Aj lekári na tri zmeny?

Nedávno sa odohrali masové demonštrácie v Londýne, Belfaste a Nottinghame. Takmer 15-tisíc demonštrantov, medzi nimi najmä lekári, ich rodiny a sympatizanti, pochodovali centrom hlavného mesta s  transparentmi kritizujúcimi navrhované zmeny v kontraktoch mladých lekárov.

13.11.2015 10:00
debata (14)

Do normálneho pracovného času im chcú úrady zahrnúť aj prácu večer a v sobotu. Mali by tak pracovať v pracovných dňoch od siedmej ráno do siedmej večer, v sobotu dokonca až do 22. hodiny. Britské lekárske odbory hovoria o plánovanej redukcii v príjmoch lekárov, keďže intenzita práce sa zvýši o 40 percent a platy sa nemajú zmeniť.

Ľudia budú pravdepodobne potrebovať zdravotnú starostlivosť aj počas noci, čo bude klásť čoraz vyššie požiadavky na zdravotníkov.

Na Slovensku sa z času na čas objaví správa, že lekári odmietli robiť nadčasy, alebo že niekde zrušili pohotovostnú službu. Každý chce žiť a peniaze nemôžu kompenzovať všetko to napätie, ktoré dolieha na lekára počas pohotovostnej služby.

Je známe, že u nás lekári dlho nežijú a za jednu z hlavných príčin sa považuje priveľa nadčasovej práce. Na druhej strane je pochopiteľné úsilie matky domôcť sa zdravotnej pomoci pre svoje dieťa, keď ju jednoznačne potrebuje. Doterajšie skúsenosti však svedčia o tom, že sa u nás pohotovostné služby často zneužívajú. Je teda pravda niekde uprostred?

Slovenskí lekári robia predovšetkým predpoludním. Je to dané historicky. Pacienti si zvykli navštevovať ich ordinácie ráno a napĺňajú čakárne do prasknutia. Tiež operovať niekoho popoludní je v našich podmienkach nezvyčajné, ale v ostatných štátoch Európskej únie celkom bežné. Pracovný čas sa tam využíva po celý deň. Aj popoludní. Na Slovensku mnohé čakárne popoludní zívajú prázdnotou. V tom teda máme rezervy.

Ozývajú sa ešte radikálnejšie hlasy: organizovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti na tri zmeny. Vieme si predstaviť plánovanú ťažkú operáciu so začiatkom o desiatej hodine neskoro večer? Asi nie, nebolo by to fér najmä vo vzťahu k pacientovi. Čakať na operáciu celý deň, obyčajne aj nalačno, to by asi mnohí nezvládli. No medicína by nebola jediná, ktorá by prešla na tri zmeny.

Obchodníci majú tendenciu predávať 24 hodín denne, mnohé služby sú už tak nastavené. Napokon, zrejme aj väčšina ľudí na Slovensku pracuje na zmeny. Pamätám si na banky, ktoré boli pred mnohými rokmi otvorené len ráno a potom výnimočne do 16. hodiny. Piatok iba predpoludním. Teraz prakticky všetky majú otvorené dvere celý deň a končia o šiestej večer. Tak prečo nie aj lekári?

Náš čas, ktorý nestrávime v posteli, sa predlžuje. Ľudia dlhšie pracujú, navštevujú divadlá, kiná, veľké obchodné reťazce, a to neraz do hlbokej noci. Pravdepodobnosť, že budú potrebovať zdravotnú starostlivosť aj počas noci, sa zväčšuje a bude klásť čoraz vyššie požiadavky na zdravotníkov. V niektorých štátoch EÚ už vidno jasne tento trend, ktorý, žiaľ, vedie ku konfrontácii medzi politikmi, zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi.

Mať k dispozícii doktora 24 hodín denne sedem dní v týždni je pre obyvateľstvo lákavé, ale tak trochu populistické. Lekári a sestry vo Veľkej Británii nie sú tým nadšení. Je to nadmerne náročné po mnohých stránkach, materiálnej, odbornej i personálnej.

Súčasné protesty sú namierené proti možnému zneužitiu mladých lekárov pri snahe britskej vlády zvýšiť dostupnosť lekárskej starostlivosti pri tom istom rozpočte. Teda dostať viac muziky za menej peňazí.

Žijeme v časoch, keď európske vlády sú vyzývané na šetrenie s verejnými financiami, preto ich úsporné opatrenia sa vcelku dajú pochopiť. Prečo teda sľubujú voličom, že sa budú mať lepšie, keď lepšie už bolo?

V Spojených štátoch pred voľbami sľúbil vtedy ešte neznámy Barack Obama, že presadí zdravotnú starostlivosť pre všetkých Američanov. Zvolili ho. Na Slovensku sa začína predvolebná kampaň a určite sa bude hrať aj zdravotníckou kartou. Nechajme sa prekvapiť. Buďme však realisti.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári