Recesia a ľudské tragédie

Ľudské osudy sú úzko späté s ekonomickými udalosťami. Stane sa, že Fero sa musí za prácou odsťahovať a nechať doma manželku a malé deti. Mladý Juro sa hanbí ukázať na oči svojej snúbenici, pretože je bez práce. Jano sa zranil pri nehode, pretože musel šetriť a nedal auto do servisu...

24.07.2009 16:54
debata

Mladá Albánka (tentoraz skutočná, konkrétna osoba) si uvedomila, že je zle, keď jej „priateľ“ zalepil ústa lepiacou páskou a uniesol ju do Talianska na motorovom člne. Po hrozbách, že zabije jej rodinu, sa toto osemnásťročné dievča poslušne predalo do novodobého otroctva.

Keďže motorové člny boli obľúbeným dopravným prostriedkom únoscov, albánska vláda ich používanie pre miestnych občanov pred tromi rokmi zakázala. V dôsledku krízy a po sťažnostiach ľudí v cestovnom ruchu bol však tento zákaz v máji zrušený. Podľa denníka The New York Times po zákaze kleslo obchodovanie s ľuďmi viac ako o polovicu. Zrušenie zákazu, nehovoriac o etických aspektoch, je krátkozrakým opatrením, ktoré zvýši príjem a silu čiernej ekonomiky.

Pre globálnu krízu sú ženy a deti v mnohých krajinách vystavené najhorším formám zločinu a vykorisťovania. Vlády by mali nielen pamätať na najslabších, ale aj vyčistiť vlastné policajné rady. Únosy sa príliš často dejú s vedomím polície.

Pritom školenia policajtov a tvorba prísnych zákonov proti obchodovaniu s ľuďmi by boli výhodnými investíciami. Ekonomicky prosperujú tie krajiny, kde vládne zákon a ľudia si navzájom, aspoň do určitej miery, dôverujú. Pre každodenné maličkosti sa ľudia nebudú podpisovať pod zmluvy – transakčné náklady by boli neúnosné.

Našťastie, nie všetky krajiny zabúdajú na dlhodobé dôsledky svojich rozhodnutí ako Albánsko. Tento týždeň Taliansko zablokovalo predaj dvoch luxusných jácht do Severnej Kórey, keď sa zistilo, že mali slúžiť na súkromné párty diktátora, pod ktorého vládou domáci občania hladujú. Hoci talianske hospodárstvo potrebuje každú zákazku ako putujúci po púšti potrebuje vodu, obetovať morálne hodnoty pre dočasné zlepšenie ekonomiky by bolo omylom, ktorý by sa mohol v budúcnosti vrátiť aj s úrokmi.

debata chyba