Lajčák: Sme pripravení na predsedníctvo

Už prakticky predo dvermi je historické predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie. Presne o sto dní sa postavíme na čelo jednej z troch najdôležitejších európskych inštitúcií.

22.03.2016 15:00
debata (17)

Budeme ju riadiť a ovplyvňovať, budeme vystupovať v mene polmiliardového európskeho spoločenstva členských štátov EÚ.

Dostávame sa do úplne poslednej fázy príprav. O sto dní preberieme na pol roka rotujúce predsedníctvo, počas ktorého sa ukáže, ako kvalitne sme ho takmer štyri roky chystali. Už dnes si trúfam povedať, že dobre. Po expertnej, logistickej i technickej stránke ide všetko podľa plánu a pripravení sme. Začali sme sa tomu venovať v dostatočnom predstihu, aby nič nezostalo na náhodu.

Prvého júla sa Slovensko vôbec po prvýkrát ujme predsedníckeho kresla v Rade EÚ. Osobne až toto považujem za definitívne zavŕšenie nášho integračného procesu do únie. Lebo hoci sme v najužšom jadre európskej integrácie – ako súčasť spoločnej meny i schengenskej zóny voľného pohybu – predsednícke povinnosti na nás dosiaľ ešte nepripadli.

Slovensko splatí časť dlhu

Až doteraz sme z členstva v EÚ čerpali prakticky len výhody: možnosť študovať, pracovať a cestovať kdekoľvek v rámci únie, financie na obnovu či vybudovanie cestnej siete, čističiek, na rôzne sociálne či odborné programy. Z bruselskej pokladnice nám každý rok príde 1,67 miliardy eur. V druhom polroku tohto roka dostaneme príležitosť splatiť Európe aspoň malý zlomok z toho, čo od nej berieme. Ale dostaneme aj viacero ďalších príležitostí, z ktorých môžeme opäť profitovať.

Polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie je jednou z povinností, vyplývajúcich z členstva v EÚ. Je to služba pre úniu a našich partnerov. Z tohto dôvodu považujem za nemiestne a egoistické otázky typu, „čo z toho budeme mať"? Pretože celá Európa sa nás už teraz začína pýtať, čo pre EÚ urobíme my a čo bude mať Európa z nášho predsedníctva.

Úprimne ma teší, že drvivá väčšina štandardných politických strán na Slovensku – bez ohľadu na ich orientáciu a program – chápe význam predsedníctva. Oceňujem, že k nemu pristupujú zodpovedne a deklarujú záujem na jeho úspešnom priebehu. Verím, že postupne to pochopia aj občania a napokon možno i médiá a rôzni samozvaní analytici a „znalci“.

Predsedníctvo bude udalosťou celospoločenského významu. Jeho úspech alebo neúspech sa nebude spájať s konkrétnym menom, stranou alebo vládou. Všetci ho budú spájať s našou krajinou. Hoci žiadne nalinkované a objektívne merateľné hodnotenie predsedníctva neexistuje, dojem, aký si naším predsedníctvom vytvoríme u partnerov, sa s nami na európskej pôde ponesie niekoľko ďalších rokov.

Práve preto sa usilujeme do príprav a samotného výkonu predsedníctva zapájať čo najširšie vrstvy verejnosti. Súťaž o logo sme otvorili profesionálom i laikom a vyhral ju mladý talentovaný študent. Samosprávy, regióny či mimovládky sa snažíme osloviť ponukou na udelenie predsedníckej záštity pre ich podujatia, čo sa už stretlo s mimoriadnym ohlasom. Rozbiehame grantovú schému pre školy a doťahujeme výzvy na sponzoring, aby sme mohli zapojiť aj podnikateľský sektor.

Príležitosť ukázať sa svetu

Predsedníctvo je totiž príležitosť nielen splniť si povinnosť voči EÚ, ale – ako som už naznačil – aj príležitosťou pre Slovensko predstaviť sa v priaznivom svetle. Tým, že naši ministri, diplomati a experti budú viesť rokovania dvadsaťosmičky a hľadať konsenzus a spoločné pozície, máme príležitosť ukázať našu odbornosť a manažérske schopnosti.

Predsedníctvo je príležitosť nielen splniť si povinnosť voči Európskej únii, ale aj príležitosťou pre Slovensko predstaviť sa v priaznivom svetle.

Tým, že na pol roka budeme musieť odsunúť do úzadia národné záujmy a pracovať na nachádzaní európskej zhody, dostaneme sa do novej polohy. To je príležitosť ukázať našu vyspelosť a zrelosť, schopnosť docieliť kompromisy a byť úprimným vyjednávačom a mediátorom v zbližovaní rozdielnych záujmov jednotlivých členov EÚ. Je to tiež príležitosť pripomenúť, že nie sme len pasívnym prijímateľom politík a rozhodnutí EÚ, ale aktívne a plnohodnotne sa podieľame na ich formovaní.

V neposlednom rade je to tiež príležitosť ukázať Slovensko svetu: do Bratislavy príde na zhruba 200 predsedníckych podujatí vyše 20-tisíc delegátov z celej EÚ i partnerských krajín. Spolu s nimi prídu i médiá. Prirodzene, že ich vnímanie sa neobmedzí len na samotné rokovania, ale aj na to, akí sme ľudia a aká je naša krajina. Slovensko a jeho kultúru a výnimočnosť chceme zase prezentovať sériou kultúrnych podujatí počas predsedníctva v Bruseli, Štrasburgu a všade tam, kde máme naše zastupiteľské ú­rady.

Zostávajúcich sto dní do začiatku predsedníctva v Rade EÚ nás čaká ešte dopracovanie programu a priorít predsedníctva a tiež príprava nových ministrov, ktorí budú viesť zasadnutia jednotlivých pracovných formácií rady. Na tomto mieste chcem ubezpečiť, že tak svedomito, ako predsedníctvo pripravujeme, ho budeme aj vykonávať – aby si na jeho konci vedela Európa jednoznačne a uspokojivo odpovedať na otázku, čo mala z nášho historicky prvého predsedníctva.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #schengen #predsedníctvo EÚ