Poučení po dni pravdy

Volebná sobota Slovensko nezmenila. Iba ukázala mocensky, ekonomicky a mediálne vplyvným ľuďom skrývajúcim hlavu do piesku na rast dlhodobých trendov, ktoré pozorujeme u mnohých európskych spojencov a ktoré sa v špecifických farbách prenášajú aj do myslenia našich občanov. Stále viac Európanov stráca vieru v tradičné politické i nepolitické inštitúcie. Slovensko, aj keby sa veľmi usilovalo, nebude odlišné.

10.03.2016 07:00
debata (12)

Zúfalé hľadanie mesiáša

Odmietnutie zaužívaných autorít riešia bežní ľudia občianskou apatiou, ktorá sa prejavuje aj v neustálom znižovaní volebnej účasti. Prípadne tí aktívnejší pravidelným, často zúfalým hľadaním mesiáša, ktorý sa odlišuje obsahom, ale najmä formou od bežného obrazu profesionálneho politika. Tak rastú nielen počtom, no predovšetkým vplyvom hodnotovo vlažné volebné zoskupenia založené na jednej dôveryhodnej tvári, ktorá sa pasuje za spasiteľa, a strany radikálnej pravice.

O týchto zmenách diskutujú v tieni verejnej pozornosti odborníci už roky. Hlavný myšlienkový prúd i samotné politické elity ich nepočúvajú. Sú zaužívané, usadené a spohodlnené, nemajú potrebu vnímať vety, ktoré im znejú nepríjemne. Až po prvých výsledkoch sčítavania hlasov počuť zúfalé výkriky o tom, ako ich to prekvapilo.

Obsahovo plytká a osobnostne nenávistná kampaň posunula mnohých do celkom iných vôd. Výsledky potvrdili, že sklamaní voliči ignorujú názory ústavných činiteľov, ktorým kedysi dali s nadšením svoj hlas, ale aj témy a diskusie v tzv. mienkotvorných médiách. A to ich už vôbec nezaujíma bratislavská kaviareň. Uzavreli sa do vlastného sveta, komunikujú iba s názorovo blízkymi a podľa toho sa i volebne správajú.

Vnútorná dezintegrácia

Demokratické prostredie je nemysliteľné bez plurality postojov, dokonca zachovanie pestrosti a sústavné súťaženie alternatív by mali byť, ak sa cítime demokratmi, vyššou hodnotou ako jednotlivé hodnoty samy. Problém Slovenska spočíva v tom, že rastie nedôvera k oficiálnym inštitúciám a k inak zmýšľajúcim. Mizne vecná diskusia. Spoločnosť sa tak stále viac vnútorne dezintegruje. Izolované skupiny, či sú už pri moci, alebo mimo nej, podliehajú sektárskemu mysleniu a slepej viere o vlastnej pravde. A to je ideálne prostredie pre rast vplyvu nečitateľných a nevyspytateľných politických hazardérov, ktorí zasadnú do nového parlamentu.

Posledné župné voľby pod Urpínom neznamenali iba dočasnú miestnu osobitosť, ktorú zľahčoval sebaistý Smer a na ktorej sa škodoradostne bavila aj porazená parlamentná opozícia, ale trend, ktorý zasiahol veľkú časť Slovenska. Jediní, ktorí sa z nich poučili, boli kotlebovci. Hoci často hľadia do minulosti, mnohí z nich sa narodili a najmä sa politicky socializovali v ponovembrovej ére. Sú teda produktom dnešnej doby, na ktorú svojsky reagujú. K výsledku ĽSNS prispelo aj to, že spájali najmodernejšiu predvolebnú technológiu s tradičnými postupmi. Desaťročie na sebe pracovali. Budovali mládežnícke štruktúry. Medzi prvovoličmi teraz dokonca vyhrali. Systematicky pôsobili v teréne, kam sa mnohým ošúchaným lenivým tváram z bilbordov nechce chodiť. Svoj vplyv rozšírili i vďaka tomu, že už toľko nevyťahovali uniformy a kozmeticky zmenili svoj slovník.

Bez toho, aby sme kriticky, a to bez zaužívaných a omieľaných schém, analyzovali štvrťstoročie našej republiky, nepochopíme, prečo kotlebovci vznikli, prečo získavajú toľké sympatie a ako im čeliť. Slovensku je o to zložitejšie porozumieť, že majú štáb práve v Banskej Bystrici, teda v srdci Povstania, ktoré, ako svedčia sociologické výskumy, ostáva roky silne pozitívne hodnotené v našom historickom vedomí. Ľudia zrejme neodovzdávajú ĽSNS hlas pre idealizáciu vojnového štátu.

Bez odbornej oponentúry

Po sobote treba pripomenúť, ako sa pred voľbami viacerí vzájomne súperiaci politici hanlivo vyjadrovali na adresu štúdia a zmyslu politológie. Iste je to aj tým, že oni sami ťažko rozlišujú odborníka od „analyzujúcej“ mediálnej hviezdy. Určite, veci pomôže diskusia o počte študentov a náplni ich prípravy. Na druhej strane tak ako bez kvalitných lekárov poklesne úroveň nášho zdravia, tak bez profesionálnej, nestrannej a meanstreamom nepoznačenej oponentúry budú nám staré i nové politické elity naďalej chorľavieť.

Slobodní voliči poslali do parlamentu vzájomne odstredivé, v lepšom prípade veľmi ťažko spolupracujúce subjekty. Netreba závidieť tým, ktorí sa rozhodnú poskladať funkčnú vládu. Od leta na naše plecia padne európske predsedníctvo v zložitej situácii na celom starom kontinente. Ak si doma aspoň dočasne vyriešime problémy, pomôžeme k tomu, aby dôvera v Európe začala ožívať.

Slovensko má šancu prekonať samo seba, čo vo svojej modernej histórii už viackrát urobilo. A to je pre pesimistov pozitívna správa.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS #voľby 2016