Voľby v Česku: Referendum o Andrejovi Babišovi

V sobotu sa skončili české prezidentské voľby. Obaja kandidáti sa predstavili úplne odlišnými kampaňami. Andrej Babiš negatívnou, Petr Pavel pozitívnou a pomerne pokojnou. Babiš voľby poňal ako referendum proti vláde. Je to logické, Fialov kabinet nie je populárny a za normálnych okolností by Babišova stratégia bola úspešná. Odpoveď väčšiny voličov však bola iná. Tieto voľby sa stali referendom o Andrejovi Babišovi samotnom, o spôsobe jeho politiky a populizmu. Z čísel vieme, že Petr Pavel vyhral obrovským rozdielom a získal najsilnejší mandát v histórii prezidentských volieb.

28.01.2023 21:00
debata (48)

Po prvom kole boli šance oboch kandidátov vyrovnané, každý získal približne 35 percent hlasov. Mechanickým súčtom podpory kandidátov, ktorí pomáhali v druhom kole v kampani Pavlovi, bolo zjavné, že keď príde väčšina ich voličov, bude o výsledku volieb rozhodnuté. Politická prax je síce zložitejšia ako teória čísel, ale preferencie ukazovali, že medzi A. Babišom a P. Pavlom je rozdiel v rozmedzí 12 až 16 percent. To je veľmi veľa na to, aby sa dynamika podpory zásadne zmenila. Babišov tím musel upraviť stratégiu kampane. Spočívala v udržaní existujúcich voličov, zisku nových a odradení priaznivcov Petra Pavla. Veľkým problémom pre Babiša bolo, že mu nezostávalo príliš veľa voličských segmentov, ktoré by mohol osloviť.

Štrnásť dní pekla

Predseda hnutia ANO je veľmi skúsený politik. Ihneď po skončení prvého kola prehovoril k svojim voličom veľmi razantným a negatívnym slovníkom. Protikandidáta častoval označením „rozviedčik“ a prirovnal ho k Putinovi. Reč bola navyše silne manipulatívna, odštartoval ňou asi najnegatívnejšiu kampaň, akú sme za posledné desaťročie zažili. Vrcholom boli niektoré televízne debaty, v ktorých Babiš manipuloval a klamal aj o dobre overiteľných veciach. Pred viac ako desiatimi rokmi v programe Show Jana Krausa hovoril napríklad o tom, ako bol súčasťou „dobrej ŠtB“, neudával disidentov, len vypĺňal hlásenia a podával správy. V debate na Českej televízii však vyhlásil, že nikdy nič také nepovedal, pritom si program na sociálnych sieťach pozreli státisíce ľudí.

Andrej Babiš prehral obrovským rozdielom a s ním aj jeho spôsob politiky, ktorý je založený na populizme. Prehra populizmu je veľmi dobrá správa pre českú spoločnosť.

Negatívna kampaň bola zo strany Babiša veľmi silná, v takýchto prípadoch však môže nastať jav, ktorému hovoríme bumerangový efekt. To znamená, že sa negatívna kampaň obráti proti svojmu zadávateľovi. Spoločnosť cítila, že negativizmu je už príliš. Podľa vzoru Orbána sa Babišov marketingový tím pokúsil predstaviť Petra Pavla ako toho, kto podporuje vojnu, a Babiša ako mierotvorcu. Bojovná a zároveň vykonštruovaná rétorika viedla k vzniku atmosféry strachu. Navyše Babiš urobil niekoľko podstatných chýb. K najvážnejším patrilo jeho vyhlásenie, že v prípade, ak by Rusko napadlo Poľsko a Pobaltie, nebol by pre naplnenie záväzku NATO a vyslanie českých vojakov na tieto územia. Následne musel vynaložiť veľa úsilia, aby túto chybu napravil, no podľa všetkého sa mu to nepodarilo.

Trocha čísel

Mnohí pozorovatelia politickej scény sa obávali, že aj napriek značnému rozdielu v preferenciách existuje šanca, že Babiš zvíťazí. Rozbehli sa reťazové e-maily, konšpiračné teórie a nastúpili dezinformácie. Podľa organizácií, ktoré túto činnosť monitorujú, sa tak dialo v dosiaľ nevídanej miere. Nevedelo sa, aká veľká je tá časť spoločnosti, ktorá tento typ informácií konzumuje. Dva dni pred voľbami sa dokonca objavila falošná správa o úmrtí Petra Pavla.

Po uzavretí volebných miestností sa po pár minútach začali objavovať prvé výsledky z malých obcí, v ktorých sa očakávalo víťazstvo A. Babiša. Prekvapením bolo, že aj v nich dosahoval P. Pavel väčšiu podporu. Nakoniec teda od samého začiatku víťazil Pavel a rozdiel sa po započítavaní veľkých miest neustále zvyšoval. P. Pavel dostal najsilnejší politický mandát v histórii, podporilo ho viac ako 3,3 milióna voličov, takmer o milión viac ako A. Babiša. Na voľby prišlo 70 percent voličov. Percentuálne A. Babiš získal menej ako porazení z rokov 2013 a 2018 Karel Schwarzenberg a Jiří Drahoš. Z nervózneho čakania na definitívny výsledok sa tak neočakávane stala dosť veľká nuda.

Porážka populizmu

Andrej Babiš prehral obrovským rozdielom a s ním aj jeho spôsob politiky, ktorý je založený na populizme. V poslednej fáze sa Babiš v snahe zvíťaziť začal obracať na extrémistov a dezinformátorov. Bolo vidieť, že je v úzkych. Prehra populizmu je veľmi dobrá správa pre českú spoločnosť. Pavla podporili nielen voliči vládnych strán, ale aj ľavice, dokonca desaťtisíce voličov ANO a SPD. Česi majú vlastnosť sa nekriticky zamilovávať. Dnes zbožňujú Pavla, o pár mesiacov to môže byť inak, keď začne robiť prvé chyby. To je prirodzené. Najdôležitejšou správou volieb tak je, že si českí voliči vybrali vlastne úplne normálneho prezidenta, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou bude ctiť pravidlá a ústavu. Nenastane síce „poriadok a pokoj“, ako znel Pavlov volebný slogan, ale predsa len aspoň éra takej politiky, ktorá nie je populistická, ale je dostatočne predvídateľná. To dnes nie je vôbec málo.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #prezidentské voľby v Česku