Podpisom dohody sa nič nekončí

Podpisom dohody CETA o tri dni a jednu hodinu neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo, sa všetko nekončí. Niektoré členské štáty si vymohli a Európska komisia napokon súhlasila, že dokument po jej podpise budú musieť ratifikovať národné, prípadne aj regionálne parlamenty. Ako dlho bude proces ratifikácie asi v tridsiatich ôsmich parlamentoch trvať, ťažko odhadnúť.

07.11.2016 09:00
debata (11)

Počas tohto obdobia prevažná časť dohody sa bude môcť už aplikovať. Táto procedúra predbežného uplatňovania sa nebude vzťahovať na najkontroverznejšiu časť textu – na mechanizmus riešenia sporov medzi štátom a investorom.

Ani nahradenie doterajšieho mechanizmu známeho pod skratkou ISDS upraveným mechanizmom ICS (Investment Court System), ktorý komisia vydáva za „radikálnu reformu“, nepresvedčil kritikov. ICS pokladajú iba za novú značku pre ISDS. Ústupok z predbežného uplatňovania ICS má však hlbšiu príčinu: reálnu možnosť, že tento mechanizmus je v rozpore s Európskou zmluvou.

Súdobý Dávid a Goliáš

Ak sa CETA dorokovala v roku 2014 a začala rokovať o päť rokov pred tým, komisia by mala predovšetkým vysvetliť, prečo dodnes nepožiadala Európsky súdny dvor (ECJ) o stanovisko k tejto otázke. Tým skôr, že rovnaký mechanizmus chce presadiť i v inej zmluve s USA a že kritika mechanizmu trvá už viac rokov. Teraz na základe záväzku danému Valónsku bude musieť ECJ osloviť federálna belgická vláda.

Z radov lídrov Európskej únie sa ozývali hlasy, že Valóni ohrozujú jej dôveryhodnosť a dokonca ju dostávajú do novej krízy. Litovská prezidentka obvinila Belgicko, že si urobilo z EÚ rukojemníka svojej vnútornej politiky.

Tak trochu jej dal za pravdu belgický federálny premiér Charles Michel, keď škodoradostne upozornil svojho politického rivala Paula Magnetta, že štvorstranový dokument medzi úniou a Belgickom, na základe ktorého ho valónsky a ostatné regionálne parlamenty splnomocnili signovať dohodu, nemá veľkú právnu silu. Ani jeden z kritikov Valónov však nechcel pripustiť, že ich región iba využil ústavnú možnosť upozorniť na slabé miesta dohody tak, aby to ostatní úplne neignorovali.

Uvidíme, či Dávid premôže Goliáša, inými slovami, ako sa skončí ratifikácia v národných parlamentoch. Európsky parlament dohodu nepochybne schváli. Keby sa aspoň desatina z pozornosti kauze BB (Baštrnák a Bonaparte) rezervovala dohode označovanej ako vzorová, asi by aj u nás účasť na protestoch proti nej prevýšili počty demonštrujúcich pred povestným bytovým komplexom.

Kritický pohľad z Kanady

Odporcovia CETA okrem iného argumentujú, že dohoda je výhodná iba pre korporácie. Z odstránenia ciel a importných taríf budú nepochybne profitovať firmy, ktoré exportujú do Kanady a z Kanady vyvážajú tovary. Je otázne, či a koľko nových pracovných miest vygeneruje zvýšený export z EÚ a či nebude iba kompenzovať pokles zamestnanosti zo zvýšeného importu z Kanady. Je otázne i to, kto na dohode získa a kto stratí.

Kanaďania svoj strach z dohody aspoň čiastočne zmiernili formulovaním výhrad, ktoré sú v prílohách dohody. Na federálnej úrovni a úrovni desiatich provincií vypočítali vyše 300 pripomienok, ktorými si chránia svoje poľnohospodárstvo, pôdu, obchodné a finančné služby, dopravu a iné verejné služby. Na rozdiel od belgického dokumentu sú tieto výhrady súčasťou dohody, teda sú záväzné. V porovnaní s kanadskými výhrady členských štátov EÚ predstavujú iba zlomok (napr. Rakúsko).

Napriek tomu je CETA objektom kritiky Kanaďanov napríklad za to, že pred podpisom sa ani kanadský parlament, ani parlamenty provincií dohodou CETA nezaoberali a podpis premiéra Justina Trudeaua neodobrili. A nielen to. Aj tamojší ústavný súd dostane na stôl podanie o protiústavnosti arbitrážneho mechanizmu. Jeho koncipovateľ Rocco Galati svoj názor vyjadril lapidárne: „Táto zmluva nás vracia späť do časov pomazaných hláv kráľov. Dnes sú však nimi multinacionálne korporácie.“

Tlak európskych vyjednávačov

Kanaďania pri rokovaniach podľahli tlaku európskych vyjednávačov, ktorí presadili možnosť prístupu európskych firiem do verejného obstarávania na všetkých úrovniach vlády. Dobré pre uchádzačov z EÚ, ale zlé pre domácich dodávateľov. Predĺženie ochrany patentového práva na výrobky farmaceutických spoločností z EÚ o dva roky bude pre Kanaďanov znamenať zvýšenie výdavkov na lieky ročne asi o 850 miliónov až 1,645 miliardy dolárov.

Valóni požadovali, aby belgická vláda v pravidelných intervaloch vyhodnocovala sociálno-ekonomické a environmentálne dôsledky dohody počas jej predbežného uplatňovania. Takáto požiadavka by mala byť súčasťou každého prerokúvania CETA v národných a prípadne aj regionálnych parlamentoch. Inak sa voliči môžu stať rukojemníkmi svojich politických predstaviteľov, bruselských vyjednávačov či – ako povedal Galati – európskych a kanadských, respektíve v Kanade registrovaných amerických alebo iných pomazaných hláv – multinacionálnych korporácií.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #CETA