Čo sa deje v Európe?

V posledných týždňoch sa na Európu valí vlna útokov, ktorá zasiahla bežných občanov Francúzska a Nemecka. Islamský štát napína svoje svaly, aby rozpútal nenávisť medzi západnou civilizáciou a moslimami. Ukazuje sa, že si získava sympatie nielen osôb, ktoré sa nedávno vrátili zo Sýrie do západnej Európy, ale aj imigrantov, ktorí už v Európe dlhšie žijú. Taktika je jasná.

18.08.2016 09:00
debata (11)

Rozdáva príkazy pre navrátilcov zo Sýrie, aby vykonávali samovražedné útoky v Európskej únii. Ibaže organizácia Islamský štát už začína byť populárna. A to najmä medzi tými, čo sa ocitli na okraji spoločnosti, medzi mladými ľuďmi, ktorí v teroristoch vidia svojich hrdinov. Ak mladý človek stratí prácu, respektíve má určité psychické problémy, tak spoločnosť, v ktorej žije, sa mu stáva nepriateľom. V dnešnej dobe internetu si ľahko vyhľadá partnera, ktorý proti nej bojuje.

Islamský štát začína mať spojencov nielen v osobách, ktoré sú naň priamo napojené, ale aj v psychicky labilných jedincoch, v očiach ktorých je jeho zvrátené vyčíňanie správne, ba dokonca hrdinské. A to je tá aktuálna výzva pre politikov a pedagógov.

Už nestačí iba úsilie o výmenu spravodajských informácií medzi bezpečnostnými zložkami štátov, aby sa predišlo realizácii teroristických útokov. Veľmi dôležité do budúcnosti bude najmä vzdelávanie ľudí, aby si vážili také hodnoty, akými sú napríklad život, solidarita, pomoc druhým a podobne. Samozrejme, vlády členských štátov Európskej únie by mali absolventom škôl vytvoriť také sociálne podmienky, aby neboli nútení sa utiekať k radikálnym myšlienkam a činom. Veď aj nedávne útoky v USA a vo Francúzsku spáchali jedinci, ktorých inšpiroval Anders Breivik a útok na Charlie Hebdo.

Pri boji s terorizmom budú zohrávať nemenej dôležitú úlohu aj moslimské organizácie, aby sa dôrazne vymedzili voči militantným islamistom. Iba tak budú v očiach verejnosti vnímaní v pozitívnom svetle. Aktuálny nápad francúzskych moslimských vedcov založiť nadáciu, ktorá by financovala iba mešity, v ktorých nebudú pôsobiť radikálni duchovní, sa ukazuje ako dobrý začiatok. K tomu dopomáha i francúzska vláda, ktorá zamerala svoju pozornosť na radikálnych moslimských duchovných a na zatváranie mešít, v ktorých pôsobia.

Na jednej strane je tu migračná politika veľkých hráčov EÚ, ktorá, zdá sa, zatiaľ zlyháva, no na druhej strane časom môžu narastať skupiny ľudí, ktoré budú všetkých migrantov hádzať do jedného vreca. To by nahrávalo nielen neonacistom a radikálnym skupinám v európskych štátoch, ale predovšetkým tým, ktorí svoj život spájajú s Islamským štátom – teroristom.

Ak nebude existovať dostatočná osveta, ale ani kroky politikov na ochranu občanov pred extrémizmom, neskôr sa môžu aj na Slovensku objaviť početné skupiny ľudí, ktorí nemajú problém spájať pojem moslim s islamistom. Aj občianske združenia by v boji proti extrémizmu mohli byť dostatočne nápomocné, no hlavná ťarcha zodpovednosti je na lídroch európskych vlád. Štandardné vládne strany by sa mali jasne vymedziť voči krajnej pravici, ale najmä zabezpečiť také sociálne istoty občanom, aby tí potom vo voľbách nedávali svoje hlasy extrémistom. Inak sa veľmi ľahko môže stať, že problémy s extrémistami, ktoré teraz sužujú západnú Európu, sa rýchlo rozšíria i do Slovenskej republiky. A to si sotva niekto z nás želá.

Predstaviteľom Islamského štátu ide predsa o vytvorenie kalifátu, ktorého súčasťou majú byť európske krajiny. Na dosiahnutie tohto cieľa použije všetky dostupné prostriedky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #utečenci #extrémizmus #krajná pravica #IS