Chlieb alebo hry?

Sen o letnej olympiáde v roku 2024 sa Maďarom rozplynul. Budapešť svoju kandidatúru stiahla. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď odstúpili aj iní. Zaujímavé sú však okolnosti, ktoré viedli k zrušeniu kandidatúry.

13.03.2017 14:00
debata (1)

Argumenty hnutia Momentum, ktoré prišlo s veľavravným heslom NOlympia boli natoľko presvedčivé, že primali vyše štvrť milióna obyvateľov hlavného mesta podpísať petíciu za odstúpenie. A hoci ešte prednedávnom sa zdalo, že v otázke usporiadania OH2024 vládne konsenzus, ukázalo sa, že to tak nie je.

Prebudenie zo sna

Hnutie Momentum je teraz obviňované, že pokazilo Maďarom olympijský sen. Presnejšie by však bolo povedať, že ľudí zo sna prebudilo a pokazilo iba ak výnosný biznis istým podnikateľským kruhom. Momentum spochybnilo odhad nákladov, ktorý vládou poverená agentúra vyčíslila na 774 mld. forintov (približne 2,5 mld. eur) a odhaduje, že reálne výdavky by sa mohli vyšplhať na dvojnásobok.

Aktivisti hnutia pripomenuli, že usporiadanie žiadnej olympiády nebolo ziskové. Od r. 1960 sa nestalo, aby skutočné náklady nepresiahli pôvodné finančné kalkulácie. Od r. 1976 je prekročenie priemerne 156 %. Upozornili tiež na existenciu korupcie v podnikateľskom prostredí, ktorá by hry pravdepodobne ešte viac predražila. Výsledkom by podľa hnutia boli potom hry pre ľudí a chlieb pre oligarchov. Podľa aktivistov by bolo vhodnejšie peniaze daňových poplatníkov alokovať do školstva a zdravotníctva.

Momentum bude musieť prebrať národ z ilúzie, že energetikom ide hlavne o plynulé zásobovanie energiami a dosiahnutie energetickej bezpečnosti. Ide im predovšetkým o dosahovanie zis­ku.

Momentum sa teraz chystá rozvíriť celonárodnú diskusiu o smerovaní energetickej politiky štátu. Pri nedávnej návšteve prezidenta Putina v Budapešti sa hovorilo o dostavbe jadrových reaktorov v Paksi. Premiér Orbán to označil za najvýznamnejší bod návštevy a vyzdvihol, že výstavbou sa vytvorí desaťtisíc nových pracovných príležitostí.

Hľadanie alternatív – hľadanie súvislostí?

Ak chce hnutie Momentum spochybniť projekt PAKS II, ktorý by mal stáť daňových poplatníkov 12 mld. eur a na 80 % by poskytlo úver Rusko, musí prísť s víziou alternatívnej stratégie energetickej politiky. Jadrová elektráreň by mala tvoriť pilier energetiky, o ktorej odborníci tvrdia, že nemá alternatívu. Skutočne?

Iní odborníci pripúšťajú, že vo výrobe i využívaní energií dochádza k takým inováciám, že sa veľké elektrárne tohto typu stávajú nahraditeľnými. Najnovšie trendy napríklad smerujú k demokratizácii energií, t. j. k decentralizovanej produkcii energií na vlastnom dome alebo vo vlastnom meste či obci. Umožnilo by to redukovať náklady na dopravu energií a znížiť fixnú zložku ceny, no obmedzilo zisky producentov a distribútorov energií.

Momentum bude musieť prebrať národ z ilúzie, že energetikom ide hlavne o plynulé zásobovanie energiami a dosiahnutie energetickej bezpečnosti. Ide im predovšetkým o dosahovanie zis­ku.

Hnutie na podporu svojich argumentov iste nevynechá porovnávanie energetických politík susedných štátov. V EÚ je viac príkladov energetických politík, ktoré presadzujú záujmy spotrebiteľov, v ktorých štát nechráni monopolné postavenie producentov, ale, naopak, vytvára konkurenčné prostredie a rieši nimi energetickú chudobu, regionálny rozvoj a ochranu životného prostredia. Práve takáto politika vedie i k energetickej bezpečnosti a sebestačnosti.

Premiér Orbán si možno uvedomí, že jeho mocenské pozície sa upevnia, ak vyjde pri formovaní ener­getickej politiky v ústrety záujmom širokých vrstiev spotrebiteľov energií, t. j. svojim potenciálnym voličom, ako by si mal dať diktovať od vplyvných energetických monopolov.

Je čas zamyslieť sa aj u nás

Konštruktívna diskusia o energetickej politike by sa mala konečne začať i u nás. Nemala by zostať iba v gescii energetikov, ale širokého okruhu reprezentantov rôznych záujmov a podľa toho plniť i rôzne ciele. Energetika by mala byť úsporná, ekologická, poskytovať cenovo dostupné energie pre každého, odrážať najnovšie inovačné trendy a pod.

Konštruktívna diskusia však vyžaduje prekonať energetickú negramotnosť. Príznačná je reakcia jedného starostu na snahy EÚ podporiť šetrenie energiami: „Jój, dajte pokoj so šetrením, veď my už dávnejšie vypíname prúd.“ O to potrebnejšia je informovaná diskusia. V žiadnom prípade by sa nemala obmedziť iba na analýzu činnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Iste, jednoznačné presadzovanie záujmov producentov na úkor spotrebiteľov je pri tomto úrade najviac zrejmé, no ÚRSO v tom nie je sám.

Záujmy dodávateľov napr. tepelných energií na úkor spotrebiteľov presadzujú aj iní: neraz počnúc správcom domu až po parlament, ktorý monopol výrobcov tepla v zákone č. 100/2014 o tepelnej energetike zafixoval a Ústavný súd, ktorý energetické nevoľníctvo v ňom zakotvené odobril. Gesto premiéra, ktorý roztrhal nový cenový výmer za elektrinu, a personálne zmeny, ktoré prebiehajú na ÚRSO, serióznu diskusiu o tom, kam s energetikou, nemôžu nahradiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #kandidatúra #OH 2024 #Momentum