Až za politický hrob

Je to láska až za hrob. Prinajmenšom za ten politický. Smutné len je, keď na to, že sa dvaja majú radi, dopláca celá krajina. O tom, že má Petr Nečas k Jane Nagyovej blízko, sa šuškalo už v čase, keď on bol ministrom práce a sociálnych vecí a ona viedla jeho sekretariát.

01.09.2015 08:00
debata (2)

Hneď ako sa stal predsedom vlády, vzal si ju ako kľúčovú spolupracovníčku so sebou. Ešte skôr ako bol odtajnený ich milenecký vzťah, zamávali Českom štedré odmeny, ktoré Nagyová poberala. Nečas sa bránil, že Nagyová „drie ako kôň“.

Až medzičasom ohromenej verejnosti došlo, že si šetrí na nový život – s Nečasom. Vzala si ho štvrť roka po tom, čo pre ich aféry padla celá vláda. To sa jej potom isto hodili i hodnotné dary, ktoré dostávala od mnohých ľudí, čo sa s ňou pracovne stýkali a stáli o priazeň premiéra.

Korupcia? Ale choďte! Iba pozornosť biznismenov, lobistov, manažérov či vysokých štátnych úradníkov pre originálnu dámu. Hovorí sa, že na podriadených bola ako dráb. Dokonca z policajných odpočúvaní vieme, že vládne i vo vzťahu s Nečasom. Zároveň je však bystrá a vie sa obracať.

S Nagyovou spájajú hneď niekoľko aktuálnych káuz. Najľahšie zrejme bude obviniť ju z neodvedenia darovacej dane. Zaplietla sa aj s Ivom Rittigom, jedným zo zákulisných hráčov, ktorým sa hovorí kmotrovia. Nečas nechcel, aby ho s ním bolo vidno, tak to zariadila jeho pravá ruka. Vyšetrovatelia zisťujú, či sa k Rittigovi nedostávali aj dôverné informácie, napríklad z tajných služieb.

Nagyová bola tiež spojkou medzi Nečasom a niekoľkými poslancami jeho ODS, ktorí odmietli podporiť reformné zákony, ktoré presadzovala jeho vláda. Nakoniec si však všetko rozmysleli, zložili mandáty a po čase sa objavili na významných postoch v službách štátu. Podľa žalobcov išlo o úplatkárstvo. Lenže Najvyšší súd sa vyslovil, že na ich – nie však na Nečasovo – konanie sa vzťahuje poslanecká imunita.

Možno nielen Božie, ale aj svetské mlyny melú pomaly, ale isto. A i keby sa občas podarilo nejakú špinavosť zakryť, verejná mienka slepá nie je.

Čerstvo bol tiež uzavretý prípad sledovania Nečasovej prvej manželky Radky príslušníkmi Vojenského spravodajstva. Hoci bolo známe, že ju Nagyová nemôže vystáť, teraz druhá žena o prvej šíri, že mohla byť v ohrození a agenti ju chránili. Nič jej však nepovedali, aby bola pokojná a akciu neprezradila. Spravodajcovia prikyvujú a Nečas tvrdí, že pokyny išli od neho. Tajné služby by síce mala úkolovať celá vláda, ale na to sa asi nikdy nehľadelo.

Kadekto čakal, že za sledovanie Radky Nečasovej a ešte dvoch zamestnancov Úradu vlády padnú tvrdé tresty pre Nagyovú i náčelníkov špiónov. Neprávoplatný rozsudok prvoinštančného súdu však znie: nevinní. Výpovede obžalovaných a svedka Nečasa do seba zapadli ako ozubené kolieska. Žalobcovia sú presvedčení, že uspejú v odvolacom konaní. Občania však opäť začínajú trúsiť poznámky o spravodlivosti, ktorá je slepá.

Zvlášť, keď sa do konfliktu so zákonom dostanú dokonale zohratí papaláši. Skončilo sa azda šliapanie na ich päty odsúdením exhajtmana Ratha? Nebol by som taký skeptický. Možno nielen Božie, ale aj svetské mlyny melú pomaly, ale isto. A i keby sa občas podarilo nejakú špinavosť zakryť, verejná mienka slepá nie je. Napokon, Petr Nečas, kedysi predstavovaný ako „pán Čistý“, sa ospravedlňoval, keď po prevalení všetkej špiny odchádzal – a s ním celá vláda.

Pochoval tak politickú kariéru svoju a do značnej miery i ODS, ktorá dnes živorí tesne nad piatimi percentami nutnými na vstup do snemovne. Keby ten príbeh lásky ženatého premiéra – katolíka k ráznej a ľstivej podriadenej niekto sfilmoval, mohol by to byť trhák. Len je ťažké odhadnúť žáner: romantický film, špionážny triler alebo groteska? Ale čo. Krajina si vydýchla a tí dvaja sú spolu tiež určite šťastní. Skoro ako Bony a Clyde.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Nečas #Jana Nagyová