Diplomacia bez hystérie

Rozumný človek rozumie a chápe, že vo vypätých životných situáciách a momentoch je chladná hlava tým najoceniteľnejším z mentálnej výbavy jednotlivca. V medzinárodných vzťahoch to platí dvojnásobne. Triezvym a pokojným uvažovaním aj v kritických situáciách sa diplomati odlišujú od vojvodcov.

07.08.2018 20:00
debata (32)

Je nepochybné, že závery nemeckých vyšetrovateľov únosu vietnamského občana sú závažné a vrhajú veľké pochybnosti na korektnosť informácií, ktoré vyšetrovateľom doteraz poskytla vietnamská strana. To však neznamená, že všetko, čo je vytlačené na stránkach novín, je pravda, respektíve, že nám to musí stačiť, aby sme mohli vynášať súdy. Kým nie sú okolnosti prípadu poriadne vyšetrené a detaily vyjasnené, dovtedy nesmieme stavať šibenice.

Prípad vyvolal vážne napätie v slovensko-vietnamských i nemecko-vietnamských vzťahoch, ale nie (našťastie) v slovensko-nemeckých vzťahoch.

Je nepochybné, že závery nemeckých vyšetrovateľov únosu vietnamského občana sú závažné. To však neznamená, že všetko, čo je vytlačené na stránkach novín, je pravda, respektíve, že nám to musí stačiť, aby sme mohli vynášať súdy. Kým nie sú okolnosti prípadu poriadne vyšetrené a detaily vyjasnené, dovtedy nesmieme stavať šibenice.

Slovenská republika je v úzkom kontakte s nemeckými partnermi pri vyšetrovaní okolností únosu vietnamského občana z Berlína, pričom náš spoločný záujem je vyšetriť všetky okolnosti únosu a vyvodiť dôsledky voči jeho iniciátorom. Takto nám to prezentujú nemeckí partneri, takto to my prezentujeme nemeckým partnerom.

Rezort pod mojím vedením podniká od začiatku jednoznačné a konkrétne kroky smerom k nemeckej aj vietnamskej strane, a nemôže byť pochybnosti, na ktorej strane stojí: na strane pravdy a spravodlivosti.

Počas súdneho procesu v Berlíne nemecká strana konštatovala, že má závažné indície o tom, že unesený vietnamský občan bol predsa len letecky prepravený z Bratislavy do Moskvy. Je našou povinnosťou tieto obvinenia v komunikácii s vietnamskou stranou overiť resp. vyvrátiť.

Keďže nám Vietnam doteraz neposkytol hodnoverné dôkazy, že verzia, ktorú predostreli nemeckí vyšetrovatelia nie je pravdivá, boli sme nútení pristúpiť ku konkrétnemu kroku – k zníženiu nášho diplomatického zastúpenia vo Vietname. To znamená, že v tejto chvíli nemáme vo Vietname veľvyslanca – a do vyriešenia prípadu ho do Hanoja ani neplánujeme poslať. To je v diplomatickej praxi veľmi závažný krok, k akému sa nepristupuje ľahko ani v bezvýznamných prípadoch. A nezostane osamotený.

Ak sa potvrdí, že Slovenská republika bola v tomto prípade zneužitá zo strany Vietnamu, bude potrebné prijať ďalšie opatrenia.

Ale to ukáže až budúcnosť. Diplomacia nie je o vyhrážaní sa, ani o odsudzovaní bez dôkazov. Nie je v službe novinárov, ani blogerov, ani Progresívneho Slovenska. Je v službe štátu, pre ktorý vykonáva zahraničnú politiku. A tak sa stavia aj k tomuto prípadu. Chcem ubezpečiť slovenskú verejnosť, že vieme čo je našou úlohou a v tomto duchu aj konáme.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #kauza únosu Vietnamca