Znepokojujúca alternatíva

Čo len robiť s Alternatívou pre Nemecko (AfD)? Predstavitelia tradičných strán si zrejme už dávno vylámali zuby na pravicových populistoch, ktorí znova a znova dosahujú presvedčivé výsledky v prieskumoch verejnej mienky.

05.05.2016 15:00
debata (22)

Na úrovni celého spolkového štátu by teraz získali až desať percent hlasov. V Meklenbursku-Predpomoransku (na severe bývalej NDR), kde sa na jeseň uskutočnia krajinské voľby, by to mohlo byť dokonca až dvadsať percent.

Určite je dôležité predkladať aj otázky a odpovedať na ne. Inak sa budúce celoštátne voľby môžu skončiť totálnym fiaskom tradičných strán.

Tamojší reprezentanti strany dúfajú, že AfD po prvýkrát dokáže byť najsilnejšou politickou stranou v jednom z regionálnych parlamentov. Pritom je prekvapujúce, že členovia AfD, ktorú založili v roku 2013, sa až minulý víkend uzniesli na svojom základnom programe. Strana sa dosiaľ prezentovala viac-menej spontánnym spôsobom. Bol to aj jeden z hlavných dôvodov, že lídri tradičných strán pevne rátali s tým, že AfD čoskoro zanikne pre nedostatok presvedčivých myšlienok a absenciu straníckych štruktúr.

Zrejme sa mýlili. Minulý víkend sa Nemcom predstavila strana, ktorá chce energicky zápasiť o posty v politike a ponúkať svoje rozhodné postoje, ako by už mala moc na dosah ruky, prinajmenšom v jednej spolkovej krajine. V každom prípade si AfD našla miesto na politickej mape Nemecka.

Veľa sa debatuje o programe, ktorý prijali delegáti dvojdňového zjazdu AfD v Stuttgarte. Jeho základná téza? Islam nie je súčasťou nemeckej kultúry. Strana bude tiež presadzovať vystúpenie Nemecka z eurozóny a výrazný limit sociálnym dávkam. Takými návrhmi vyvoláva ostrú kritiku zo všetkých strán. Otázka však znie, či naozaj ide o témy, ktoré sú v Nemecku úplne nové. Na to treba odpovedať jasným nie.

Konzervatívci z CDU/CSU dlhé roky debatovali o význame islamu pre Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová ešte pred niekoľkými rokmi rozhodne pochybovala o multikultúrnej spoločnosti. Sociálni demokrati pod vedením bývalého kancelára Gerharda Schrödera uskutočnili ďalekosiahle reformy v oblasti štátnej sociálnej podpory. A liberáli iba nedávno zaujali jednoznačne pozitívny postoj k eurozóne.

Predstavitelia tradičných strán však takými diskusiami nevedia presvedčiť väčšinu ľudí. Práve AfD sa v tom začína dariť. V čom teda bola chyba v rokoch, keď AfD ešte neexistovala? Určite je dôležité predkladať aj také otázky a odpovedať na ne. Inak sa budúce celoštátne voľby môžu skončiť totálnym fiaskom tradičných strán.

Aké nebezpečné je zmeškať takýto postup, vidíme v prípadoch liberálov aj SPD. Liberáli momentálne tvrdo pracujú na tom, aby sa vrátili do Bundestagu, pritom dosť často nadväzujú na témy a heslá AfD. Sociálni demokrati majú zase problém zostať stranou, ktorá by naďalej na seba viazala obrovský potenciál voličov.

Okrem toho, netreba sa sústreďovať výlučne na mocenské pomery v Nemecku. AfD sa zameriava predovšetkým na uspokojenie denných potrieb Nemcov. Pritom sa tvári, že ju znepokojuje ďalší osud blahobytu nemeckého národa. Pritom si organizuje aj podporu zo zahraničia. Na víkendovom sneme zažili aj bývalého českého prezidenta a expremiéra Václava Klausa. Okrem toho, AfD úzko spolupracuje s rakúskymi pravicovými populistami.

Vodcovia strany, ktorí sa v podstate bez výnimky rýchlo naučili používať populizmua a prispôsobovať sa náladám občanov, tak využívajú úspešné vzory na to, ako sa efektívne dostať k moci. Neexistuje nemecká strana, ktorá by lepšie profitovala z chýb v štruktúre zjednotenej Európy ako práve AfD. To môže byť prekvapujúce, ale je to skôr znepokojujúce. V každom prípade ide o nový trend, ktorý treba opatrne sledovať.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Alternatíva pre Nemecko #AfD