Prehra zdravého rozumu v USA

Rozsudok Ústavného súdu USA berúci ženám právo rozhodovať o svojom tele vďaka hlasom sudcov Donalda Trumpa je ukážkou úpadku USA. Fakt, že sa to dalo očakávať, nič nemení na tom, že je to čierny deň nielen pre USA, ľudské práva, ale najmä povzbudenie pre náboženských fanatikov a extrémistov po celom svete - vrátane Slovenska.

29.06.2022 12:00
debata (73)

Pre prípad, že niekto z čitateľov bol vystavený propagande fundamentalistov, by som rád ozrejmil, že embryo nie je človek a interrupcia je súčasťou adekvátnej zdravotnej starostlivosti, ktorá je ľudským právom. Konkrétne tým chcem povedať, že v prípade umelého prerušenia tehotenstva skutočne vždy hovoríme výhradne o tele tehotnej ženy. Plod v maternici nie je vyvinutý ľudský jedinec, na jeho potenciálne dovyvinutie by bolo nevyhnutné, aby gravidita prebehla kompletne alebo skoro kompletne. Nikoho však nemôžeme nútiť, aby týmto procesom prešiel proti svojej vôli, preto je potrat právom.

Toto je veľmi dôležité si zapamätať, pretože americkú situáciu sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou pokúsia zneužiť vo svoj prospech aj slovenskí fundamentalisti túžiaci po obmedzovaní práv a slobôd iných. Obvykle sú to tí istí ľudia a skupiny, ktoré šíria nenávisť pod rúškom slobody náboženského vyznania. Teda na jednej strane sú zástancami absolútneho až absurdného výkladu niektorých práv a slobôd, no na druhej odmietajú akceptovať, že ľudské práva sú univerzálne a nedeliteľné, teda platia rovnako pre všetkých. Jednoduchým jazykom povedané – pre seba by chceli najrôznejšie privilégiá vrátane finančných, no pre ostatných iba povinnosti.

Americkú situáciu sa s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou pokúsia zneužiť vo svoj prospech aj slovenskí fundamentalisti túžiaci po obmedzovaní práv a slobôd iných.

Ochrana života je to posledné, čo tieto extrémistické skupiny a organizácie robia. Všetkým je už totiž dávno jasné, že pri zníženej alebo znemožnenej dostupnosti bezpečných potratov, teda takých, ktoré sa vykonávajú v zdravotníckom zariadení, prídu na rad tie nebezpečné možnosti. Prakticky to teda znamená zvýšenú stratu životov, konkrétne tehotných žien. Stačí sa pozrieť k susedom do Poľska. Na Slovensku pritom počet potratov dlhodobo a výrazne klesá, teda aj keby sme si mysleli, že to je vec, do ktorej sa má štát starať, tak na to nemá dôvod, lebo situácia sa rapídne zlepšuje aj bez jeho starostlivosti. A veru nie je veľa oblastí, v ktorých sa stav v našej krajine dlhodobo a výrazne zlepšuje.

Samozrejme, ako spoločnosť a štát v našom mene niečo robiť proti tomu, aby sa potraty diali, môže, dokonca by mal. Lenže sú to presne tie veci, ktoré náboženskí extrémisti odmietajú, a to adekvátna sexuálna výchova v školách a prístupná antikoncepcia. Znova, už dávno vieme z dlhodobých skúseností iných krajín, že takto sa dá znížiť počet „nechcených“ tehotenstiev, a teda aj interrupcií. Rovnako však vieme, že zákazom potratov sa ich nezbavíme, ale vytvoríme „dieru na trhu“. Argumenty však „pro life“ propagandisti nepočúvajú, to vieme s úplnou istotou.

Tu sa dostávame k tomu najpodstatnejšiemu bodu a tým je, že s ľuďmi a organizáciami popierajúcimi známe a overené fakty nemá význam diskutovať a je vyslovene škodlivé im dávať priestor, platformu a legitimitu. Ak nič iné, aspoň toto nás pandémia covid-19 mala naučiť. Zástancovia zákazu potratov vedia, že nemajú žiadne argumenty na podporu svojich bláznivých tvrdení a ešte šialenejších požiadaviek. Vedia, že by nikoho nepresvedčili.

To, čo teda robia, a desivo efektívne sa im to darí, je prostredníctvom emocionálnej manipulácie, kontroly naratívu a nekalého lobingu pretláčať svoje náboženské predstavy do zákonov. A ak si niekto myslí, že pri potratoch sa zastavia, tak je na omyle, víťazstvo ako to minulotýždňové je iba predjedlom, ktoré zvyšuje chuť.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #práva žien #Donald Trump #interrupcia #pro life #zákaz interrupcií v USA