pánovi Rybárikovi k zavŕšeniu procesu, ktorý trval dlho a ktorý bol cieľom ľudákov. Konečne je mesto, oceňujúce bustami nacistických zločincov, očistené aj od poslednej známky židovstva. Podarilo sa, Rajec je teraz konečne „Judenfrei“.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rajec #Ferdinand Ďurčanský