Neskoré poznania reality

Po štvrtkovom azylovom „vnútronemeckom“ summite sme bohatší o dva druhy poznatkov. Po prvé, špičkoví politici naďalej nemajú reálnu koncepciu riešenia dôsledkov utečeneckej krízy v Nemecku ani inde v Európe. Po druhé, rokovania zrejme neboli o ľuďoch, ktorí hromadne utekajú na starý kontinent, ani o tých, čo majú zvládnuť ich nápor. Tak potom o čom boli?

09.11.2015 17:00
debata (19)

Podľa mienkotvorných médií sa treba predovšetkým tešiť z toho, že vláda v Berlíne bude pokračovať vo svojej práci. Situácia v trojstrannej koalícii CDU/CSU a SPD totiž bola pred týmto stretnutím taká napätá, že sa otvorene špekulovalo o konci éry spolkovej kancelárky Angely Merkelovej z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU).

Zrejme sa na základe dohovorov v pohraničí vytvorí päť tranzitných zón. Okrem toho sa dohodlo na jednotnom preukaze pre všetkých utečencov a žiadateľov o azyl, pomocou ktorého sa budú dať zaregistrovať po celom Nemecku. To je dôležitá správa najmä pre spolkové krajiny a obce, ktoré zodpovedajú za dlhodobé poskytovanie pomoci prichádzajúcim cudzincom. Regionálne a miestne úrady si totiž dosiaľ pre technické nedostatky nemohli vzájomne vymieňať získané údaje. Preto často nevedeli rozhodnúť v krátkom čase o ďalšom osude masy jednotlivcov. Podľa odhadov Národného úradu pre migráciu a utečencov je približne 250-tisíc takýchto nevybavených prípadov. Ďalšie kroky sa budú týkať odsunu Afgancov do ich vlasti a sprísnenia podmienok pre nárok na sociálne dávky.

Predseda bavorskej vlády Horst Seehofer z Kresťanskoso­ciálnej únie (CSU) hovoril v Berlíne o „veľmi dobrej dohode“. Zároveň však avizoval ústavnú sťažnosť Bavorska proti Merkelovej vláde. Práve to naznačuje, že ešte nedošlo ku skutočnému zmiereniu medzi koaličnými partnermi.

Zdá sa, že kompromis o utečencoch vyplýva najmä zo snahy zúčastnených strán dokázať politickú stabilitu spolkovej republiky. Popularita konzervatívnej kancelárky v posledných týždňoch výrazne klesla. Seehofer a vicekancelár Sigmar Gabriel, líder sociálnych demokratov (SPD), dokázali z toho osobne profitovať, hoci spolupracujú s Merkelovou v rámci koalície. Napriek tomu ich kariéry závisia viac-menej od osudu kancelárky.

Približne 60 percent voličov je podľa viacerých ankiet presvedčených o tom, že veľká koalícia v Berlíne má lepšie návrhy na riešenie migrantskej krízy ako opozícia. To však neznamená, že Nemci sú spokojní s činnosťou súčasnej vlády. Nikdy nebola taká neobľúbená ako práve teraz.

Ak si prečítame osemstrannový dokument o prijatom kompromise, nájdeme tam veľa zaujímavých tém. Preto môžeme získať dojem, že účastníci vrcholného stretnutia naozaj na čomsi popracovali. V Berlíne sa napríklad zhodli na tom, že treba zabezpečiť vonkajšie hranice Európskej únie. O tom však už dávno vieme. Európania by sa radšej dozvedeli niečo konkrétne o opatreniach, ktoré má predstaviť Merkelová. V prijatom texte sa márne hľadajú podrobnosti o tom, ako sa uskutočnia rámcové body dohody na úrovni tých, ktorí majú pracovať priamo s utečencami.

Mohli by sme byť spokojní s berlínskym kompromisom, keby utečenecká kríza vypukla len včera. Vzhľadom na aktuálny stav je to však facka pre nemeckých občanov aj ostatných Európanov. Najprv Merkelová hovorila o kultúre privítania, no dodnes nevedela predložiť ani jeden použiteľný návrh na to, aby túto myšlienku prijali za svoju aj občania. Tí nemajú pocit, že by ich kancelárka brala vážne. Berlínsky kompromis bol prijatý takým spôsobom, akoby Taliansko a Grécko už dávno neupozorňovali na to, čo sa deje v Stredozemnom mori. Ignorácia druhých však nie je cestou k celoeurópskej solidarite.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci