Nášľapné míny

Na rozdiel od Smeru-SD, ktorý sa po dohode s kresťanskými demokratmi o ústavnej ochrane rodiny vôbec neangažuje v oblasti uznania registrovaného partnerstva, sa úspešné riešenie tohto problému s českou sociálnou demokraciou priamo spája.

22.07.2016 09:00
debata (27)

A to predovšetkým od čias niekdajšieho premiéra Jiřího Paroubka, keď sa v Česku umožnil zákonný zväzok osôb rovnakého pohlavia. Inšpirácia prišla od západnej demokratickej ľavice, ktorá si predsavzala, že tým výrazne rozšíri okruh práv a slobôd, ktoré štát ľuďom garantuje.

Problém nespočíva v jednej konkrétnej poslankyni, ale v tom, že k mandátu môže ľahko prísť osoba, ktorá nie je stotožnená so straníckym programom a nie je schopná zodpovedne nakladať s informáciami.

Je to zároveň cesta, ako osloviť mladších voličov, modernú inteligenciu a obyvateľov väčších miest. Tým viac preto Prahou otriasli exhibície, ktoré v minulom týždni v médiách a v Poslaneckej snemovni českého parlamentu predviedla poslankyňa za ČSSD Pavlína Nytrová.

Pri prerokovávaní zákona umožňujúceho adopciu detí partnerov v homosexuálnom zväzku, s čím prišla sociálnou demokraciou zostavená vláda, spustila Nytrová gejzír ohováraní a fám, za aké by sa nemusel hanbiť ani dávny odporca gayov a lesieb, lidovecký exposlanec Jiří Karas, ktorý ich kedysi prirovnal k prasaťom.

Poslankyňa vykreslila homosexuálov ako jedincov, s ktorými sa spája „promiskuita, vysoký výskyt pohlavných a iných chorôb, nadpriemerný sklon k pitiu alkoholu a drogám, vyššia miera výskytu duševných a mentálnych porúch, výrazne kratší vek dožitia a vyšší výskyt násilného chovania“.

Vrcholom bolo jej varovanie, že „sa homosexuáli budú snažiť zrealizovať sex s deťmi“. Odkiaľ čerpala tieto informácie? Prevažne z internetu – od organizácie Ruské matky (tá napríklad straší, že v Anglicku odoberajú tradičným rodinám deti a predávajú ich homosexuálom) či z diskusie pod článkami.

Akoby nestačilo, že súčasný premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka má dosť starostí so stále tvrdohlavejším koaličným partnerom, Babišovým hnutím ANO. Teraz aby ešte vysvetľoval, že Nytrová je v sociálnej demokracii čiernou ovcou. Pozval si ju na koberček a jej výroky označil za „nemiestne a urážlivé“.

Poslankyňa síce uznala, že použila „nevhodnú argumentáciu“, no zopakovala, že za svojimi názormi stojí. Budúci rok do Snemovne kandidovať nebude, tak sa vraj rozhodla už dávnejšie. Môžeme zostať len v napätí, koho bude nominovať okres Frýdek-Místek, od nepamäti veľmi konzervatívny, na jej miesto. Nedá sa vylúčiť, že opäť kohosi s podobným pohľadom na svet.

V ČSSD nenájdeme iba sociálnych demokratov, ale i národných socialistov, bývalých komunistov, ľavicových liberálov či dutých pragmatikov posadnutých mocou. Ukočírovať túto zostavu, ktorá sa ešte spravidla zhodne na obhajobe práv zamestnancov, ale v rade ďalších oblastí, vrátane zahraničnej politiky, sa rozchádza, je úlohou pre politika s mimoriadnym talentom a autoritou. Tú mal Miloš Zeman alebo Jiří Paroubek. A Sobotka?

Problém nespočíva v jednej konkrétnej poslankyni, ktorú dosiaľ hádam ani nik nepoznal. Spočíva v tom, že k mandátu môže ľahko prísť osoba, ktorá nie je stotožnená so straníckym programom a nie je schopná zodpovedne nakladať s informáciami. Kde je istota, že po budúcich voľbách nebude ČSSD v parlamente reprezentovať päťdesiat podobných nášľapných mín?

Kedykoľvek dostane ranu liberálny profil ČSSD, snaží sa Sobotka nepríjemnosť prekryť nejakým výraznejším gestom. Príležitosť premiérovi teraz ponúka Prague Pride, pravidelný festival sexuálnych menšín, ktorý začiatkom augusta ovládne Prahu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Smer #registrované partnerstvá #LGBTI+