Zimomriavky z programu SaS

Pred necelým mesiacom strana Sloboda a Solidarita predstavila Agendu 2020 na zlepšenie podnikateľského prostredia, teda čo všetko presadí pre podnikateľov, ak sa stane súčasťou vlády. Je takmer identická s príslušnou časťou jej volebného programu spred dvoch rokov. SaS zatiaľ nemala príležitosť ju realizovať, a preto nás to nemusí prekvapovať. Druhým vysvetlením je, že ak nezlenivela, viac sa zaoberá pokusmi ako získať moc než prípravou na vládnutie.

12.03.2018 09:00
debata (253)

O batohu z minulosti

Medzitým mala SaS predstaviť dokument, ktorý sa asi bude volať Agenda 2020 ako vyviesť zdravotníctvo z krízy. Zatiaľ to neurobila. Možno preto, že expertov na tento rezort, do ktorého patrí i reformátor z čias druhej Dzurindovej vlády Rudolf Zajac, riadi sám predseda strany. Udalosti okolo vraždy novinára a jeho priateľky zväčšili apetít SaS po vládnutí do takej miery, že sa Richard Sulík nevenuje ničomu inému. Napokon aj Agenda 2020 ako vyviesť zdravotníctvo z krízy nebude asi ničím novým pod slnkom. Bude to program, ako ho poznáme z minulosti.

Batoh, ktorý si nesie SaS z vlády Ivety Radičovej, nie je prázdny a jeho obsah nie je veľmi lákavý. Nájdeme v ňom všeličo. Niekoľko káuz, ako bola Sasanka, o Sulíkových kontaktoch s podnikateľom Mariánom Kočnerom, či hayekovci, keď SaS odmietla odvolať svojho štátneho tajomníka, spolumajiteľa firmy Hayek Consulting Martina Chrena za to, že firma získala štátnu zákazku v čase, keď bol Chren vo vládnej funkcii.

Ďalej to bol škandál okolo odpočúvania novinárov Pravdy, šéfa televízie TA3 a ďalších, pre ktorý padol minister obrany Ľubomír Galko. A vrchol: podraz premiérky, ktorá spojila parlamentné hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere k jej kabinetu a následne pád vlády 11. októbra 2011.

Daňové harakiri

Kauzám sa nevyhli ani iné politické strany. Čo však vo vláde, ktorej bola SaS časťou, táto pravicová strana fakticky bez členskej základne presadzovala a čo je jej agendou podnes? Okrem zrušenia daňových licencií, ktoré za ňu vymohol Most-Híd, a zrušenia zdravotného odvodu z dividend zostáva v agende SaS rovná daň z príjmov na úroveň 19 % a jej zníženie na 15 % (podľa volebného dokumentu k 1. 1. 2019), vrátenie sadzby dane vyberanej zrážkou z 35 na 19 % a k 1. januáru 2019 na 15 %. A, samozrejme, zrušenie novej dane z dividend a dodatočnej dane regulovaných subjektov a bánk. Je ťažké sa dovtípiť qui bono? V čí prospech sú tieto návrhy?

Navrhujú štát s ešte nižšími prostriedkami na všetko, čo je vo verejnom záujme. Teda na školstvo, sociálnu starostlivosť i zdravotníctvo.

Ak k tomu pridáme staronový návrh na daňový bonus, superhrubú mzdu a v druhej fáze jeho presadzovania zníženie sadzieb odvodov, ktoré sa má uskutočniť „významnou mierou“, budeme mať za následok SaS preferovaný „malý štát“. Inými slovami štát s ešte nižšími prostriedkami na všetko, čo je vo verejnom záujme. Teda na školstvo, sociálnu starostlivosť, na opravu mostov a ciest aj na zdravotníctvo. To posledné má udržať pri živote viaczložkové financovanie, inými slovami zvýšené úhrady pacientov.

Vo svete à la SaS nebudú už ani platiť sadzby minimálnych mzdových nárokov. Príspevky do druhého piliera sa ukrojením z prvého zvýšia na 9 %, detské prídavky nebudú pre každé dieťa, zrušia sa gastrolístky a podobne.

Na programe je aj likvidácia koncesionárskych poplatkov nedávno odmietnutá v referende Švajčiarmi, ktorí na rozdiel od SaS vedia, čo pre demokraciu znamenajú verejnoprávne médiá. A aby toho nebolo málo, zrušiť treba i bariéry, ktoré obmedzujú predaj poľnohospodárskej pôdy, stopnúť zákaz predaja potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti a podľa možnosti všetky zákazy a príkazy, ktoré do sveta liberálov predsa nepatria.

Nekompetentná kritika únie

Podľa SaS z polovice februára tohto roka hospodárska politika súčasnej vlády je zničujúca a záchranou môže byť rovná daň. O posadnutosti rovnou daňou škoda hovoriť, ale dôveryhodnosť tohto vyjadrenia je prinajmenšom sporná. Predošlý rok rast HDP dosiahol 3,4 %, miera nezamestnanosti poklesla na 8,1 %, priemerná mzda vzrástla o 4,6 % na 954 eur, spotreba domácností sa zvýšila o 3,7 %. Možno málo, ale nie katastrofa, experti zo SaS! Napriek tomu Smeru treba pripomenúť, že česká vláda bývalého predsedu Bohuslava Sobotku dosiahla ešte lepšie výsledky, a predsa ČSSD vo voľbách v októbri 2017 získala iba 7,27 percenta hlasov.

SaS chce ponechať Slovensko v Európskej únii, no keby sa únia a eurozóna riadili návodmi SaS, umieračik by im už odzvonil. Nekompetentná kritika Európskej centrálnej banky, ktorá, naopak, pomohla skončiť veľkú finančnú krízu, odmietanie tretieho piliera bankovej únie (spoločné ručenie vkladov), ktorý nie je všeliekom, ale má svoje opodstatnenie. Zrušenie trvalého eurovalu, ktorý by sa, naopak, mal stať Európskym menovým fondom… Takto by mala vyzerať „reforma“ EÚ z dielne SaS, ktorú zverejnili pod názvom Manifest slovenského eurorealizmu k 60. výročiu podpísania Rímskej zmluvy.

Iba v jednom sa dá so sulíkovcami súhlasiť: eurokríza sa bude v pravidelných intervaloch vracať s určitosťou vtedy, ak sa bude pri jej reforme postupovať podľa návodu SaS.

© Autorské práva vyhradené

253 debata chyba
Viac na túto tému: #SASKA