Spoločný trh, šanca na nový rast

Jednotný európsky trh je veľkým úspechom. Vďaka tomu, že umožňuje voľný pohyb ľudí, služieb, tovaru a kapitálu v najväčšej ekonomike sveta (pol miliarde našich spotrebiteľov poskytuje služby tridsať miliónov podnikov, ktoré generujú štrnásť biliónov eur), všetci profitujeme z väčšej ponuky a nižších cien.

18.06.2016 09:00
debata (4)

Našim spoločnostiam prináša nové podnikateľské príležitosti a našim občanom umožňuje žiť, pracovať a študovať, kdekoľvek si želajú.

Nesmieme zaspať na vavrínoch. Riskovali by sme, že to, čo považujeme za samozrejmosť, stratíme. Je načase zaradiť vyššiu rýchlosť. Odhaduje sa, že plne dokončený jednotný trh by mohol našej ekonomike priniesť viac ako jeden bilión eur. To sú milióny pracovných miest, za ktoré sa oplatí bojovať.

Naše telefónne účty sa vďaka predpisom Európskej únie výrazne znížili: od júna 2017 už bude roaming minulosťou. Kvalifikovaní pracovníci môžu svoje služby ponúkať v 28 krajinách s minimálnou administratívnou záťažou.

Podniky sa môžu uchádzať o verejné zákazky (čo je sektor s hodnotou 2,3 bilióna eur) kdekoľvek v únii. Vďaka programu Erasmus môžu študenti stráviť rok v zahraničí a v ich domovskej krajine im diplom uznajú. Naše životy sa vďaka tomu všetkému zlepšili.

Nesmieme však zaspať na vavrínoch: riskovali by sme, že to, čo považujeme za samozrejmosť, stratíme. Hoci sa naše hospodárstvo zotavuje (v prvom štvrťroku 2016 rástla EÚ rýchlejšie ako USA), nestačí to. Každý piaty mladý Európan je stále bez práce.

Je načase zaradiť vyššiu rýchlosť. Európsky parlament vo svojej správe o nákladoch v prípade absencie spoločného postupu na úrovni únie odhaduje, že plne dokončený jednotný trh by mohol našej ekonomike priniesť viac ako jeden bilión eur. To sú milióny pracovných miest, za ktoré sa oplatí bojovať.

Nevyhnutne musíme odblokovať našu digitálnu ekonomiku. Ak sa nám podarilo odstrániť vnútroštátne hranice, ktoré kedysi bránili obchodu mimo internetu, nemôžeme dopustiť, aby sa znovu objavili na našich monitoroch a bránili ľuďom v nákupoch cez internet.

Spotrebitelia by mali mať prístup k akejkoľvek službe na akomkoľvek zariadení bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. Európska komisia už v tejto súvislosti predložila prvé návrhy. Je to však len začiatok.

V skutočnom svete nadmerné poštovné často bráni menším maloobchodníkom v expandovaní na nové trhy. Cena za doručenie malého balíka do iného členského štátu býva až päťkrát vyššia ako cena za doručenie v domovskej krajine, a to aj vtedy, keď sa balík posiela iba na opačnú stranu hranice. To sa musí zmeniť.

Mnohí z nás snívajú o tom, že začnú podnikať, nikdy však neurobia prvý krok. Vďaka novej kolaboratívnej ekonomike sa to zmení: malé prekážky vstupu na spoločný európsky trh ľuďom umožnia, aby svoje nápady odskúšali s menším rizikom.

Možnosti v oblasti nových služieb a výrobkov sú neobmedzené. Tvorcovia politík však musia zaviesť správne pravidlá, ktorými sa zabezpečí rovnováha medzi slobodou obchodovania a ochranou spotrebiteľa.

Európa netrpí nedostatkom talentov a inovácií. Nové podnikateľské nápady potrebujú dostatočne veľký trh a jednoduché pravidlá, ktoré budú zrozumiteľné a stimulujúce. Nové podniky potrebujú prístup k financiám, aby prvé úspechy viedli k ďalšiemu rastu.

Preto Európska únia v rámci investičného plánu s rozpočtom 315 miliárd eur poskytuje 150-tisíc malým a stredným podnikom lepší prístup k financovaniu. Realizácia tohto plánu sa začala sľubne (v prvom roku sa zmobilizovalo viac ako 100 miliárd eur), a preto ho Európska komisia navrhla predĺžiť aj na obdobie po roku 2018.

Uviedli sme niekoľko najnaliehavejších priorít, na ktoré sa musíme zamerať, ak chceme, aby z európskeho jednotného trhu mali úžitok všetci občania, podniky aj spotrebitelia bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú a akým spôsobom podnikajú.

Vyzývame vedúcich predstaviteľov členkých krajín EÚ, aby na svojom zasadnutí, ktoré sa bude konať koncom tohto mesiaca, vyjadrili plnú podporu týmto a mnohým ďalším návrhom, ktoré Európska komisia nedávno predložila.

Žiadame ich, aby prioritne urobili dve veci: prijali jasný záväzok, že všetky nové právne predpisy týkajúce sa jednotného trhu schvália do konca roka 2018 a aby každý rok na júnovom zasadnutí Európskej rady zhodnotili pokrok pri dokončovaní jednotného trhu EÚ.

V nasledujúcich dvoch rokoch nás čaká veľa práce, európski občania a európske podniky však nemôžu čakať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ