Potenciál migrácie je v biodiverzite

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn minulý týždeň obvinil krajne pravicových a populistických politikov z používania poloprávd a nadmerného zjednodušovania. Kritika smerovala aj na adresu predsedu slovenskej vlády Roberta Fica, českého prezidenta Miloša Zemana či maďarského premiéra Viktora Orbána.

14.09.2016 09:00
debata (32)

V súvislosti s Maďarskom sa v polovici júla ešte ostrejšie vyslovil prezident Svetového židovského kongresu Ronald Lauder. Varoval Európu, že politická klíma na starom kontinente sa začína podobať na tú po roku 1933. Za najrušivejší označil vývoj v Maďarsku, ktoré vraj „vstúpilo na cestu nacizmu“.

Psychologická predpríprava

Je fakt, že nie všetky vojenské konflikty sa začali hneď vojenskými operáciami. Ich spúšťačom býva často psychologická predpríprava formou rozsievania nenávisti a nacionalizmu.

Hlavný význam využitia potenciálu migrácie je v premiešavaní európskeho obyvateľstva s tým mimoeurópskym s cieľom dosiahnuť vyššiu úroveň biodiverzity.

Napríklad Sovietsky zväz s Nemeckom najprv podpísali neslávny pakt Molotov-Ribbentropp, ktorý mal zaistiť mier medzi oboma krajinami, no nakoniec zvíťazila logika nenávistnej vojnovej propagandy, ktorá viedla k najväčšiemu ozbrojenému konfliktu v histórii. Z nedávnej minulosti môže ako príklad poslúžiť konflikt na Balkáne, ktorý sa tiež nezačal vojenskými operáciami, ale nenávistnou propagandou psychiatra, li­teráta a politika Radovana Karadžiča.

Je fakt, že väčšina ľudí sa, žiaľ, necháva strhnúť propagandou, ktorá prerastie do patologických prejavov nenávisti voči cudzincom. Nedokážu včas postrehnúť sebaničivý charakter psychických automatizmov vojnového rozoštvávania. Chýba im kód génu „stopping rule“. Aj v slovenských médiách pribúdajú štvavé výstupy. Zdá sa, že ľudstvo ich má geneticky zakódované. Inak by sa nemohli opakovať, napriek katastrofálnym skúsenostiam, ktoré prinášajú.

Politika biodiverzity

Biológia sa v 21. storočí rozvíja búrlivým tempom pričom spoločenské dôsledky tohto procesu väčšina obyvateľov ešte nechápe. Osobitne to platí aj o vládnych politikoch. Tí z V4 sa často „zviditeľňujú“ svojou biologickou a demografickou ignoranciou.

Jestvujú však aj opačné príklady. Dvaja poprední európski politici sa pred časom vyjadrili prekvapujúcim spôsobom o možnom budúcom vývoji Európy. Jedným z nich je nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a druhým podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans z Holandska.

Doteraz väčšina analytikov považovala za hlavný motív migrácie hospodárske príčiny, najmä doplnenie rezervoáru lacných pracovných síl v Nemecku a demografické problémy. V júlovom rozhovore pre Die Zeit však minister Schäuble postavil na prvé miesto motiváciu politiky biodiverzity.

Podľa neho treba púšťať migrantov do Nemecka, aby jeho obyvateľstvo neohrozovala vnútrodruhová izolácia a degenerácia, čo by mohlo znamenať jeho stagnáciu. Aj moslimovia môžu obohatiť viacfarebnosť Nemecka, stačí sa pozrieť na tretiu generáciu Turkov.

Predstavuje to príležitosť na obnovu už prebiehajúceho procesu biologickej degenerácie Európy. To sa nedá redukovať len na agendu starnutia obyvateľstva. Biologické problémy zdravotníctva sú dnes top prioritou mnohých vlád.

Hlavný význam využitia potenciálu migrácie je v premiešavaní európskeho obyvateľstva s tým mimoeurópskym s cieľom dosiahnuť vyššiu úroveň biodiverzity. Táto politika je aktuálnou výzvou pre celú Európu. Ak sa neuskutočnia politické reformy zohľadňujúce sociálny a politický imperatív biodiverzity, tak nám hrozí zakrpatenie a strata životaschopnosti.

Viacfarebný svet

Biologická evolúcia smeruje k jednotnej globálnej civilizácii. Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans kritizoval populistických politikov, ktorí sa pokúšajú predať voličom víziu spoločnosti tvorenej výlučne obyvateľstvom patriacim k jednej kultúre.

Propagujú víziu budúcnosti sveta, ktorá nikdy neexistovala – ani v minulosti. Európa bude viacfarebná, ako aj ostatný svet bude viacfarebný, uviedol Timmermans. Podľa neho sa v budúcnosti znovu premiešajú nielen národy, ale aj celé kultúry a civilizácie! Aj pre Európu bude príznačná rasová a kultúrna diverzita.

Čiže, budúcnosť sveta sa bude niesť v znamení antihuntingto­novského modelu. Už dnes ako jeho jestvujúci predvoj môžu poslúžiť metropoly New York či Londýn.

Europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu István Újhelyi v rozhovore pre rozhlas nedávno upozornil, že „Európa je v súčasnosti sud s pušným prachom, ktorý je zrelý pre ťažký vojenský konflikt, vrátane krvavých vojen“.

Preto sa európske veľmoci pokúšajú nájsť také riešenie, ktoré by viedlo k udržateľnosti mieru a blahobytu. Maďarská vláda však podľa Ujhelyiho októbrovým referendom o utečeneckých kvótach Európskej únie nič nerieši ani neodpovedá na nič, keďže takúto otázku EÚ ani nekladie.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #populizmus #migračná kríza