Hrubé domáce šťastie

Ako by sme mali merať spoločenský pokrok? Podľa čoho máme vystaviť vysvedčenia pre politické strany? Najlogickejšou a najbežnejšou odpoveďou je rast hrubého domáceho produktu (HDP), čiže "bohatstva krajiny".

18.09.2009 10:34
debata

Skeptici však tvrdia, že HDP o kvalite života v danej krajine nehovorí všetko. To by nebolo nič nové, keby do klubu skeptikov nevstúpil francúzsky prezident Nicholas Sarkozy. Zavolal si dvoch nositeľov Nobelovej ceny, aby zhodnotili užitočnosť tradičného meradla pokroku, a tí tento týždeň po roku zverejnili výsledky svojej práce.

Známym problémom HDP je, že „ignoruje“ veľa želateľných ukazovateľov: kvalitu zdravotnej starostlivosti, životného prostredia, vzdelávania či bezpečnosti. Extrémny príklad na ilustráciu: v istom meste prestanú mladých chlapcov baviť počítačové hry a namiesto nich začnú objavovať čaro ulice. Teraz organizujú bitky a rozbíjajú okná. Obyvatelia mesta sa boja večer chodiť von, ale pravidelne vymieňajú, čo mladí rozbíjajú a navyše nakupujú bezpečnostné dvere, alarmy a podobne. Vyššia spotreba znamená, že narástlo HDP. Občania sa však určite nemajú lepšie ako pred obdobím teroru chuligánov.

Zameriavať sa teda striktne iba na rast HDP by bolo očividne nešťastné. Iný, tentoraz skutočný príklad: v Indii postupne chodí do práce čoraz viac žien. Svojou činnosťou na pracovnom trhu pomáhajú sebe aj ekonomike. Nie všetkým mužom je však táto „nová móda“ a samostatnosť po vôli. Cestujúce ženy vo vlaku obťažujú, často dokonca násilne (počet pracujúcich žien sa za posledných 15 rokov zdvojnásobil, znásilnenia vzrástli o polovicu). Pomáha teda práca ženám v patriarchálnych spoločnostiach ku šťastiu? Nie vždy. Preto indická vláda na hrozby pri preprave odpovedala zriadením nových liniek, ktoré môžu využívať len ženy. Tie si pocit bezpečnosti pri cestovaní nevedia vynachváliť (zatiaľ však len v štyroch mestách).

Ciele ako zdravie a bezpečnosť obyvateľstva by mali byť súčasťou vládnej politiky, ktorá je neúplná, ak sa sústredí len na ekonomiku. V tom má Sarkozyho komisia nepochybne pravdu. Nepodceňujme však moc HDP vytvárať šťastie. Dejiny dokazujú, že mier je populárny a rozšírený, keď krajiny rastú. Naopak, násilie a rozdrobovanie spoločnosti sú typické pre obdobia hospodárskeho pádu. Máločo je nebezpečnejšie ako dav frustrovaných mužov bez práce.

debata chyba