Diabol v bielom plášti

Od uvedenia istej epizódy Búrlivého vína v súkromnej televízii mám stále pocit, že niekto z lekárskej obce by mal uviesť veci na správnu mieru. Je veľmi pravdepodobné, že autori scenára čerpali námet a dialógy z nejakej osobnej skúsenosti alebo zo všeobecne vžitej predstavy.

11.08.2015 08:00
debata (13)

Ak im do mozaiky postáv zapadá lekár zabijak, ktorý neváha podať dieťaťu jed a protijed s úmyslom sa profesijne presadiť, jednoducho sadista, rozdávajúci údery naľavo i napravo, tak to nie je veľmi dobrá vizitka pre slovenské zdravotníctvo. Nejednému občanovi po zhliadnutí hociktorej zo záverečných epizód seriálu iste prišla na um dotieravá myšlienka, či by napokon aj jeho samého nemohol raz operovať taký zlosyn.

Poistný systém, ktorý je výhodný iba pre majiteľov poisťovní, ruinuje naše zdravotníctvo, lebo je nastavený na viacero poisťovní s možnosťou použitia zisku akcionármi.

Televízni tvorcovia vypustili džina z fľaše. Ako lekár sa pohybujem v nemocničnom prostredí doma i v zahraničí takmer štyridsať rokov. Nikdy som nepočul o prípade takého doktora, či už u nás, alebo v cudzine. Odvolávať sa na fikciu jednoducho kríva na obe nohy. Taký lekár sa skrátka v praxi nevyskytuje a dúfam, že sa ani nevyskytne.

Ponúka sa tu však aj iný aspekt. Zdá sa, akoby existovala spoločenská objednávka na vykresľovanie lekárov v tom najhoršom svetle a komerčné televízie takúto objednávku nadmieru ochotne realizujú. Naozaj ide len o zhodu okolností, že prípad obvodného lekára z Bratislavy, ktorý bol podozrivý z korupcie a nakoniec sa ukázalo, že išlo o dary, sa medializoval výrazne viac v období, keď bol obvinený, ako v čase, keď ho zbavili obžaloby?

Tiež známa kauza profesora kardiochirurga. Uzavrela sa síce dohodou o vine a treste, ale jej načasovanie a okolnosti okolo zverejnenia prípadu sú veľmi nezvyčajné, aj kritika prezidenta republiky, ktorý volá po systémových zmenách celého zdravotníctva, je neštandardná a nie veľmi férová. Najmä preto nie, lebo zjavnú korupciu v ostatných rezortoch Andrej Kiska vôbec nespomína. Na takomto pozadí sa diabol v bielom plášti dobre vyníma, čo autori scenára využili aj zneužili.

Iste, najlepšie je byť zdravý a bohatý. No mnoho pacientov, ktorí museli vyhľadať lekársku pomoc, mi dá za pravdu, že to s naším zdravotníctvom nie je až také hrozné. A to napriek mnohým „systémovým“ zmenám, ktoré pochádzajú najmä z dielní pravicových reformátorov. Napríklad poistný systém, výhodný iba pre majiteľov a manažment poisťovní, ruinuje naše zdravotníctvo, lebo je nastavený na viacero poisťovní s možnosťou použiť vytvorený zisk akcionármi.

Neštátne menšie nemocnice majú preto problém s prežitím a je len otázkou času, kedy ich skúpi mocná finančná skupina. Obvodní lekári si ako súkromní podnikatelia účtujú, čo chcú. Nik na nich nemá priamy dosah. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré je pred občanmi za nich zodpovedné, ich riadi iba metodicky.

Lekári špecialisti, predovšetkým tí, čo vlastnia laboratóriá a rtg pracoviská (CT, MR), posielajú na tieto vyšetrenia svojich pacientov nadmieru veľkoryso. Konflikt záujmov je zrejmý. Náklady sa zvyšujú a zisky viacerých musia byť závratné. Pravdaže, na úkor všetkých ostatných. Najlepšie sa darí tým „zdravotníckym podnikateľom“, ktorí vlastnia lekárov, nemocnice, laboratóriá i poisťovne. Vtedy sa finančný kruh uzavrie. Zdravotné poisťovne preto vyvíjajú tlak na špecialistov v snahe s nimi disponovať ako so svojimi zamestnancami.

Nechali sme sa nadmieru opantať materiálnou stránkou starostlivosti o zdravie. Systémové zmeny, po ktorých volá náš pán prezident, budú znamenať len úpravu už existujúceho nesprávneho princípu. Zdravie totiž nesmie byť tovarom. O tom však ďalší televízny seriál určite nebude.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári