To nie je Amerika, to sme my!

Dňa 6. januára uplynulo 25 rokov od úmrtia francúzskeho prezidenta Françoisa Mitteranda. Jeho terajší nástupca si ho v tento deň na stránke Twitter @ Emmanuel Macron pripomenul dvoma videami. Na prvom z nich Mitterand, bez ktorého by sa zjednotenie Nemecka nekonalo, resp. nekonalo už v roku 1990, hovorí pred Európskym parlamentom: „Nacionalizmus – to je vojna“.

17.01.2021 10:00
debata (12)

Niekto si zakrýva oči

MAGA je dobre známou skratkou Make America Great Again, teda „Urobme Ameriku znovu veľkou“. Donald Trump nebol prvý, kto toto heslo použil. Bolo volebným sloganom i republikánskeho kandidáta Ronalda Reagana ako i demokratického kandidáta Billa Clintona. No iba Trump a trumpizmus dokázali americký nacionalizmus „obieliť“ a namieriť proti farebným, židom a imigrantom a vybičovať do takej miery, že jeho prívrženci pohrozili vojnou. Reportéri od tých, ktorí na sviatok Troch kráľov atakovali sídlo demokratickej moci, na otázku, čo bude nasledovať, dostali takúto odpoveď: „Občianska vojna“.

Verejnoprávna RTVS nemá spravodajský kanál a zrejme by okamžite neinformovala, ani keby občianska vojna v USA vypukla. Na rozdiel od RTVS, ktorej by bol stačil na prerušenie programu jeden pokyn od jej šéfa, európske spravodajské televízie informovali o celom priebehu udalostí „live“. Ich redaktori v napätých chvíľach hovorili o puči, štátnom prevrate (coup d'etat), či iba o podnecovaní nepokojov zberbou, ako útok na Kapitol označil v prejave Joe Biden, ktorý, uvedomujúc si, aký zlý obraz obliehanie Kapitolu vrhá na USA, opakovane zdôrazňoval: „Toto nie je Amerika!“

Udalosti, ktoré otriasli demokratickou Amerikou a nielen ňou, našou „mladou“ demokraciou zrejme neotriasli. Možno tak usudzovať z dosť rozpačitých či zdržanlivých reakcií jej vrcholových predstaviteľov – prezidentky, predsedu vlády a NR SR, či ministra zahraničných vecí. Prečo?

Zrušiť účty na sociálnych sieťach, alebo…

Tým, ktorých Joe Biden v televíznom prejave označil za zberbu, prezident Trump na Twitteri odkázal: „Milujeme vás“. A povzbudil ich, že ich boj sa nekončí. Mimochodom, v množnom čísle hovorili o sebe králi, cisári… a Trump. Twitter krátko po tomto odkaze suspendoval Trumpov účet ako nebezpečný. Facebook Trumpov účet zrušil tiež.

Trumpovi podporovatelia nepredstavujú iba pravicových extrémistov. Medzi jeho voličmi je aj niekoľko desiatok miliónov bielych zle platených ľudí s nižšou úrovňou vzdelania (tzv. modré goliere), ktorí uverili Trumpovým rečiam, že zvolením Joe Bidena, ktorý chce nastoliť socializmus, sa ich pomery katastrofálne zhoršia.

Twitter a Facebook by mohli urobiť to isté pre všetkých vrcholových politikov aj u nás. Čo je väčším prehreškom: obmedziť slobodu slova na sociálnej sieti alebo zažmúriť oči nad podnecovaním, ktoré smeruje k podkopávaniu demokracie, k ohrozovaniu právneho štátu a dokonca k násilnostiam? Ak nie všetkým, tak aspoň tým, ktorí napríklad na sociálnu sieť zavesia pexeso s tvárami podozrivých a ktorých dotyčná politička pomyselne likviduje bez dôkazov a bez akceptovania prezumpcie neviny jednoduchým preškrtávaním ich podobizní.

Trumpovi podporovatelia nepredstavujú iba pravicových extrémistov, z ktorých radikálne jadro vzalo útokom Kapitol vo Washingtone, ale i v iných štátoch USA. Medzi jeho voličmi je aj niekoľko desiatok miliónov bielych zle platených ľudí s nižšou úrovňou vzdelania (tzv. modré goliere), ktorí uverili Trumpovým rečiam, že zvolením Joe Bidena, ktorý chce nastoliť socializmus, sa ich pomery katastrofálne zhoršia.

Biden nie je socialista, ale…

Biden v skutočnosti nepatrí medzi ľavé krídlo Demokratickej strany a do svojej administratívy nepovolá jeho hlavných predstaviteľov: ani Bernie Sandersa, ani Elizabeth Warrenovú. Paradoxne jeho daňová vízia „Trump odmeňuje bohatstvo, Biden prácu“ by mala osloviť v prvom rade modré goliere, malý biznis a strednú triedu. Z Trumpových daňových úľav až 83 % išlo do vrecák 1 % najbohatších. Na nasledujúce roky Trump sľúbil ďalšie zníženie daní z kapitálových výnosov – pre bohatých. 10 najbohatších miliardárov, ktorí v roku kovidovej krízy zarobili 196 mld. USD, by na Trumpových daňových škrtoch zarobilo ďalších 17,2 mld. USD, uvádza stránka https://joebiden.com/joes-vision/.

Nikto, kto zarába ročne menej ako 400 000 USD, nezaplatí na daniach ani o pencu viac, hovorí Biden. Naopak, vráti hornú hranicu pri dani z príjmov pre najbohatších jednotlivcov späť na 39,6 %, sadzbu dane pre korporácie zvýši na 28 % a minimálnu sadzbu dane na ich zárobky v zahraničí na dvojnásobok toho, aká bola za Trumpa.

Aj Biden bude chcieť podporovať zamestnanosť nabádaním Kupujte americké, Vyrobte v Amerike, Investujte v Amerike a nezmení obchodnú politiku voči Číne. Aká bude jeho obchodná politika voči Európe, to ešte uvidíme. Vo svojej vízii však hovorí aj niečo, čo sme od čias F. D. Roosevelta sotva počuli: „Silné odbory vybudovali úžasnú strednú triedu v Amerike“. Predkladá preto plán, ako posilniť organizovanie sa zamestnancov, kolektívne vyjednávanie a odbory.

Možno reakcie súčasnej vládnej moci na útok proti Bidenovi boli rezervované preto, že jeho politické zámery nie sú až také kompatibilné s jej politickými zámermi a doterajšími či pripravovanými čin­mi…

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kapitol #Donald Trump