Viaceré scenáre pre Európu

Súčasný vývoj v Európskej únii dáva vzklíčiť mnohým katastrofickým scenárom. Pracujú s konkrétnymi politickými reáliami, skutočnými postavami i s ľudskou fantáziou. Ale brať ich vážne ako politologické prognózy by nebolo na mieste.

23.11.2015 22:00
debata (5)

Jedným z najväčších európskych bestsellerov dnešných dní je román francúzskeho spisovateľa Michela Houllebecqa Podvolenie (Soumission). Fikcia ukazuje Francúzsko pred prezidentskými voľbami v roku 2022: prebiehajúce násilnosti medzi nacionalistickými pravicovými skupinami a saláfistickými islamistami, do ktorých prichádza umiernený moslimský kandidát, ktorý vyostrenú situáciu upokojuje.

Rovnako, ako pripúšťať negatívne fikcie, treba rozvíjať aj tie pozitívne.

Spolu s Marine le Penovou, ktorá kandiduje za Národný front, postupuje do druhého kola a zo strachu pred nástupom frontistov k moci podporia socialisti a stredopravý Zväz pre ľudové hnutie kandidáta Moslimskej jednoty, ktorý sa stáva novým prezidentom.

Vzápätí sa zlegalizuje polygamia, ženám odoberú právo na prácu, čím sa vyrieši otázka nezamestnanosti. Nová hlava štátu má tiež sen rozšíriť EÚ na blízkovýchodné a severoafrické krajiny.

V Houllebecqovej civilizačnej kritike života Európanov chýba súvislosť, že francúzski moslimovia zďaleka netvoria jednoliaty celok a že sa o niekoľko rokov z nich sotva stane kľúčová politická skupina vo Francúzsku.

Tvorcami dokumentárnej drámy Príbeh veľkej európskej katastrofy sú známi britskí žurnalisti a zo začiatku sa polemizovalo, či nebola náhodou výroba tohto filmu financovaná zo zdrojov únie. Významné osobnosti v rozhovoroch analyzujú príčiny súčasnej politickej krízy EÚ.

Tie sú prerývané scénami, ktoré vyobrazujú Nigela Faragea ako premiéra „Veľkého Anglicka“, Marine le Penovú ako prezidentku Francúzska a Islamský štát bijúci na brány Viedne. Aj tento film má šokovou terapiou viesť k zamysleniu sa nad ohrozením európskeho projektu.

Denník The Telegraph upozornil na závažné nepresnosti filmu. Vraj projekt európskej integrácie bol kľúčovým faktorom ekonomického oživenia Európy po druhej svetovej vojne, pritom akoby sa úplne zabudlo na miliardy dolárov z Marshallovho plá­nu.

Film obsahuje zavádzanie, že prípadný brexit (odchod Británie z EÚ) nevyhnutne povedie k vnútornému rozpadu Spojeného kráľovstva i zopár nie celkom správnych predpokladov, ako napríklad, že je to samotná existencia EÚ, ktorá drží Vladimira Putina na uzde a práve ruské teritoriálne ambície na Ukrajine poukazujú na slabiny spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky Bruselu.

Útlu knižku z roku 2012 nedávno zosnulého nemeckého sociológa Ulricha Becka možno považovať za jeho testament všetkým Európanom. Esej Nemecká Európa predstavuje menej extravagantnú, ale zato hĺbavejšiu interpretáciu krízy EÚ. Angelu Merkelovú vykresľuje ako novodobého nemeckého Machiavelliho.

Kým v zahraničí sa majú „Merkiavelliho“ obávať, doma ho majú milovať. Svoju moc zakladá na otáľaní a cielenom váhaní a v sporoch nikdy nevyjadruje jasné „áno“ ani „nie“. Existujúca nemecká politická dominancia v európskej hierarchii moci sa nerealizuje cestou demokratického súhlasu, ale je výsledkom ekonomického postavenia Nemecka.

Za sedemdesiat rokov po vojne sa porazené a ponížené Nemecko vypracovalo na majstra, ktorý dnes poučuje celý starý kontinent a ordinuje mu svoje recepty na úspech. Hoci Beck ladí záver nádejne a optimisticky, pomenovaním prítomných rizík načrtáva pre EÚ aj neblahé scenáre.

Je veľa dôvodov, prečo sa obávať rozkladu Európskej únie. Po udalostiach v Paríži tragických scenárov isto pribudne. No rovnako, ako pripúšťať negatívne fikcie, treba rozvíjať i tie pozitívne. Aby sa podarilo zabrániť katastrofe, nemysliteľné riešenia sa musia stať možnými. Ak hrozí, že sa zrúti Európa, píše Beck, musí sa predovšetkým zmeniť spôsob myslenia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #román #násilnosti