Prvý digitálny veľvyslanec

Žijeme v digitálnom svete a Dánsko sa rozhodlo držať krok s jeho vývojom.

25.02.2017 10:00
debata (4)

Koncom minulého mesiaca Kodaň informovala o svojich plánoch zriadiť ako prvá na svete post „digitálneho veľvyslanca“.

Ten bude mať na starosti spoluprácu s veľkými technologickými spoločnosťami, ako sú Apple, Google, IBM, Microsoft, Facebook atď. Ako uviedol dánsky minister zahraničných vecí Anders Samuelsen pre dánsky denník Politiken, „veľké spoločnosti vplývajú na Dánsko podobne ako štáty. Uvedené technologické firmy sa stávajú národmi nového typu (!) a treba sa s touto výzvou vyrovnať. Je to jednoducho nová realita“.

Veľké technologické firmy sveta majú väčšie príjmy a získavajú väčší medzinárodný vplyv ako mnohé krajiny. Nový trend „digital ambassadorship“ okrem obchodného spojenia na veľké spoločnosti bude zároveň plniť aj diplomatické úlohy v USA mimo Washingtonu. Podľa dánskej strany to bude prínosné osobitne v súčasnom období ešte dostatočne nevykryštalizo­vaných vzťahov Európskej únie s novou administráciou prezidenta USA Donalda Trumpa. Význam technofiriem rastie aj v Spojených štátoch. Svedčí o tom napr. aj skutočnosť, že cenu Diplomat roka, ktorú udeľuje americký zahraničnopolitický časopis Foreign Policy, získal minulý rok manažér firmy Google Eric Schmidt.

Vymenovanie prvého digitálneho veľvyslanca na svete len reflektuje zmenu v pomere diplomatických síl medzi tradičnými národmi a konglomerátmi v súkromnom vlastníctve.

Digitálny veľvyslanec bude prínosom aj pre domácu ekonomiku krajiny. Práve v týchto týždňoch došlo k dohode o veľkých investíciách na poli digitálnych technológií s firmami Apple a Facebook v Dánsku. Vybudujú tam masívne digitálne dátové centrá s množstvom nových pracovných miest a nemalých príjmov do dánskeho štátneho rozpočtu.

Minister Samuelsen dodal, že uvedený dôraz na digitálnu diplomaciu ešte neznamená okamžité zatváranie ich tradičných ambasád. Vo vzťahu k menej vyspelým krajinám bude dánska strana uplatňovať doterajší „starý spôsob myslenia“. Vzhľadom na to, že technologickí giganti majú rastúci vplyv na Dánsko, je potrebné s nimi udržiavať tesnejšie vzťahy. Aj keď stále žijeme v post-westfálskom svete, firmy ako Google a Apple si zatiaľ nemohli kúpiť národnú suverenitu, čo je však pravdepodobne iba otázkou času…

Vymenovanie prvého digitálneho veľvyslanca na svete len reflektuje zmenu v pomere diplomatických síl medzi tradičnými národmi a konglomerátmi v súkromnom vlastníctve. Minister poukázal aj na článok The Financial Times, ktorý podčiarkuje skutočnosť, že trhová hodnota firiem Google a Apple je obrovská, a preto by mali dostať miesto aj v „budúcej svetovej vláde“ – skupine G 20, ktorá združuje 20 ekonomicky najsilnejších štátov sveta.

„Aj keď zahraničné firmy v Dánsku tvoria iba 1 %, vytvárajú až 20 % tamojších pracovných miest(!). To je hlavný dôvod, prečo dánska vláda pracuje bez prestania na úlohe pritiahnutia čo najväčších zahraničných investícií do Dánska“, dodal minister A. Samuelsen pri podpise dohody o spolupráci so spoločnosťou Facebook.

Digital ambassadorship popri uvedených organizačných zmenách si vyžiada aj postupné zmeny v obsahu práce diplomatov v smere efektívnejšieho využitia digitálnej techniky. Napr. IBM Watson má množstvo aplikácií, pomocou ktorých môžu podniky, organizácie aj štátne inštitúcie bojovať proti kybernetickým trestným činom hackerov a kriminálnikov. Je to mimoriadne dôležitá oblasť činnosti obchodných a štátnych inštitúcií, kde doteraz prevláda asymetrický vývoj uľahčujúci kyberterorizmus. Kombinácia umelej inteligencie a ľudských aktivít umožní efektívnejšie analyzovať viac dát, ako to bolo kedykoľvek predtým. Podľa mienky technologických expertov práve rok 2017 môže byť rokom intenzívnejšieho prieniku umelej inteligencie do každodenného života ľudí aj inštitúcií.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #digitálny svet