Žalostný stav prevencie

Súčasná medicína má za sebou mnoho víťazstiev, ale aj veľa hľadania a omylov.

16.03.2017 16:00
debata

Medzi jej jasné triumfy patrí popri mnohých iných aj boj proti infekčným chorobám, keď napríklad organizovaným celosvetovým očkovaním sa dosiahlo úplné vymiznutie pravých kiahní. Aj za bývalého režimu patrilo Slovensko medzi priekopníkov očkovania. Vďaka tomu sú záškrt, tetanus, čierny kašeľ choroby, s ktorými sa dnešná generácia lekárov takmer nestretáva. Žiaľ, čoraz viac ľudí na Slovensku si myslí, že očkovanie je proti prírode, že by bolo lepšie bez neho, poukazujú na škodlivosť a vedľajšie účinky použitých látok pri vakcinácii, oháňajú sa demokraciou.

Ak je nezmyselné nepoužívať dopravné prostriedky pre možnosť autonehody alebo leteckého nešťastia, tak je rovnako nezmyselné brániť sa očkovaniu. Všeobecný prospech jednoznačne prevyšuje riziko.

Pripomeňme, že moderná medicína je veda založená na dôkazoch. To ju v mnohom zväzuje. Jej alternatívnej sestre pritom často stačia dojmy a pocity. Preto aj reaguje na spoločenskú objednávku oveľa pružnejšie. Nemá problém niektoré klasické lekárske postupy obrátiť hore nohami, žiaľ, v dobrom i v zlom. Tomu napomáha aj známa poučka, že nič v medicíne neplatí úplne, čo alternatívna medicína rada zneužíva. Lekári nevedia pacientovi zaručiť bezproblémový priebeh pri očkovaní, konzervatívnej alebo operačnej liečbe. Zo štatistík však vieme, že možnosť ťažkých komplikácií alebo nebodaj úmrtia je v súvislosti s bežnou lekárskou činnosťou všeobecne nízka, samozrejme v závislosti od obťažnosti výkonu. Ak je nezmyselné nepoužívať dopravné prostriedky pre možnosť autonehody alebo leteckého nešťastia, tak je rovnako nezmyselné brániť sa očkovaniu. Všeobecný prospech jednoznačne prevyšuje riziko.

Od roku 2008 prebieha napríklad vo Veľkej Británii očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV) ako príčine rakoviny krčka maternice. Očkované sú školáčky od 14. roka, aby v budúcnosti tento obávaný karcinóm nemali. Očkovanie hradí štát a je dobrovoľné. U nás naň štát vraj prostriedky nemá, a preto si ho musí každý zaplatiť sám. Percento zaočkovanej populácie je preto na Slovensku žalostne nízke. V hre sú aj predsudky a  zlá informovanosť rodičov o prevencii rakoviny krčka maternice. Preventívne prehliadky absolvuje len asi 30 % ohrozených žien a aj to ide veľakrát o opakované kontroly zdravých žien zbytočne často. Podobná situácia bola aj v Anglicku v roku 1988. Po tlaku na lekárov, ktorí predvolávali pacientky a odoberali materiál na cytologické vyšetrenie, sa zvýšila účasť ľudí za päť rokov z 30 % na 85 %. Ako motiváciu použila vláda finančné bonusy pre lekárov, ktorí splnili kritérium účasti obyvateľstva, no zároveň aj pokutovala tých, ktorí tieto kritériá nespĺňali.

Aj u nás by sme boli oveľa ďalej v prevencii onkologických ochorení, no okrem nutného entuziazmu nám chýba aj kontrola výkonu preventívnej činnosti lekárov a laboratórií a niekto, kto by obyvateľstvo na tieto prehliadky pozýval, organizoval informačné kampane a vyhodnocoval, či ten-ktorý druh preventívnej činnosti má význam, alebo nie. V zákone č. 661/2007 je uzákonený orgán, ktorý by mal dohľad nad prevenciou tak, ako všade vo vyspelom svete. Žiaľ, musíme konštatovať, že tento orgán dosiaľ vytvorený nebol. Vieme, že peňazí bude v zdravotníctve vždy málo, no prostriedky, ktoré sa investujú do prevencie rakoviny, sa vrátia nielen pacientom v podobe lepšieho zdravia, ale následne aj poisťovniam v znížení nákladov na liečbu pokročilých stavov. Rakovina krčka maternice sa vo svete považuje za ochorenie, ktoré sa dá zvrátiť. Na Slovensku však ročne zomrie okolo dvesto pacientok. Mnohým sa nám zdá, že zbytočne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo