Máte 65 rokov? Smola

V Národnej rade, ako sme si mohli všimnúť (alebo nevšimnúť), bola schválená podstatná novela Zákonníka práce. Podľa nej môže dať zamestnávateľ od 1. januára 2022 zamestnancovi výpoveď z dôvodu dovŕšenia veku 65 rokov, ak súčasne dovŕšil zamestnanec vek, keď má nárok na starobný dôchodok.

23.06.2021 14:00
debata (23)

Táto novela spôsobí u mnohých ľudí prepad ich životnej úrovne, čo cielene zapríčiní štát práve touto legislatívou. Už teraz majú mnohí, ktorí dosiahli vek 50 rokov a viac, problém sa zamestnať, keďže pre mnohých zamestnávateľov sú títo pracovníci už „neperspektívni“. Stačí sa pozrieť na webové stránky pracovných portálov a zistíte, že agentúry alebo zamestnávatelia nehľadajú pracovníkov s dlhoročnou odbornou praxou, ale zameriavajú sa na absolventov škôl či osoby s krátkou odbornou praxou, alebo hľadajú na prácu študentov brigádnikov, lebo z finančného hľadiska je to pre zamestnávateľov výhodné.

Z toho je evidentné, že aj táto novela Zákonníka práce len potvrdzuje trend v našej spoločnosti, že ľudia s vyšším vekom, s dlhoročnou praxou sú nežiaduci na pracovnom trhu a štát prijímaním takejto legislatívy dokonca dopomáha k znižovaniu ich príjmov a životnej úrovne.

Pri schvaľovaní tejto novely väčšina poslancov Národnej rady asi "pozabudla“, že mnohí ľudia ešte vo veku 65 rokov musia zo zákona povinne vyživovať svoje nezaopatrené deti, manžela alebo manželku, rodičov či vnukov.

V niektorých prípadoch štát „donúti“ našich občanov k neplneniu si svojich vyživovacích povinností voči oprávneným osobám, čo je trestným činom (§¤207 Zanedbanie povinnej výživy), ak dovŕšia vek 65 rokov a nebudú mať možnosť naďalej pracovať na plný pracovný úväzok.

Pri schvaľovaní tejto novely väčšina poslancov Národnej rady asi "pozabudla“, že mnohí ľudia ešte vo veku 65 rokov musia zo zákona povinne vyživovať svoje nezaopatrené deti, manžela alebo manželku, rodičov či vnukov. A tejto povinnosti nie je možné sa nijakým spôsobom zbaviť. Týka sa to napríklad osôb zamestnancov, ktoré si založili rodinu v neskoršom veku, napríklad po štyridsiatke alebo päťdesiatke, a narodili sa im deti v staršom veku.

V čase dovŕšenia veku 65 rokov ich deti budú ešte maloleté alebo študujúce na strednej alebo vysokej škole, neschopné sa samy živiť. V zákone o rodine nie je určený presný vek dieťaťa, dokedy rodič musí vyživovať svoje dieťa, ale je určená vyživovacia povinnosť rodičov k deťom, dokiaľ dieťa nie je schopné samo sa živiť (§ 62 ods. 1 zákona o rodine).

Častým prípadom je, ak rozvedený manžel musí vyživovať druhého rozvedeného manžela z rôznych dôvodov alebo ak dospelé dieťa je povinné vyživovať rodičov či starí rodičia musia vyživovať vnukov. Prijatou novelou sa dostanú mnohí do situácie, že budú okamžite prepustení zo zamestnania a následne sa im razantne znížia príjmy. Výpadky príjmov im totiž nenahradia žiadne dohody o vykonaní práce, o brigádnickej činnosti ani príjem zo starobného dôchodku.

Ak mnohí majú súdom určené výživné, tak po dovŕšení veku 65 rokov a po prepustení zo zamestnania im dokonca bude hroziť trestné stíhanie za trestný čin zanedbania povinnej výživy. A to len preto, že nebudú mať dostatočný príjem alebo príležitosť si dostatočne privyrobiť na pracovnom trhu, aby mohli hradiť súdom určené výživné.

Toto spôsobili poslanci NR SR prijatím tejto novely Zákonníka práce, ako aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá ju podpísala. Je smutné, že naši najvyšší ústavní činitelia pri prijímaní zákonov, noviel a ich podpisovaní nevychádzajú z reálnej životnej situácie bežného človeka a iba potvrdzujú, že často nepoznajú Ústavu SR. Tá totiž napr. v článku 41 garantuje deťom právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť, ako aj právo rodiča na výchovu a starostlivosť o dieťa. Z toho jednoznačne vyplýva, že tieto ústavné práva sú priamo viazané a súvisia s dosahovaním príjmov každého rodiča.

Všetci tí, ktorí dovŕšili 65 rokov a povinne vyživujú zo zákona ešte iné osoby, majú jednoducho smolu, ak nebudú môcť pracovať na plný úväzok. A možno ich čaká aj trestné stíhanie…

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia #dôchodkový vek #Ústava SR #výživné #Národná rada SR