Človek mrazuvzdorný a nehorľavý

Slovensku sa darí. Hrubý domáci produkt rastie, zamestnanosť stúpa, priemerná mzda sa dvíha, dokonca aj minimálna sa batolí vyššie. Dlh štátu už nepuchne ako cesto pri peci. Poslanci šetria - schválili jeden z najlepších rozpočtov v Európskej únii. Aj radovým obyvateľom sa v priemere darí. Áut pribúda zo dňa na deň, počet mŕtvych pri dopravných nehodách klesá, hoci vodiči i vodičky pijú statočne ďalej.

31.01.2017 10:00
debata (2)

Pomáha tiež globálne otepľovanie. Predvlani od jesene do Troch kráľov zhorelo a zamrzlo osem malých detí, teraz iba jedno. Hoci kvalita prežívania nebývajúcich sa nezmenila, nielen dospelí, aj deti žijú naďalej v chatrčiach, búdach, prakticky pod holým nebom. Bytov sa stavia stále tri razy menej ako pred štyridsiatimi rokmi, aj keď sú väčšie a kvalitnejšie.

Mamutie vily a zámky v lesoch v štýle takzvaného podnikateľského baroka však mase nebývajúcich nepomôžu. Počet bytov na tisíc obyvateľov je stále jeden z najnižších v EÚ.

Centrá zamestnanosti sa pritom presúvajú: kedysi vybudované byty a domy zostávajú v hladových dolinách. V mestách, najmä v Bratislave, ceny bytov dosahujú maximá. Ekonomický systém chrlí každoročne ďalších obyvateľov vylúčených z trhu s bytmi. Ľuďom bez práce či s nízkymi príjmami na kúpu alebo trhový nájom bytu nezostáva. Tlačia sa v preplnených obydliach, prežívajú v provizóriách, v stanoch, bez strechy nad hlavou.

O sociálnom bývaní, ako ho poznajú v krajinách na západ od nás, môžu iba snívať. Nepoznáme dokonca ani príspevok štátu na bývanie v ubytovniach ako v Česku. O úspechoch Fínska pri integrácii obyvateľov do spoločnosti s programom Bývanie predovšetkým počuť iba na seminároch či v médiách.

Miestne samosprávy predvádzajú zväčša svojský prístup k rozvoju obcí a miest. Nedávno v televíznom spravodajstve rečnil hovorca jednej samosprávy, vari z Bánoviec nad Bebravou. Postavil sa pred dve zdevastované bytovky, v ktorých býva vyše päťsto ľudí. Vyhlásil, že samospráva nie je povinná predĺžiť nájomné zmluvy v zničených objektoch. Tie treba zbúrať a každý sa musí postarať o bývanie sám. Keď obyvatelia domy neopustia, samospráva od budúceho mesiaca vypne elektrinu a prívod vody.

Obyvatelia bedákali, kričali, žalostili. Akási špinavá protibánovecká prostitútka vošla do objektov s kamerou. V znivočených bytoch snímala podobných obyvateľov: sediaceho muža s trubičkami kyslíka v nose, ležiacu starenku čakajúcu na smrť, mlčiaceho chlapa po mozgovej porážke, nespočetné kŕdle detí. Hovorca rečnil rázne a presvedčivo. Chýbali iba bubny, fakle a pristavené vagóny.

Za posledné desaťročia sa bývaním nezaoberá ani jedna politická strana na Slovensku, nerokujú o ňom poslanci, iba zriedka ho spomínajú vlády, hoci neregulovaný trh tu jednoznačne zlyhal. Podľa všetkého má odsúvanie časti obyvateľov na okraj spoločnosti hlbší význam. Po čase sa preslávime nielen aeromobilom, ale vyšľachtíme nový typ človeka. Človeka mrazuvzdorného a nehorľavého, s minimálnou spotrebou, s nadaním programátorov podľa očakávaní podnikateľského prostredia.

Niektorí čudáci z univerzít a Akadémie vied síce namietajú, že pre rozvoj duševných a telesných schopností dieťaťa je rozhodujúca kvalita života v prvých mesiacoch a rokoch po narodení. Extrémna chudoba vraj ničí ľudský potenciál štátu. Kto by ich však bral vážne? Keby mali súdnosť, nemíňali by prostriedky daňových poplatníkov, ale dávno by podnikali s DPH, eurofondmi či pozemkami pod diaľnice.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny nehnuteľností #nájomné bývanie