Krach politiky samozvanej slušnosti

Žiadna slovenská vláda nevyvolala v takom krátkom čase od prevzatia moci taký masový a intenzívny odpor a nestratila tak rýchlo autoritu a rešpekt v spoločnosti, ba dokonca sa nestala smiešnou. A pritom vo voľbách získala pohodlnú ústavnú väčšinu.

23.11.2020 14:00
debata (194)

Bolo by chybné odôvodňovať tento ťažko spochybniteľný fakt poukazovaním na epidémiu koronavírusu. Veď aj v iných štátoch EÚ sa s ňou vlády musia vyrovnať a ich predstavitelia nenadávajú svojim spoluobčanom do múdrosráčov, luzy, psychopatov či opíc, neznásilňujú ich vôľu a neponižujú ich dôstojnosť opatreniami v rozpore s princípmi právneho štátu a odporúčaniami odborníkov virológov a epidemiológov a nedovolia si na adresu opozičného politika povedať „postaviť k múru a zastreliť“.

Sme svedkami radikalizácie vládnej politiky. Jednak vo verbálnej rovine, kde čo do hrubosti a množstva terčov urážok bledne závisťou aj Ján Slota, jednak v miere používania praktických nátlakových a vydieračských metód voči občanom a nihilistického prístupu k duchu a litere ústavy. Tu zase môže blednúť závisťou Vladimír Mečiar.

Ľudia na bratislavských námestiach veru neprotestovali proti slušným ľuďom a za násilie. Protestovali voči vulgárnej autoritárskej populistickej politike, proti znásilňovaniu svojej dôstojnosti urážkami od vládnucich politikov a nútenej účasti na testovaní, náklady na ktoré a medicínske výsledky ktorého im vláda ešte neráčila ani oznámiť.

Vláda tak kompenzuje svoju neschopnosť zrozumiteľne vysvetliť občanom účelnosť ustavične sa meniacich opatrení na elimináciu koronavírusu a vytvárať potrebný odborný, politický a spoločenský konsenzus a pokoj a spoluprácu na ich presadzovanie.

Stavia na silu a strašenie úmerne strate svojej neformálnej autority v dôsledku neschopnosti kompetentne, empaticky, bez vytvárania chaosu a stále nových nepriateľov vládnuť. Veď nedokáže ani len prijímať právne normy v súlade s legislatívnymi pravidlami, čo spolu s pohŕdavým vzťahom k ústave rozkladá štát.

Preto bude vláda stále viac radikalizovať zneistenú spoločnosť, najmä tie jej časti, ktoré sa ocitli doslova v existenčnej núdzi a cítia sa byť bez pomoci. Existuje riziko, že z toho budú profitovať aj antisystémové politické sily.

Bude sa však stupňovať aj odpor voči porušovaniu princípov demokracie a právneho štátu, pretože tie sú najväčším a všeobecne prijímaným výdobytkom Novembra. Ukázali to aj demonštrácie pri príležitosti jeho 31. výročia.

Je zrejmé, že úsilie vládnej koalície pacifikovať narastajúci odpor voči bezohľadným metódam a štýlu jej politiky umelým predlžovaním núdzového stavu, prijímaním ústavných zákonov umožňujúcich vláde obmedzovať ľuďom ich slobody a práva a držať občanov v šachu pod zámienkou ochrany pred vírusom, povedie k ďalšiemu prehlbovaniu politickej krízy.

Politici, ktorí sa k moci dostali na základe hesiel o boji so zlom, s korupciou, o unesenom štáte a o slušnom Slovensku, sa rýchlo dostali do pasce. Zabudli, že je neslušné seba samých vyhlasovať za slušných. Je to prejav elitárstva. Politika založená na pocite, že keď sme proti korupcii a proti Ficovi a Pellegrinimu, môžeme si dovoliť všetko, skrachovala.

Ľudia na bratislavských námestiach veru neprotestovali proti slušným ľuďom a za násilie. Protestovali voči vulgárnej autoritárskej populistickej politike, proti znásilňovaniu svojej dôstojnosti urážkami od vládnucich politikov a nútenej účasti na testovaní, náklady na ktoré a medicínske výsledky ktorého im vláda ešte neráčila ani oznámiť. Protestovali proti spôsobu nákupu antigénových testov. Aj proti tomu, že ich štát im unášajú jeho reprezentanti, za ktorých správanie sa hanbia. Protestovali proti tomu, aby si samozvaná elita „slušných“ privlastňovala demokraciu. Lebo demokracia je pre všetkých. Tieto protesty nezastavia ani ďalšie záťahy NAKA. Len zásadná zmena spôsobu vládnutia.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #pandémia #vláda Igora Matoviča