Priveľa extrémistov

Život je pestrý. Keď sa jedno končí, druhé sa začína. Pre dianie na českej krajnej pravici to platí dvojnásobne. Voliči už ani nestíhajú sledovať, ako tam strany vznikajú a odumierajú, zjednocujú sa a potom rozchádzajú.

05.05.2016 13:00
debata (1)

V 90. rokoch minulého storočia sa takto rozhádali republikáni Miroslava Sládka. V tomto volebnom období radikáli napochodovali do českého parlamentu po boku podnikateľa Tomia Okamuru a pod značkou Úsvitu priamej demokracie. Lenže poslanci sa proti svojmu lídrovi vzbúrili, partaj prevzali, premenovali na Úsvit – Národná koalícia a Okamura si vymyslel novú vlastnú stranu Sloboda a priama demokracia.

Bytostný euroskeptik Klaus je nadšeným fanúšikom Alternatívy pre Nemecko. Na jej víkendovom zjazde v Stuttgarte vystúpil za veľkých ovácií.

Oveľa viditeľnejšie a najmä počuteľnejšie ako strany zastúpené v parlamente je však v posledných mesiacoch hnutie Blok proti islamu, ktoré založil entomológ Martin Konvička. Kým kdejakého exotického chrobáka by chránil, moslimov na facebookovom profile vystrašil zmienkami o koncentračných táboroch a mletí do kostnej múčky. Už sa aj dočkal trestného stíhania.

Z času na čas vie Konvička zaplniť námestie. A tak mu Úsvit ponúkol spoluprácu v jesenných krajských voľbách. Vzniknutú formáciu Úsvit s Blokom proti islamu najskôr pre program odmietlo zaregistrovať ministerstvo vnútra, potom sa radikáli rozhádali sami medzi sebou. Na vine sú ambície, márnomyseľnosť, ale aj peniaze. Blok proti islamu získal pocit, že na ňom chce Úsvit parazitovať. Pritom ešte nedávno priniesli médiá informáciu, že súčasťou predvolebnej zmluvy je záväzok, že keby Konvička zo spoločnej kandidatúry vycúval, stálo by ho to 60 miliónov korún.

Istotou je, že si Konvičkova partia verí a chce uspieť na vlastné triko – predovšetkým vo voľbách do Snemovne, ktoré prebehnú na budúci rok. Názov strany, ktorú zakladá, si vybrala prefíkane: Alternatíva pre Česko. Inšpirácia silnejúcou Alternatívou pre Nemecko je zjavná a môže ku Konvičkovi pritiahnuť aj pozornosť ľudí, ktorí hemženie drobotiny v domácom politickom rybníku nesledujú.

Ozval sa však aj exprezident Václav Klaus, ktorému Konvička šliapol na kurie oko. Kým predsedovi Strany slobodných občanov, europoslanci Petrovi Machovi, vyčíta, že kedysi „ukradol a zabil myšlienku Slobodných“, tak teraz narieka nad Konvičkovým postupom. Bytostný euroskeptik a nacionalista Klaus je totiž nadšeným fanúšikom Alternatívy pre Nemecko. Na jej víkendovom zjazde v Stuttgarte vystúpil za veľkých ovácií. Nepochybne mal v pláne dať dohromady českú kópiu sám. Predbehol ho však zelenáč a demagóg Konvička.

Keď však dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté. Klaus je schopný postaviť zoskupenia s politickou váhou a prepracovaným programom. Konvička sotva. Okrem toho prekážkou Alternatívy pre Česko bude roztrieštené krajne pravicové spektrum. Vedľa Úsvitu a Slobody a priamej demokracie v ňom nájdeme Národnú demokraciu krikľúňa Adama B. Bartoša, Robotnícku stranu sociálnej spravodlivosti, ktorej členovia inklinovali k neonacizmu už dávno. Zabudnúť nemožno ani na živou vodou poliateho Sládka a novú stranu skladá aj Jana Volfová, ktorá v minulosti bola výraznou tvárou ČSSD, potom sa spojila so Suverenitou Jany Bobošíkovej a donedávna bola Konvičkovou podpredsedníčkou v Bloku proti islamu.

Zatiaľ čo na Slovensku protestné hlasy na krajnej pravici zbiera Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko, v Česku o niekoľko poslaneckých kresiel, ktoré by extrémisti mohli získať, navzájom bojuje veľa znesvárených strán. Navyše, nespokojní občania stále volia najmä komunistov, ktorí môžu dosiahnuť približne 15 percent hlasov, alebo Babišovo hnutie ANO. To je síce už tretí rok vo vláde, no stále sa tvári, že bojuje proti všetkým. Alternatívu pre Česko tak čaká obrovský kus roboty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #extrémisti #krajná pravica