Čísla, nie dojmy

Pred niekoľkými dňami svetovú vedu opustil Hans Gösta Rosling (68). Bol štatistikom. Môžete si pomyslieť... Štatistika je taká suchopárna vec – čísla, čísla a ešte raz čísla.

12.02.2017 08:00
debata (5)

Švédsky štatistik bol priamym dôkazom všeobecne prijatej predstavy o tejto vede. Vedci sa veľakrát nesprávne pozerajú na svet. Prečo asi? Preto, lebo nemajú k dispozícii čísla. V čase reálneho socializmu koloval medzi vedcami výrok neznámeho funkcionára strany. Znel takto: „Súdruhovia, neverte číslam, všetko je úplne ináč…“

Práve Hans Rosling si myslel, a často to aj dokázal, že ľudia nesprávne hľadia na svet. Svoj pohľad opierajú o pokrivené vlastné predstavy, a nie o údaje, teda čísla. Vo svojich prednáškach a verejných vystúpeniach preto používal len fakty. Ukazoval, ako sa údaje odlišujú od toho, čo si ľudia myslia. Švédsky vedec sa stal vo svete známy najmä po svojej prednáške v rámci podujatia TED v roku 2006.

Hans Rosling hovoril o rozvojových krajinách. Vo svojich prednáškach sa snažil odstrániť z verejnej mienky rozšírené mýty o nich. Pomocou animovanej štatistiky ukazoval, že smer rozvoja týchto krajín sa podobá na vývoj súčasných rozvinutých krajín v minulosti. Niektoré z rozvojových krajín sa vyvíjajú dokonca dva razy rýchlejšie. Podľa Roslinga je globálnym trendom pokles pôrodnosti. V roku 2050 sa skončí rast svetového obyvateľstva. Na základe štatistík, ak sa bude počet obyvateľov planéty pohybovať pri hladine 11 miliárd, odstráni sa problém chudoby. Ten sa dnes dotýka dvoch miliárd ľudí.

Hans Rosling sa v roku 2012 dostal na zoznam 100 najvplyvnejších intelektuálov sveta časopisu Time. V roku 2013 sa posťažoval v rozhovore pre denník The Guardian, že jeho vplyv nepostačuje na to, aby sa ľudia začali pozerať na svet iným spôsobom. Spomínal na výskum vo Švédsku, ktorý sa týkal predstáv verejnosti o Bangladéši. Podľa predstáv Švédov napríklad v Bangladéši ženy rodia v priemere päť detí, čo jednoducho nezodpovedá skutočnosti. V rozhovore si zasmútil, že nemôže vplývať na poznatky. Keď sa v Afrike začala v roku 2014 epidémia eboly, s manželkou odišiel pomáhať vládam so zberom štatistických údajov. Jeho firma Gapminder, ktorú kúpil, vedie program Ignorance (Ignorovanie), ktorý poukazuje čitateľom na fakty. Bol to jednoducho človek, ktorý napomáhal racionálnemu pohľadu na svet. Česť jeho pamiatke!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Hans Gösta Rosling