Na tomto svete nič nie je isté

Iba platiť dane a zomrieť, údajne povedal jeden zo zakladajúcich otcov Spojených štátov amerických Benjamin Franklin. S platením daní to predsa len nie je celkom isté.

25.04.2016 09:00
debata (14)

Viacerí podnikatelia a ich organizácie na Slovensku majú totiž radi obed zadarmo. Na jednej strane požadujú, aby štát pre nich zabezpečil od modernej infraštruktúry cez lacné energie, kvalifikovanú ponuku na trhu práce, dobre fungujúce úrady a súdy až po odkupovanie pohľadávok dodávateľov „váhostavov“. Na druhej strane žiadajú, aby na daniach odviedli ešte menej ako doteraz.

Facebook v roku 2014 zaplatil v Británii daň 4 327 libier napriek tomu, že ohlásil príjmy vo výške 105 miliónov libier, Apple odviedol daň iba 11,8 milióna, hoci dosiahol zisk až 1,9 miliardy libier.

Vládne programové vyhlásenie je voči súkromným firmám, respektíve vládnym pravicovým stranám ústretovejšie, ako by sa od dominantnej strany Smer čakalo. Medzi funkciami, ktoré dane v civilizovanom a v sociálne trhovom štáte majú plniť, je aj funkcia prerozdeľovacia. Zdá sa, že i nasledujúce štyri roky sa viac bude prerozdeľovať od zamestnancov k zamestnávateľom. Nebude to platiť iba o podiele na vytvorenom produkte, ktorý je vychýlený nepriaznivo v neprospech miezd, no aj pri daňových odvodoch.

Podmienky na zníženie dane

Začať zvažovať prípadné zníženie dane z príjmov pre právnické osoby by sa malo iba za predpokladu, že sa podarí zamedziť sťahovaniu ziskov do daňových rajov, respektíve rôznym formám tzv. agresívneho daňového plánovania, tunelovaniu štátneho rozpočtu nadmernými odpočtami dane z pridanej hodnoty a podobne.

Aj keď sa pri DPH podarilo daňové úniky znížiť – nie zanedbateľne – v roku 2014 daňová medzera v tejto dani predstavovala 30 percent, kým v Európskej únii v priemere 16 percent. Aká je daňová medzera pri priamych daniach, ani nevieme. Okrem toho už by sa konečne malo skončiť s anomáliou, keď sa z dividend platí zastropovaný zdravotný odvod, a neplatí sa daň! Časť zodpovednosti padá na hlavu daňovej správy, ktorej efektívnosť je ešte stále dvaapolkrát nižšia, ako je priemer v štátoch OECD. Niektoré inovácie ako tzv. daňová kobra či bločková lotéria môžu pomáhať, ale z predloženého vládneho programu sme sa nedozvedeli, kedy sa dokončí implementácia informačného zabezpečenia jednotného výberu daní, ciel a odvodov pod názvom UNITAS, ktorý mal pomôcť zlepšiť ich výber. Bývalý minister financií Ivan Mikloš jeho dokončenie avizoval do dvoch týždňov – v roku 2012.

Zisky tam, kde vznikajú

Legislatíva EÚ proti sťahovaniu ziskov ešte nie je definitívne hotová, ale je pozitívne, že sa k nej slovenská vláda hlási. Európsky komisár pre ekonomické a finančné záležitosti Pierre Moscovici ohlásil nedávno novú iniciatívu, ktorá má zabrániť vyhýbaniu sa plateniu daní. Podľa oficiálneho vyjadrenia komisia ňou „otvorila novú kapitolu v kampani za spravodlivé a účinné zdaňovanie priateľské voči rastu“.

Základom balíka opatrení je, aby sa zisky zdaňovali tam, kde vznikajú. Ich presúvanie zo štátov s vyššími daňami do daňových jurisdikcií s nižšími daňami – a nemusia to byť daňové raje – sa pri stovkách či tisíckach veľkých korporácií stalo takmer pravidlom. Iniciatíva eurokomisára Moscoviciho napokon nie je až taká nová. Nadväzuje na úsilie OECD zamerané proti erózii základu dane a presunu ziskov. Vlani 60 štátov, ktoré reprezentujú 90 percent svetového hospodárstva, súhlasilo so zavedením opatrení, ktoré by mali zabrániť aspoň najokatejším schémam agresívneho daňového plánovania.

Sprísni sa kontrola?

Ako sa podarí presadzovať opatrenia proti tzv. agresívnemu daňovému plánovaniu v EÚ, je otázne. Isté je, že „legálne“ vyhýbanie sa plateniu daní už prerástlo mieru únosnosti aj v tých štátoch, ktoré sa bránili prijať opatrenia na jeho redukciu. Ešte v roku 2014 konzervatívny švédsky minister financií Anders Borg vetoval viaceré opatrenia, ktoré chcela v tomto smere presadiť komisia, argumentujúc, že by to mohlo poškodiť záujmy korporácií ako Volvo či Eriksson.

Rozhorčenie vrcholí aj v Spojenom kráľovstve, kde Google, Apple, Facebook či Starbucks takmer neplatia dane. Facebook v roku 2014 zaplatil v Británii daň 4 327 libier napriek tomu, že ohlásil príjmy vo výške 105 miliónov libier, Apple odviedol zase daň iba 11,8 milióna, hoci dosiahol zisk až 1,9 miliardy libier.

Sieť odporcov proti vyhýbaniu sa plateniu daní v Spojenom kráľovstve pod názvom Uncut v roku 2012 napadla predajne Starbucks so zámerom premieňať ich na útulky pre ženy a škôlky, aby im zabránili v prevádzke. Bola to odpoveď na zverejnené informácie, že známa sieť kaviarní Starbucks počas 14 rokov podnikania v Británii dosiahla príjmy tri miliardy, ale zaplatila daň len vo výške 8,6 milióna libier.

Ako platia dane podniky na Slovensku? Nie je mi známe, či sa pokračuje v publikovaní zoznamu daňových subjektov podľa výšky ich splatnej dane za príslušný rok. Bez takejto informácie a bez správy, či ich naozaj odviedli, verejná kontrola platenia daní podnikateľských subjektov nemôže byť účinná. A pri tom je potrebná aspoň tak ako verejná kontrola politikov či vysokých vládnych úradníkov.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dane