Rozčarovanie z Babiša

Na jedovaté poznámky na adresu pestrého osadenstva slovenského parlamentu nemá Praha nárok. V stredu dal vicepremiér Andrej Babiš, predseda hnutia ANO, priechod svojej povahe tak, že ľuďom zamrzol úsmev na perách.

26.03.2016 15:00
debata (56)

Česká vládna koalícia sa neopiera o charizmatického komika, ale o nevyspytateľného muža, ktorý všade okolo vidí sprisahanie, ale brvno vo vlastnom oku prehliadne. Babiš v Snemovni vysvetľoval, ako to je s Bocianím hniezdom, luxusnou farmou, ktorá rozkvitla vďaka dotáciám z eurofondov.

Väčšiu šancu zaplniť priestor po ANO by nemali tradičné strany, ale radikálne formácie, napríklad z krajnej pravice, hoci dnes sa javia ako slabé.

V medzičase, keď ich čerpanie prebiehalo, nevlastnil hniezdo Babišov Agrofert, ale majitelia anonymných akcií. To, že nimi boli jeho blízki príbuzní, prezradil až na záver dvojhodinového prejavu. V ňom stačil urobiť reklamu na farmu, skritizovať predchádzajúce vlády, predstaviť svoje úspechy a hlavne osočiť všetkých, čo mu hádžu polená pod nohy.

Schytali to médiá, politická a biznisová konkurencia aj európski štátnici. Na Babišovej muške sa tiež ocitli ľudia, ktorí mu pomohli k politickému vzostupu, najmä proti korupcii brojaci podnikatelia, novinári a zástupcovia neziskového sektora.

Tí sa mu hodili, keď kedysi ukazoval, ako to nemá byť a čo mieni zmeniť. Dnes stoja proti nemu, lebo vyšlo najavo, že nie je o nič lepší ako jeho predchodcovia: tiež preferuje súkromný záujem pred verejným, zahmlieva, kľučkuje a keď je v úzkych – čo sa stáva čoraz častejšie – zavedie reč iným smerom.

O samotné Bocianie hniezdo ide až v druhom rade. Či nedošlo k dotačnému podvodu za 50 miliónov českých korún, vyšetruje polícia aj bruselský útvar OLAF. Podobných káuz by sme našli určite viac. V nich za anonymné akcie Babiš takisto nemôže. Kým boli bežnou súčasťou ekonomiky, ťažili z nich podnikatelia, politici i mafiáni.

Trvalo roky, kým sa pravicové strany dali presvedčiť, aby ich zrušili. Keby k tomu rozhodnutiu dospeli skôr, mnoho otázok na Babiša by odpadlo. Dotáciu farme odsúhlasili stredočeskí vládcovia z ODS, potom nakladanie s ňou kontrolovali sociálni demokrati. Kto si bez viny, hoď kameňom…

Problém spočíva v tom, že hnutie ANO vystúpilo na čelo rebríčkov popularity kritizovaním praktík, pri ktorých teraz nachytali jeho lídra. Za normálnych okolností by si od neho odsadli ostatní politici i nadšení voliči.

Lenže úplne normálne okolnosti v Česku nevládnu. Súčasná vládna koalícia je závislá od ANO. Iná alternatíva neexistuje, pokiaľ za ňu nebudeme mať ponuku ODS a TOP 09, že nechajú dovládnuť menšinový kabinet ČSSD a KDU-ČSL. Ten by sa hneď stal rukojemníkom opozície a otvorili by sa dvere chaosu.

Premiér Bohuslav Sobotka sa zatiaľ uspokojil s Babišovým vysvetlením a počká si na výsledky vyšetrovania. Údery politickej kultúre, ktoré sú na celom prípade najhroznejšie, nechal bez komentára.

Verní môžu však Babišovi zostať aj voliči. Medzi nimi sa i na pozadí migračnej krízy darí viac emóciám ako racionálnym argumentom. Mnohí trpia nekritickou vierou v Babiša, ale napríklad aj v prezidenta Miloša Zemana. A nie je náhodou, že sa tieto skupiny vzájomne dosť prekrývajú.

Hrozí, že rozčarovanie z Babiša príde s oneskorením, no s o to väčšou intenzitou. Potom by však už mohlo byť na záchranu demokratickej politiky neskoro. Väčšiu šancu zaplniť priestor po ANO by totiž nemali tradičné strany, ale radikálne formácie, napríklad z krajnej pravice, hoci dnes sa javia ako slabé.

Najhoršiemu by sa dalo predísť, keby Babiš prejavil viac pokory, koaliční partneri si prestali komplikovať život a vrátili sa k dosiaľ pozitívne vnímanému vládnutiu. Veď na jeseň prídu krajské a senátne voľby, o rok sa zase parlamentné. Na upokojenie vášní počas týchto kampaní môžu dúfať iba nenapraviteľní optimisti.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš