Po mele v gréckej ľavici

Akoby sa v gréckych voľbách prevrátili politické presýpacie hodiny. Voliči Syrizy, ktorí v referende začiatkom júla vášnivo hlasovali proti memorandu (v súčasnosti ho označujú ako Program) Európskej únie, fakticky podporili jeho realizáciu touto stranou.

23.09.2015 17:00
Alexis Tsipras Foto: ,
Šéf strany Syriza Alexis Tsipras oslavuje volebné víťazstvo.
debata

Zrejme osem členov vtedajšej vlády bude ministrami aj v tej nastupujúcej. Vrátane kľúčového šéfa rezortu financií Euklida Tsakalotosa, ktorý v júli vystriedal Janisa Varufakisa.

Novinkou bude ministerstvo Programu, ktoré má dohliadať na dodržiavanie záväzkov voči EÚ. Víťaznú Syrizu (35,5 %) však tentoraz neminie špinavá práca – bude musieť zaviesť do života bolestivé reformy. Alexis Tsipras bleskovo oznámil vytvorenie vlády so svojím staronovým koaličným partnerom – pravicovou nacionalistickou stranou Nezávislí Gréci (Anel 3,7 %), čím budú mať v parlamente väčšinu 155 kresiel.

Medzi ľavicovými voličmi dnes vládne názor, že už nejde o súboj priaznivcov a kritikov memoranda. Spoliehajú sa na to, že v nadchádzajúcom volebnom období pri hlasovaní o reformných zákonov nebude veľa odporcov medzi voličmi ani medzi politikmi, ktorí sa budú chcieť zapáčiť proeurópsky orientovaným občanom. Podľa nich ani druhá najväčšia, konzervatívna strana Nová demokracia (29 %) nemôže byť zrazu otvorene proti Programu EÚ, hoci tá vyhlásila, že bude robiť tvrdú opozíciu.

Pozitívne ladené heslo Syrizy Získavame budúcnosť aj tentoraz ľudí oslovilo, aj keď sa budúcnosť vôbec nejaví taká ružová.

Prečo sa vlastne predčasné parlamentné voľby v Grécku konali? V Syrize sa spustila mela. Časť strany, či už poslanci, alebo členovia ústredného výboru, po prijatí programu hlasovala pri rôznych príležitostiach proti Tsiprasovi. Potom zo Syrizy vystúpili a narýchlo vytvorili vlastnú stranu Ľudová jednota na čele s Panagiotisom Lafazanisom.

Tento starý člen komunistickej strany sa po jej rozštiepení roku 1991 na politické hnutie SYN (predchodca Syrizy) a stalinistickú KKE (teraz získala 5,5 %) pridal k SYN. Dlho čakal na svoju príležitosť, ktorá sa zrazu naskytla. Inak nie je veľmi populárny, na verejné politické akcie chodí posledný a odchádza prvý, aby nemusel poskytovať rozhovory. Ľavičiari ho zväčša považujú za karieristu. Ľudová jednota, hoci sa pred voľbami za ňu prihovoril aj Varufakis, však získala iba 2,8 percenta hlasov, a tak sa do parlamentu nedostala.

Drvivá väčšina Grékov, vrátane ľavice, je za zotrvanie krajiny v EÚ. Strednú spoločenskú vrstvu však bude bolieť, keď v rámci reforiem prepustia z práce veľkú časť štátnych zamestnancov, ako to požaduje únia. Napriek tomu, že vládna Syriza za posledných sedem mesiacov prijala späť do úradov mnohých ľudí, ktorých bývalá vláda Novej demokracie a Pasoku predtým prepustila.

Syrizu v nedeľu volili najmä mladí medzi 18 až 24 rokmi a chudobné robotnícke štvrte, kým konzervatívcov penzisti, domáce panie a obyvatelia mestských obvodov posiatych vilkami a záhradami.

Do parlamentu sa prvýkrát dostal Zväz centristov (3,4 %) skúseného televízneho novinára Vasilisa Levendisa. Neoliberálna strana Rieka (Potami 4,1 %) obsadila piate miesto, hoci stratila sedem poslancov v porovnaní s januárovými voľbami. Štvrtú priečku získal socialistický Pasok (6,3 %) s novou mladou predsedníčkou Fofi Gennimatovou. Do volieb išli spolu so stranou Dimar, ďalším odštiepencom od Syrizy.

Nezamestnaní, ktorých je v Grécku pol druha milióna, volili najmä neofašistickú stranu Zlatý úsvit (7 %), na druhom mieste Ľudovú jednotu a až na treťom Syrizu, ale väčšina nezamestnaných vôbec nešla k volebným schránkam. Mimochodom, celková neúčasť na voľbách (45 %) bola najvyššia za posledných pätnásť rokov.

Pozitívne ladené heslo Syrizy Získavame budúcnosť aj tentoraz ľudí oslovilo (v januári to bola Nádej), aj keď sa budúcnosť vôbec nejaví taká ružová. Stále populárny Varufakis nedávno vyhlásil, že o niekoľko mesiacov bude Grécko zase vyhodené z mora na skaly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #parlamentné voľby #Syriza