Moldavský tunel

Moldavsko je prevažne poľnohospodárska krajina, preslávená skvelým vínom. Okrem toho sa tam za čias Sovietskeho zväzu vyrábala elektronika a bola tam časť jemného strojárstva. Dnes tam žije veľa nespokojných ľudí, ktorí protestujú ani nevedno proti komu.

04.12.2015 09:00
debata (7)

Počas posledných, vlaňajších parlamentných volieb niekto okradol štát o miliardu dolárov, čo predstavuje zhruba osminu hrubého domáceho produktu (celkové HDP je 7,9 miliardy USD). S HDP asi 2 230 dolárov na hlavu je Moldavsko na samom chvoste starého kontinentu.

To, čo je v civilizovaných krajinách úplne nepredstaviteľné, sa v Moldavsku udialo veľmi jednoducho. Cez tri komerčné banky previedli do daňových rajov približne miliardu dolárov na účty nevystopovateľných vlastníkov.

Je to pol druha ráz menej ako na Ukrajine a štyri a pol ráz menej ako v Rumunsku. Pre obyvateľov najchudobnejšieho štátu to bol dostatočný dôvod, aby vyrazili do ulíc. Ako ich okradli? To, čo je v civilizovaných krajinách úplne nepredstaviteľné, v Moldavsku sa udialo veľmi jednoducho.

V daňových rajoch si niekto založil spoločnosti, ktoré voči štátnym firmám vyhlásili fiktívne pohľadávky a skorumpovaní sudcovia im ich odklepli. Cez tri komerčné banky potom previedli do daňových rajov približne miliardu dolárov na účty nevystopovateľných vlastníkov.

Predstavitelia EÚ v Moldavsku pre francúzsky denník Le¤Monde vyhlásili, že si ani nevedia predstaviť, ako je vôbec možné, aby takej malej krajine zmizlo také veľké množstvo peňazí… Transakcie prebehli v novembri minulého roku počas predvolenej kampane.

Vo voľbách do parlamentu najväčšie množstvo hlasov získala Socialistická strana, ktorá má kladný vzťah k Rusku. Najväčší počet hlasov jej však nestačil, aby mohla zostaviť vládu. Pri moci zostala koalícia, ktorá má pozitívny vzťah k NATO a Európskej únii. Transakcie sa vyšetrovali, ale nikto nezistil osoby, na ktorých účty priplávalo obrovské množstvo peňazí.

Niektoré médiá získali správu parlamentnej vyšetrovacej komisie, ktorá tvrdí, že peniaze získali tri ruské banky. Peniaze hľadajú medzinárodné inštitúcie, moldavská centrálna banka, ale aj Európska únia a USA. Úradníci, ale aj opozícia pochybujú o tom, že sa peniaze vôbec niekedy vrátia.

Ako hovorí líder opozície Igor Dodon, „tieto finančné prostriedky boli prevedené do zahraničia s tým vedomím, že ich netreba nikdy vrátiť“. Moldavská banková liga je presvedčená, že ukradnuté peniaze bude treba nahradiť dlhom štátu.

To, čo sa stalo v Moldavsku, je v prospech socialistickej opozície. Prvé protesty proti súčasnej vláde sa začali 27. marca 2015. Protesty sa stupňujú. Jeden z ich lídrov 15. septembra vyhlásil, že demonštranti neopustia hlavné námestie v Kišiňove, kým vláda nepodá demisiu.

Protesty sú nielen kvôli krádeži peňazí, ale aj pre neúčinný súd a celkovú chudobu, ktorá panuje v tejto 3,5-miliónovej krajine. Do ulíc vyšlo vyše stotisíc ľudí. Demonštrácie viedli k tomu, že vláda vedená premiérom Valeriom Streletom 29. októbra podala demisiu. Protesty však ďalej pokračujú.

Občania nechcú mafiánske vlády, chcú skoncovať s korupciou a reálne proeurópske reformy. Zatiaľ mala vláda len silné reči. Aký je vôbec stav dohľadu nad bankovníctvom a finančnými trhmi, ak znenazdajky zmizne také množstvo peňazí? Veľmi mizerný.

Aké z toho vyplýva poučenie pre EÚ? Nemala by sa rozširovať za každú cenu. Ako nedávno uviedol český politológ Petr Robejšek, nezávislé postsovietske štáty ako Ukrajina, Bielorusko či Moldavsko sa stále podobajú viac na Rusko ako na svoje deklarované západné modely.

Okrem toho na jednej strane existujú záujmy Ruska a na druhej v mnohých asociovaných krajinách, bývalých sovietskych republikách, vládne neporiadok. Poriadok by si mali urobiť aj Kišiňove.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko